Nogomet

Kup Uefe postaje Europa League

Marin Vuković • petak, 26.09.2008.
Kup Uefe postaje Europa League
Foto: UEFA

Po broju sudionika najbrojnije natjecanje Uefe odlazi u povijest, barem pod imenom Kup Uefe. Od sezone 2009./2010. krovna europska nogometna federacija uvodi Europa League s izmijenjenim sustavom natjecanja i brojnim novostima.

UEFA je definitivno odlučila udahnuti novi život Kupu Uefe, natjecanju čija se popularnost mijenjala obrnuto proporcionalno popularnosti Lige prvaka. Od sljedeće sezone klubovi koji ne uspiju ući u Ligu prvaka snage će odmjeravati u novom, ušminkanom i podosta izmijenjenom europskom natjecanju pod imenom Europa League.

Naravno, ne radi se samo o promjeni imena, već o opsežnim izmjenama kako u pravilima i sustavu natjecanja, tako i u marketinškom pogledu. Od sljedeće sezone pratit ćemo tako natjecanje po skupinama u koje će ući čak 48 klubova, točnije 12 skupina po četiri kluba. Bitna promjena je što će se u skupinama sada igrati dvokružno, a ne samo jednom, kao što je to dosad bio slučaj u skupinama Kupa Uefe.

Dvije prvoplasirane momčadi iz skupina nastavit će natjecanje, gdje će im se pridružiti osam trećeplasiranih momčadi iz skupina Lige prvaka. Natjecanje se dalje nastavlja kup sustavom sve do finala.

Još jedna velika novost je i pravilo da poraženi finalisti nacionalnih kup natjecanja neće moći izboriti nastup u Europa ligi, bez obzira je li pobjednik kupa ujedno i državni prvak. Primjerice, ove je sezone Hajduk do nastupa u Kupu Uefe došao igranjem u finalu hrvatskog Kupa. Premda je to finale izgubio, u Kup Uefe ušao je kao poraženi finalist jer je Dinamo osvojio naslov prvaka i time nastup u Ligi prvaka.

Europa League imat će glavnog sponzora, centralizirani marketing i prodaju televizijskih prava, službenu loptu natjecanja i, na kraju, novi logotip i novi vizualni identitet. "Ove promjene poboljšat će ovo povijesno natjecanje, koje je od velike važnosti za Uefu i europski nogomet jer više navijača, igrača i klubova imaju priliku iskusiti uzbuđenja koja pruža europski klupski nogomet", kazao je u svom govoru predsjednik Uefe Michel Platini.. "Uvjeren sam da će ovaj novi format dati Europa Ligi novi život", dodao je.

Nema sumnje kako će novo Uefino natjecanje donijeti više uzbuđenja i atraktivnosti i udahnuti novi život Kupu Uefe, koji je iz godine u godinu bilježio sve manju popularnost. Na kraju krajeva, momčadima koje izbore nastup u natjecanju po skupinama povećat će broj garantiranih utakmica s četiri na šest i sve protivnike dovesti i na domaći travnjak.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!