Nogomet

Odbrojavanje do Svjetskog prvenstva

Antonija Pavlić • petak, 26.09.2008.
Odbrojavanje do Svjetskog prvenstva

Ako je suditi po imenima koja će se od 30.9. do 19.10. boriti za naslov svjetskog prvaka u brazilskim gradovima Rio de Janeiru i Braziliji, čeka nas još jedan malonogometni spektakl. 20 nacija, raspoređenih u četiri grupe, borit će se za prestižnu titulu najbolje svjetske ekipe. Sportnet.hr vam donosi kompletan pregled momčadi, sudaca i gradova održavanja natjecanja...

Branitelj naslova iz Kineskog Tajpeha 2004., Španjolska, na čelu s izbornikom Joseom Hierrom ostala je vjerna momčadi koja već nekoliko godina dominira svjetskim futsalom. Prirodni vođa momčadi ponovno je Javi Rodriguez, dobitnik Srebrne lopte na SP 2004. kojemu će brazilske igre biti četvrte u karijeri.

Dosadašnji prvaci

2004. - Španjolska
2000. - Španjolska
1996. - Brazil
1992. - Brazil
1989. - Brazil

Vezane vijesti

Odličan spoj mladosti i iskustva (uz Rodrigueza tu su još i golman Luis Amado i Kike, obojici je ovo treće SP), i neosporna kvaliteta (Marcelo - Brončana lopta 2004. i Andreu), Španjolsku ponovno gura u favorita turnira. Može li Furija i treći put zaredom osvojiti najveći futsal događaj današnjice?

Brazil se kao domaćin također nada najvišem postolju, a za taj doseg sigurno imaju i kvalitetu i znanje. Mnoštvo zvijezda predvodi napadač Falcao, koji je prije četiri godine potvrdio epitet najboljeg svjetskog napadača osvojivši Zlatnu loptu i Zlatnu kopačku; za najboljeg strijelca i igrača turnira iako su Carioce bile "samo" treće.

Dva Hrvata

Put Južne Amerike će se otisnuti i dva Hrvata - izbornik Libije Mato Stanković i međunarodni futsal sudac Edi Šunjić. Sve bi susrete, koji će se održavati u dva brazilska grada - Rio de Janeiru i Braziliji, trebao prenositi Eurosport.

Obranom će dirigirati Schumaher (dobitnik Srebrne lopte i Brončane kopačke 2000. u Guatemali), dok će prevagu u sredini terena pokušati donijeti Vinicius i Lenisio. Vrata će čuvati uvijek pouzdani Franklin. Uz Španjolsku najveći kandidat za prvo mjesto.

Osim Španjolske i Brazila, mnogo je još ekipa koje se nadaju iznenađenju. Italija, koja je 2004. osvojila srebro, računa na dobru formu Alexandera Fellera, Sandra Zanettija, Edgara Bertonija i Adriana Foglije, okosnicu momčadi u Kineskom Tajpehu. Istom se nada i Argentina, dobitnik "drvene medalje" sa svojima Carlosom Sanchezom, Diegom Giustozzijem, Hernanom Garciasom i Fernandom Wilhelmom.

Raspored

Grupa A: Brazil, Rusija, Japan, Kuba, Solomonski Otoci

Grupa B: Italija, Portugal, Tailand, Paragvaj, SAD

Grupa C: Argentina, Ukrajina, Kina, Gvatemala, Egipat

Grupa D: Španjolska, Češka, Iran, Urugvaj, Libija

Ostali igrači, čije reprezentacije realno ne mogu očekivati previše, no oni sami mogu i morali bi zablistati, su Portugalov 23-godišnji veznjak Ricardinho, Egipćanin Gehad Sayed, češki par Michael Mares - David Fric, Amerikanac Jamar Beasley, Ukrajinac l'Dar Makayev i Iranac Vahid Shamsaee.

Samo su četiri dana ostala do početka spektakla, pa iako bez Hrvatske, čiji je futsal u velikoj tranziciji i trebao bi u narednim godinama igrati važnu ulogu u međunarodnim okvirima, vrijedi pogledati barem one najzanimljivije susrete.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!