Nogomet

"Moramo biti pravi"

Vedran Attias • utorak, 16.09.2008.
"Moramo biti pravi"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dva dana prije utakmice, pred novinare je došao jedan od najiskusnijih - Tomislav Butina. Njegove će obrane, kao i obrambena igra momčadi biti itekako bitna u četvrtak...

Modri su danas gledali snimke utakmica Sparta i vratar Dinama Tomislav Butina je dosta riječi hvale za češku momčad: "Sve ono što znamo o Česima i njihovim momčadima danas se potvrdilo - discipliniran i tehnički gotovo savršen nogomet i mislim da je pred nama jako težak zadatak."

Kako to Sparta igra?: "Oni ne odstupaju od svog načina igre - odlično igraju kontru i polukontru te čekaju svoju priliku. Igrali doma ili u gostima - igraju isto. Oni to nisu mijenjali u svim utakmicama koje smo mi gledali." Puno golova u utakmicama Dinama i Sparta ne treba očekivati: "Teško primaju golove, ali teško i zabijaju. Naime, u šest kola su primili samo dva gola, no nije to nikakav alibi i ne mislimo da je Sparta bolja od nas, no samo kažem da ćemo morati odigrati vrhunski za prolaz."

Sude Talijani

Dosta kasno, ali konačno su određeni suci za utakmicu Dinamo - Sparta. Naime, nakon što su danski suci otkazali zbog "privatnih razloga", određeno je kako će utakmicu suditi Talijan Paolo Tagliavento, a pomoćnici će biti Aeroldi i Liverazione također iz Italije.

Koliko Dinamo može dignuti igru u obrani kada će baš taj dio igre biti izuzetno bitan za prolaz dalje: "Općenito, momčadi u stvaranju, a mi smo definitivno u toj fazi - obrana je baza svega. Mislim da više igrača mora sudjelovati u obrani, a pogotovo sada jer još nemamo sve ono što treba da bi momčad u fazi obrane bila uigrana. Svatko mora dati više kako bi sve to skupa izgledalo bolje."

Iako naravno nije otkriti previše jer to nema smisla, koje su slabosti Sparte i moguće prilike Dinama: "Sparta je vrhunska momčad. Prvak Češke. Njihova kvaliteta i uigranost je stvarno dobra. Sigurno da je pred nama težak zadatak, ali nije to ništa pesimistično nego činjenica da igramo s dobrom momčadi. Naravno, i oni imaju slabih strana, ali možemo ih iskoristiti isključivo ako budemo pravi."

Atmosfera u ekipi, a nema niti razloga da bude drukčije, je odlična: "Sigurno da bolje prezentacije na terenu stvaraju bolju atmosferu, to je tako normalno. Mi nemamo nikakvih problema, stvarno smo dobro društvo i sve funkcionira. Mi unutra imamo svoj ritam u kojem jako puno treniramo i sigurno ćemo "doći" na maksimum koji se od nas očekuje."

Malo Spartinih navijača

Dva dana prije utakmice, Česi su konačno poslali listu njihovih navijača koji će doći na Maksimir, a na njoj, na sreću - ima samo 100 imena. S obzirom na ugled i reputaciju koja prati "navijače" Sparte, ne možemo reći kako nam nije drago što dolaze u malom broju. Vrijedi još spomenuti kako s klubom dolazi i 120 VIP gostiju.

U medijima se spominjalo i njegova forma, pogotovo nakon drugog gola Zagreba, no vratar Dinama se osjeća odlično: "Taj gol je bio odbijanac i žao mi je što se toliko potencira. Ja sam zadnje vidio centaršut i tako sam krenuo, a ona se odbila i ja to nisam doživio kao svoju pogrešku, no čitajući novine - ispada da sam kriv i ja sam spreman preuzeti odgovornost, ako je to tako bitno."

Kada smo već kod Zagreba, dosta se pričalo o obrani u toj utakmici: "Na kraju uvijek ispadne da je obrana kriva, ali sve su te akcije došle od nekud. Ako svi budemo puno organiziraniji, možemo izboriti prolazak. Ne treba obranu gledati kao samo zadnju četvoricu. Obrana je plod kolektivne igre i svi moraju sudjelovati."

18 eura Sparta - Dinamo

Iako još nije odigrana niti prva utakmica, poznato je kako je Dinamo osigurao 1105 mjesta za svoje navijače u Pragu, a cijena ulaznica za navijače Dinama bit će 18 eura.

Iako će Modri sve napraviti kako bi izborili prolaz u ulazak u Ligu Uefa, ispadanje ne bi bila "tragedija": "Ne bi sezonu smatrao neuspješnom. Reći ću i zašto? Neuspješna bi sezona bila kada ne bi uzeli naslov prvaka." Pojasnio je Butina: "Najteže su utakmice na početku sezone, a mi se još slažemo i teško je očekivati da će na samom početku sve funkcionirati besprijekorno. Imali smo užasno kratke pripreme, samo par utakmica i odmah smo uletili u sustav kvalifikacija gdje nam prolaz u drugo kolo - život znači i nemamo vremena za uigravanje. Individualnu kvalitetu imamo i sve će to sjest, a samo je pitanje kada i zato navijače molim za dozu strpljivosti."

Kao i svi u klubu, Butina se nadam dobroj atmosferi na stadionu: "Za mene je normalno da onaj koji voli svoj klub - dođe na stadion. Činjenica je da mi moramo pozivati navijače jer nemamo baš neku posjećenost koju bi - po meni Dinamo trebao imati. Ako gledate koliko ima zastavica na autima, kako se u gotovo svakom kafiću, restoranu i svugdje drugdje priča o Dinamu i svi su navijači - onda mi zaista nema smisla što na stadionu nema nikoga. Druge momčadi isto ne igraju baš najbolje i sumnjam da navijači WBA-a misle da će svaki mjesec dobiti Manchester United, ali dolaze na stadion i čekaju taj trenutak."

Zaključak iskusnog vratara, ali i čovjeka koje je "vidio svijeta" u svojoj karijeri glasio je: "Mislim da se kod nas općenito treba više isticati pozitivno."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!