Nogomet

Trofeo Karol Wojtyla: "Bijeli" osvojili sve

Mihaela Bradovski • subota, 27.09.2008.
Trofeo Karol Wojtyla: "Bijeli" osvojili sve
Foto: Mihaela Bradovski

Posljednji je dan turnira nogometašima Zagreba osim pobjede u susretu s talijanskom Romom te plasmana u finale koje će se odigrati već idućeg tjedna u Italiji, donijelo i priznanja u kategorijama najboljeg strijelca, igrača i vratara turnira. Pjesnici su u ključnom susretu slavili sa "slatkih" 1:0, dok se poljska Polonija nakon susreta s Parmom od turnira oprostila ne postigavši niti jedan pogodak...

POLONIA VARŠAVA - PARMA F.C. 0:4

Strijelci: 0:1 Sorrentino, 0:2 Taglinani, 0:3 Crisci, 0:4 Elia

Polonia: Bogut, Zembrowski, Filipczak, Drozdowicz, Olczak, Rusak, Klecz, Iwan, Glinski, Turski, Markowski

Parma: Piserri, Taglinani, Vecchi, Ronny, Margini, Cavalieri, Roma, Frediani, Finocchio, Elia, Sorrentino

Susret između poljske Polonije i talijanske Parme iako nije imao većeg značaja u borbi za prvo mjesto i put u finale ponudio je u prvom dijelu susreta vrlo dobar nogomet. Talijanska je momčad imala terensku inicijativu, a posebno se uspješniji bili u realizaciji prilika što je rezultiralo dvama pogocima u prvih 20 minuta. Na isteku desete minute mrežu vratara Polonije nakon lijepe akcije pogodio je Sorrentino, a deset minuta kasnije glavom je precizan i obrambeni igrač Taglinani. Parmini su nogometaši većinu susreta igru vodili preko brzih krilnih igrača dok su mladi Poljaci bili dobri sve do zadnjeg pasa.

U nastavku puno rastrganiji susret, mnogo grešaka i s jedne i s druge strane. Talijanski su nogometaši u potpunosti "zagospodarili" terenom i iako prilike nisu bile izrazito obećavajuće mogli su upisati i puno uvjerljiviju pobjedu o konačnih 4:0. Poljaci su u drugom poluvremenu nakon nekoliko izmjena još dva puta kapitulirali. U 70. minuti školska akcija Parme. Nakon lijepog prodora po lijevoj strani lopta je vraćena u samo srce šesnaesterca gdje je spreman bio Crisci koji je mirnim udarcem i definitivno zapečatio sudbinu poljske momčadi. Visoku je pobjedu potvrdio Elia samo dvije minute kasnije.

25 minuta trebalo je nogometašima Zagreba da stignu do pogotka u susretu za prvo mjesto. Nakon nekoliko poluprilika i lagane inicijative pogodak odluke glavom je postigao Matej Vrbat nakon odličnog ubacivanja Ivana Sesara iz slobodnog udarca. Najbolju priliku Roma je propustila preko svog najboljeg igrača Marca D`Alessandra koji je snažno pucao iz daljine no vratar domaćih Herceg još jednom potvrđuje svoj veliki potencijal. Nekoliko minuta ranije Herceg je sjajnom procjenom i istrčavanjem izvan svog prostora spriječio moguće probleme pred svojim vratima. U prvom je poluvremenu svoj udarac iz daljine okušao i Dino Štiglec no lopta je otišla preko vrata talijanske momčadi.

NK ZAGREB - ROMA 1:0

Strijelci: 1:0 Vrbat

Zagreb: Herceg, Celjak, Štiglec, Jugović, Vrbat, Pavlović, Abdurahimi, Medić, Dedić, Sesar, Šovšić (još su igrali: Francetić, Majcenić)

Roma: Frasca, Trobiani, Cinquini, Mladen, Maloma, Massimo, D`Alessandro, Bertolacci, Giansante, Tortolano, Citro

Drugi dio susreta protekao je u nešto slabijem ritmu, "bijeli" su prilike propuštali preko kapetana Abdurahimija i Igora Jugovića iz daljine te, u ovom susretu, dosta slabog napadačkog para Lovro Medić - Sven Dedić. Zagrebovi se napadači nisu najbolje snašli u nekoliko obećavajućih prilika, kao što je bila ona kada je strijelac jedinog pogotka Vrbat povukao od posljednje linije sve do ruba šesnaest metara. Napadači domaćih nisu najbolje reagirali niti nekoliko minuta kasnije kada su u gužvi najprije glavom, a potom i nogom mogli matirati talijanskog vratara. Igra je sa Zagrebove strane ponovno živnula ulaskom hitrog Francetića koji je pri kraju susreta idealno poslužio Abdurahimija no kapetana "bijelih" danas nije htio pogodak. Talijani su lijepu priliku propustili kada je Calicchia glavom tukao snažno, ali tek nešto malo pored okvira vratara Hercega.

GRUPA "ZAGREB"

1. NK Zagreb 9
2. A.S. Roma 6
3. Parma F.C. 3
4. Polonia Varšava 0

Ukupno gledajući, mladi su Pjesnici u tri dana natjecanja pokazali najviše. Tek jedan primljeni pogodak te deset postignutih uz sve tri pobjede veliki je rezultat igrača koji bi u skorijoj budućnosti trebali obući Zagrebov seniorski dres. U momčadi pobjednika kvalitetom su iskočili Ivan Sesar (najbolji igrač turnira), kapetan Besart Abdurahimi (najbolji strijelac turnira) te Jakša Herceg (najbolji vratar turnira). I dok su njihove mogućnosti više manje bile poznate i ranije, dobrim su se igrama istaknuli Domagoj Francetić i Matej Vrbat. S druge strane, veliki je dužnik ostao veznjak Igor Jugović, koji je protiv Parme i Rome odigrao daleko ispod svog prosjeka.

Osim momčadi Zagreba na finalnom će turniru idućeg tjedna sudjelovati Cracovia, Karpaty i Lazio. Organizacija jedne od četiri skupine pripala je nogometnom klubu Zagreb, a sudeći prema dojmovima i pohvalama sudionika u potpunosti je uspijela. Potpuno zadovoljstvo pokvarilo je tek vrijeme koje je spriječilo veći broj ljubitelja nogometa da svrate do terena Škole nogometa u Veslačkoj i uživaju u tri dana odličnog nogometa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!