Ostali sportovi

Brkljačić danas, Vlašić sutra

Maja Giljanović • subota, 13.09.2008.
Brkljačić danas, Vlašić sutra
Foto: Kristijan Komarica

Naši aduti, Blanka Vlašić i Ivana Brkljačić, završavaju sezonu 2008. na IAAF Svjetskom atletskom finalu koje se ove godine zadnji put održava na Mercedes Benz Areni u Stuttgartu...

Heroine hrvatske atletike (Brkljačić kasnije poslijepodne, a Vlašić sutra) imaju najjaču moguću konkurenciju, ali ni njima ne nedostaje aduta.

Naša rekorderka u kladivu (75.08m) od 17.35 sati kreće po slatki završetak sezone nakon još jedne u nizu gorkih pilula na najvećim natjecanjima (16. u Pekingu). Pobjeda u Stuttgartu donosi 30.000, drugo mjesto 20.000, treće 12.000, a i zadnje mjesto se honorira s 2000 dolara.

Brkljačić u finale ulazi s trećim rezultatom od osam prijavljenih i to sa 74.89m iz Lillea krajem lipnja, a prije četiri dana u Zagrebu je osvojila peto mjesto bacivši kladivo do 69.63m.

Prve favoritkinje su, pak, Martina Hrasnova i Yipsi Moreno. Tu su još i svjetska prvakinja iz Osake i treća u Zagrebu, Njemica Betty Heidler, Francuskinje Stephanie Falzon i Manuela Montebrun, Poljakinja Anita Wlodarczyk i Talijanka Clarissa Claretti.

Prvog dana, međutim, highlihtsi su definitivno 100 i 400 metara te motka. Asafa Powell poguran sunarodnjacima Michaelom Fraterom (9.97) i pobjednikom u Zagrebu Nestom Carterom (9.98) najavljuje lov na 9.69 Usaina Bolta (svjetski je rekorder u Bruxellesu otrčao svoju posljednju utrku sezone), svjetski prvak Jeremy Wariner izaziva olimpijskog pobjednika LaShawna Merritta, a svoj jubilarni 25. svjetski rekord traži Jelena Isinbajeva.

Blanka Vlašić sutra od 14.45 sati nakon iscrpljujuće pobjede pred 9000 navijača u Zagrebu (204cm) protiv sebe ima doslovce kremu visa, olimpijsku pobjednicu Tiju Hellebaut, bivšu iz Atene Jelenu Šlesarenko i svjetsku viceprvakinju, olimpijsku broncu i surekorderku Hanžeka Anu Čičerovu.

Iz prikrajka ponovno vreba i Ariane Friedrich, Njemica je u Bruxellesu Blanki iz ruku izbila 500.000$ (203cm prvi put u karijeri), a tu su i trećeplasirana iz Zagreba Chaunte Howard, Španjolka Ruth Beitia i šesta na stadionu Mladosti, Kazahstanka Marina Aitova.

Vremenska prognoza ne sluti na dobro. Metereolozi, naime, najavljuju kišu, a kad su Friedrich primjerice u jeku Blankinog sjajnog niza od 34 uzastopne pobjede pitali kako je zaustaviti, 24-godišnjakinja je odgovor pronašla upravo u kiši: "U normalnim uvjetima čini se nepobjedivom, ali kiša nama ostalima - ja osobno sam češće trenirala po kiši nego na suncu - daje prednost".

U Bruxellesu je pogodila. Može li Blanka ovog puta (ostvare li se najave prognostičara) uzvratiti i obraniti lanjsku pobjedu (200cm)?

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!