Ostali sportovi

Jamajčani briljirali u Lausannei

Maja Giljanović • srijeda, 03.09.2008.
Jamajčani briljirali u Lausannei
Foto: EPA

Usain Bolt, Asafa Powell, Shelly-Ann Fraser, Melaine Walker i Delloreen Ennis-London - redom Jamajčani - obilježili su Athletissima IAAF miting u Lausannei, a među čak 36 osvajača medalja s Olimpijskih igara u Pekingu...

Svjetski rekorder i olimpijski pobjednik Usain Bolt otrčao je svojih prvih post-pekinških 200 metara - svjetski viceprvak iz Osake izjednačio je rekord mitinga Xaviera Cartera (19.63 iz 2006.), a peto vrijeme u povijesti da nije dramatično usporio u zadnjih deset metara moglo je i trebalo biti još brže.

Bolt, međutim, kaže da mu u finišu sezone nije "cilj loviti vremena nego bilježiti pobjede". U nogama, ne zaboravimo, ima 19.30, a u Švicarskoj je miljama daleko (20.24) ostavio Churandy Martinu privremeno do diskvalifikacije srebrnog s OI te svjetsku broncu Wallacea Spearmona na trećem mjestu (20.54).

Nekadašnji svjetski rekorder na 100m Asafa Powell postavio je svoj osobni rekord i drugo vrijeme u povijesti - 25-godišnjak je nakon londonskih 9.87 ove nedjelje 100-tku odradio za 9.72 odnosno tri stotinke sporije os svjetskog rekorda Bolta iz Pekinga.

Dvije je stotinke ovo brže vrijeme od njegovog svojevremeno svjetskog rekorda, a njime je na drugom mjestu ostavio brončanog na OI Waltera Dixa (9.92) i trening-partnera Nestu Cartera na trećem mjestu (9.98).

"Osobni rekord nakon svih problema ove sezone - ozljede, samo petog mjesta u Pekingu - melem su na ranu", izjavio je Powell.

Shelly-Ann Fraser je nakon poraza u Londonu u konkurenciji još pet olimpijskih finalistica žarko željela potvrditi da je trenutačno najbrža žena na svijetu - 21-godišnjakinja je slavila s 11.03 ispred drugoplasirane i u Pekingu joj sunarodnjakinje Kerron Stewart (11.06) i Amerikanke Marshevet Hooker (11.09).

Olimpijska pobjednica i nova rekorderka OI Melaine Walker je, pak, na 400 s preponama slavila s 53.72, a Delloreen Ennis-London je na 100 s preponama pobijedila (12.60) olimpijsku pobjednicu Dawn Harper (12.63).

Tek drugi ovosezonski poraz iskusio je svjetski rekorder Dayron Robles - Kubanca je po drugi put nakon Berlina u lipnju zaskočio brončani u Pekingu David Oliver (13.02) i to nadoknadivši zaostatak na posljednjoj preponi na kojoj je naprotiv Robles zapeo: "Sve je išlo po planu do te zadnje prepone, ali greške se događaju svima. Ni je nisam iznimka, a u Brüxellesu će, siguran sam, biti bolje".

Olimpijski pobjednik LaShawn Merritt je slavio na 400m (43.98) ispred sunarodnjaka i zlatnog na 400 s preponama Angela Taylora, a Andrej Silnov je nakon preskočenih 235cm u prvom pokušaju napadao 241cm i nije olimpijskom pobjedniku nedostajalo puno - ohrabrio se Rus: "Svjetski rekord - zašto ne?"

Svjetska prvakinja Janeth Jepkosgei se okoristila netrčanjem Pamele Jelimo i napokon slavila na 800m (1:58.15), a Barbora Špotakova je osvojila samo četvrto mjesto u koplju - ispred olimpijske pobjednice, svjetske prvakinje i europske rekorderke slavila je srebrna u Pekingu Marija Abakumova (66.08), a nadmašile su je i Njemice, veteranka Steffi Nerius i bronca s OI Christine Obergföll.

Tatjana Lebedjeva vodila je u dalju do šeste serije samo da bi je s 6.64m na drugo mjesto smijenila svjetska dvoranska prvakinja Naide Gomes (6.77m), a Jevgeniju Lukanjenku su dostajalo samo dva skoka - oba puta na 5.60 i 5.75 u prvom pokušaju - za pobjedu u motki ispred Dereka Milesa (5.70m).

Sezone se polako privodi kraju - 5. slijedi šesti, posljednji miting "Zlatne lige" na kojem Blanka Vlašić traži šesti trijumf i pola, a u slučaju (ostavimo promil šanse) poraza Jelimo na 800m, milijun dolara jack-pota.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!