Nogomet

"Svaka pobjeda je kapital"

Vedran Attias • srijeda, 17.09.2008.
"Svaka pobjeda je kapital"
Foto: Kristijan Komarica

Pred Brankom Ivankovićem, njegovim igračima, ali i navijačima Dinama zaista je poseban tjedan. Naime, osim što u četvrtak Modri dočekuju Spartu iz Praga u prvom kolu Kupa Uefa, u nedjelju na je redu najveći derbi našeg nogometa kada u Maksimir dolazi Hajduk...

Trener Dinama Branko Ivanković veseli se velikoj utakmici sa Spartom: "Ne treba posebno spominjati koliko nam je draga, ali i bitna utakmica sutra. Mi ulazimo s maksimalnim optimizmom. Svjesni smo kvalitete protivnika, ali mi igramo doma i želimo pobijediti."

Što Modri, dan prije utakmice, znaju o Sparti: "O Sparti se više - manje sve zna. Oni su momčad koja ima dominaciju u domaćoj ligi, izuzetno su disciplinirani, imaju jako dobre igrače, golmana koji je izbacio reprezentativca Blažeka s gola i općenito su momčad koja zaslužuje respekt." Trener Dinama je zaključio: "Oni su momčad koja definitivno zaslužuje pun stadion."

Ivanković je ponovio neke stvari o igri Čeha koje je dan prije njega rekao i Tomislav Butina: "Sparta je momčad koja jednako igra doma i vani - ne srljaju, igraju organizirano, u sistemu i vrlo strpljivo. Ne traže spektakularnu igru nego igraju na rezultat."

I dalje se dijele majice

Iako prodaja karata ide zadovoljavajuće, karata, a i majici - još ima. Ako netko još nije kupio svoju kartu i tako dobio majicu na poklon, to može napraviti na dan utakmice od 9 sati na blagajnama na jugu i onoj na kiosku na križanju Svetica i Maksimirske, a od 17.45 i na ostalim prodajnim mjestima. Podsjetimo još jednom cijene ulaznica: zapad 150 kuna, istok 80 kuna i sjever 50 kuna.

Dinamo i dalje ima iste probleme kao i prije Zagreba. Odnosno, Hrgović nema pravo nastupa zbog kartona, Etto je i dalje na terapiji u Puli, a Tadić, iako je počeo trenirati - nije spreman za utakmicu. Jedina dvojba koja "muči" trenera Modrih oko sastava je ona između Chaga i Badelja.

Ostatak momčadi je poznat: Butina, Mikić, Drpić, Bišćan, Ibanez, Vrdoljak, Chago / Badelj, Sammir, Morales, Mandžukić, Balaban.

Gosti također imaju, čak i većih, problema oko sastava, no Ivanković ne vidi tu neku prednost Dinama: "Ima milijun primjera kada igrači koji nisu u prvom planu odigraju bolje nego što se očekuje. Oni su u Brnu pokazali da su kvalitetna momčad i ne očekujem promjene u igri."

U europskim utakmicama, pogotovo domaćim, postoji rizik u igri koji momčad mora preuzeti jer pobjeda puno znači, a gol nikad nije dobro primiti: "Rizik moramo preuzeti jer želimo zabiti gol i pobijediti i jasno je da ćemo se tako postaviti. Svaka pobjeda je kapital i najvažnije je pobijediti. Pobjeda donosi bodove i drukčiju atmosferu."

Sudeći po utakmicama Modrih u Europi, Dinamu će trebati dosta golova za prolaz jer Modri dosta i primaju. Naime, Modri su u zadnjih devet utakmica u Europi samo jednom napustili teren prazne mreže: "Mi stalno radimo na igri u fazi obrane. Činjenica je da ono na čemu mi moramo najviše raditi je da ne primamo golove kakve ne smijemo dobiti. Jasno da je u tim uvjetima protivniku puno lakše igrati kada jeftino zabiju gol. Nama je svakako cilj ne primiti gol u četvrtak."

Cijene za Hajduk

Od petka, u prodaju se puštaju karte za veliki derbi koji se igra u nedjelju. Cijene karate bit će iste kao i za europski dvoboj sa Spartom: zapad 150 kuna, istok 80 kuna, sjever i jug 50 kuna. Naravno, južna će tribina biti otvorena samo za gostujuće navijače. Karte se mogu kupiti od 9 - 17 na kiosku na križanju Svetica i Maksimirske te na južnoj blagajni.

A na tome da Modri ne prime gol protiv Sparte, morat će raditi cijela momčad: "U današnjem nogometu svi igraju obranu, a ne samo četiri obrambena igrača. Teško je očekivati da će Morales biti Drpić i "otkidati meso", no svi moraju biti odgovorni. Recimo Sammir je protiv Zagreba odnio desetak lopti u obrani i tu se definitivno vidi njegov napredak u tom segmentu igre. Kažem, radimo puno na igri u fazi obrane i bit će bolje."

Što su to Modri poboljšali od utakmica sa Šahtarom u kojima smo vidjeli dosta "dječjih bolesti" Dinamove momčadi: "Napravili smo pomak u kombinatorici koju smo nakon Domžala malo izgubili. Osvježili smo se i dopunili sa snagom, a to će dvoje biti jako bitno u utakmici. poboljšanje uvijek dolazi s vremenom, a sad koliko se kome da vremena - to je za diskusiju."

Osim što Modri ne bi trebali dobiti gol, suradnja napadača trebat će biti bolja nego u Kranjčevićevoj ako Modri žele zabiti: "Morate razumjeti da kod napadača uvijek postoji želja za zabijanjem golova. Ja sam gledao snimku tih situacija protiv Zagreba i nisam došao do zaključka da se baš moralo dodati i nisam vidio sebičnost. U onoj brzini, teško je uvijek naći najbolje rješenje. Siguran samo kako će kroz rad i trening njihova suradnja sigurno biti još bolja."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!