Nogomet

SAD, BiH, Hrvatska ili Njemačka?

Zoran Zdelar • četvrtak, 18.09.2008.
SAD, BiH, Hrvatska ili Njemačka?

19-godišnji Neven Subotić uskoro će morati odlučiti za čiju nogometnu reprezentaciju želi nastupati. Trenutno može birati između SAD-a, BiH i Hrvatske, a uskoro će najvjerojatnije steći pravo nastupa i za Njemačku...

Nastupi mladog braniča Nevena Subotića u dresu Borussije Dortmund privukle su pažnju njemačkog izbornika Joachima Löwa. Subotić se nije iskazao samo dobrim obrambenim igrama, već je u četiri utakmice postigao i tri prvenstvena pogotka. 19-godišnjak je zatresao mrežu Bayer Leverkusena, Energie Cottbusa i Schalkea, a svojim je golovima najzaslužniji za osvajanje šest boda u prve dvije spomenute utakmice.

Ne čudi stoga što se Löw zainteresirao za njega i postoji vrlo izgledna mogućnost da ga pozove u svoju reprezentaciju, no zasad još uvijek nema pravo nastupa za Njemačku. Trenutno se čeka odluka Fife smije li nastupati za Njemačku, a dosad je Subotić nastupao za U-17 i U-20 reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država. Associated Press javlja da Neven trenutno prema Fifi ima pravo nastupa za tri reprezentacije – SAD, Bosna i Hercegovina te – Hrvatska. Navodno je za Subotića zainteresiran i Srbijanski nogometni savez.

Jedan od direktora u Njemačkom nogometnom savezu je potvrdio da je pokrenut proces nakon kojeg bi Subotić mogao nastupati za njihovu reprezentaciju. "Pretpostavljamo da će moći igrati za Njemačku s obzirom da još uvijek nije igrao u nijednoj A reprezentaciji", rekao je Harald Stenger.

Subotića veseli interes Löwa, no napominje da se zasad želi posvetiti isključivo Borussiji. "Pročitao sam da se Löw vrlo pohvalno izjasnio o mojoj igri, no ne znam što reći o tome. Znam tek da tko brzo poleti može vrlo lako i pasti. Ja imam samo 19 godina i to mi se može vrlo lako dogoditi", rekao je skromno Subotić.

Neven Subotić rođen je 10. prosinca 1988. godine u Banja Luci, a s pet godina se s roditeljima seli u Njemačku. 1999. godine preselio se u Sjedinjene Američke Države (Utah, Južna Karolina i Florida) zbog isteka dozvole za boravak u Njemačkoj. 2007. godine je potpisao ugovor s Mainzom, a ovog je ljeta stigao u Borussiju za odštetu od 3.5 milijuna eura te je potpisao ugovor u trajanju od pet godina.

Neven priča engleski, njemački i hrvatski, a njegov otac Željko, kojeg navodi kao uzora, također je bivši nogometaš. Najdraži nogometaš mu je ipak Bugarin Krassimir Balakov.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!