Nogomet

Od 2009. četiri hrvatska kluba u Europi

Tomislav Globan • petak, 26.09.2008.
Od 2009. četiri hrvatska kluba u Europi
Foto: Sandro Donda

Ono što se već znalo gotovo godinu dana danas je i službeno potvrđeno na zasjedanju Uefina Izvršnog odbora. Hrvatska će od sljedeće godine imati pravo na četiri kluba u europskim kupovima...

Revolucionarne promjene u europskom klupskom nogometu za koje se zalaže predsjednik Uefe Michel Platini donijele su, osim promjena sustava natjecanja u Ligu prvaka i novoj Europskoj ligi, i rekonstrukciju broja predstavnika koje će svaka zemlja slati u europske kupove od 2009. godine.

Po dosadašnjem sustavu, zemlje rangirane od 22. mjesta naniže imale su pravo na samo tri predstavnika u eurokupovima. Novi sustav, pak, svim zemljama omogućava najmanje četiri kluba u Europi. Izuzetak su jedino Lihtenštajn, San Marino i Andora za koje Uefa procjenjuje da nisu na dovoljnoj kvalitativnoj razini za veći broj klubova te će i dalje slati jednog, odnosno dva predstavnika.

Hrvatska se nalazi na 27. mjestu Uefine ljestvice koeficijenata za sljedeću sezonu te će naš prvak natjecanje započeti od 1. pretkola Lige prvaka, pobjednik Kupa od 3. pretkola Europske lige, drugoplasirani u prvenstvu od 2. pretkola, a trećeplasirani od 1. pretkola.

Promjene u kvalifikacijama Lige prvaka omogućuju našem prvaku lakši put u elitno nogometno natjecanje jer u 3. pretkolu više neće igrati protiv predstavnika najjačih europskih liga, već tek protiv prvaka zemalja rangiranih od 13. mjesta naniže. Dakle, u najgorem slučaju riječ je o protivniku iz Belgije, Grčke, Češke, Švicarske, Bugarske, Norveške, Danske, itd.

Novost je i da, ukoliko izgubi u 2. pretkolu Lige prvaka, naš prvak neće završiti svoj europski put, već će ga nastaviti u 4. pretkolu Europske lige, dok u slučaju poraza u 3. pretkolu Lige prvaka utjehu će pronaći u skupinama Europske lige.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!