Ostali sportovi

Dva Europljanina među Kinezima

Antonija Pavlić • nedjelja, 28.09.2008.
Dva Europljanina među Kinezima

Kalinikos Kreanga i Timo Boll branit će čast europskog stolnog tenisa protiv prvog i drugog nositelja, kineskog dvojca Hao Wang - Long Ma u polufinalu SP-a u Liegeu.

Hao Wang je i u posljednjoj rundi drugog kola dokazao kvalitetu pobijedivši u četiri seta Kanađanina Petera Paula Praadebana, koji je šanse za prolaz istina, izgubio već nakon prvog dana (dva poraza). U istoj je skupini, nešto kasnije Werner Schlager u šest setova eliminirao Tajpežanina Chuan Chih-Yuana koji je pokazao iste slabosti kao i prvog dana - dekoncentraciju u odlučujućim poenima. Iskusni Austrijanac brzinu je Chuana riješio vrlo dobrim i lukavim servisima te brzim napadom, ne dopuštajući mu da se razmaše.

U trećem setu Schlager radi nekoliko vezanih pogrešaka što Chuan koristi i smanjuje na 2:1. Austrijanac odgovara odmah u četvrtom setu i tako postavlja "i", potrebno je bilo samo dovršiti meč i staviti "točku" na to "i". Međutim, Tajpežanin peti set odigrava slobodno i neopterećeno, znajući da nema povrataka i tu pokazuje kako dobro igra bez pritiska. Na početku je stvorio prednost od 4:0 koju do kraja seta nije ispuštao. I u šesti set ulazi odlično osokoljen vrlo dobrim prethodnim setom te dolazi do 10:8. No, Austrijanac dobiva četiri poena za redom i osigurava četvrtfinale.

21-godišnji Kinez Ma Long i u posljednjem je svom meču skupine B dominirao i suparniku nije ostavio previše šanse. Mladom Trentu Carteru ovo će prvenstvo biti tek dobra škola za sljedeće susrete, za veći će uspjeh morati pojesti još puno kruha. U borbi za drugo mjesto i poziciju u četvrtfinalu između Koreanca Jooa i Danca Mazea, bolji je bio Koreanac koji je danas bio pretežak zalogaj za danskog stolnotenisača.

U prva je dva seta Danac previše griješio, dok je Koreanac pogreške sveo na minimum te je i bez potezanja za svojim najjačim oružjem, forehand topspinom uspio povesti sa 2:0. U trećem setu pak druga slika. Maze je postao strpljiviji, smanjio pogreške, a na trenutke je dugačkim topspinovima odigrao briljantno protiv istovjetnog Hyukovog poteza - oružja koje inače malo tko, posebno od Europljana, uspješno vraća. Međutim, protiv raspoloženog Hyuka danas se jednostavno nije moglo.

Grupa C, koja je nakon prvog dana bila najneizvjesnija, danas nam nije ponudila veća uzbuđenja, niti veća iznenađenja. Mini-iznenađenje turnira, 35-godišnji Kalinikos Kreanga i u trećem je susretu skupine slavio rezultatom 4:0 i tako osigurao prvu poziciju. S drugog je mjesta u četvrtfinale ušao i Timo Boll koji je sa čistih 4:0 svladao Nigerijca Seguna Toriolu.

I u grupi D pobjednik oba meča prvog dana natjecanja po skupinama, Seng Min Ryu, s lakoćom je osigurao prvu poziciju pobijedivši sa 4:0 domaćeg stolnotenisača Jean-Michel Saivea. Nešto više uzbuđenja donio je meč između Dmitrija Ovtcharova i Li Chinga koji je odlučen u sedmom setu. Nijemac je sa početnih 3:3 otišao na 6:3, no nakon time-outa, Ching se vraća na samo dva razlike (8:6). Time-out ovaj put zove 19-godišnji Nijemac te nakon njega u odlučujućem poenu pogađa prasicu (rub stola) i odnosi pobjedu i drugo mjesto u skupini.

Poslijepodne je na rasporedu bilo četvrtfinale. Jedan je set tek prvom igraču svijeta oduzeo mladi Nijemac Dmitrij Ovtcharov, koji je prije samo nekoliko mjeseci završio juniorski staž. Ovtcharov je u prvom setu nizom topspin izmjena prisilio Kineza na borbu do samog kraja, da bi u drugom setu Kinez uzeo stvari u svoje ruke, na početku stekao prednost jakim napadima poslije servisa, te je tu prednost zadržao do kraja seta. Treći je set donio dobro poznate vrhunske Ovtcharovove backhand servise kojima je Wanga prisilio na mnoštvo pogrešaka nakon. Kod vodstva 9:5, Hao je pokušao odigrati forehand topspinom no loptica nije dirala stol i Ovtcharov je smanjio na 3:1. I u četvrtom je setu Nijemac činio sve kako bi svaki Kinezov servis vratio svojim najjačim oružjem - backhandom. Hao je polako, ali sigurno dolazio do sve sigurnije prednosti, a Ovtcharov je tek sa 8:4 uspio smanjiti na 8:6 i to je bilo to. Više se nije ni moglo.

Neustrašivi Grk Kalinikos Kreanga i u četvrtom je uzastopnom meču odnio pobjedu i to na ponovno dosta uvjerljiv način. Iako je povijest favorizirala Korejca Hyuka koji je u međusobnim susretima odnio četiri pobjede naspram Kreangove tri, 35-godišnji grčki veteran je pokazao da u njemu još ima vatre. Kreangova je taktika bila - napadaj na backhand pa što bude, a usput ne radi previše pogrešaka - i ta je taktika upalila. Prvi je set bio riješen kada je Kreanga poveo sa 6:3, dok je u drugom setu zaredao s pogreškama i poklonio Korejcu set. U sljedeća se dva seta vratio starim navikama, u trećem setu poveo sa 8:4, te se pokazalo da je ta prednost bila prevelika iako je Hyuk uspio smanjiti na 9:7. Hyuk potom uspijeva smanjiti na 3:2 no u šestom setu odličnim servisima, a nakon toga i vrhunskim backhand napadima uspijeva doći do 6:4, 9:7 i 10:8. Hyuk je uspio vratiti na 10:10, no s dva poena u nizu Kreanga zasluženo prolazi u polufinale.

Treći četvrtfinalni susret između Nijemca Tima Bolla i Koreanca Ryua nije ponudio previše uzbuđenja. Trećepostavljeni 7. igrač svijeta nije dao Korejcu Ryu da mu opasnije zaprijeti niti u njihovom osmom međusobnom dvoboju. 27-godišnji momak iz Erbacha izgubio je samo jednom i to sa 4:0 na SP-u 2007. u Zagrebu. Boll je, kao i u njihovim prijašnjim susretima, forehand topspinove plasirao Korejcu u tijelo za što ovaj nije imao lijeka. Jedinu priliku kada je mogao ozbiljnije zaprijetiti bilježimo u trećem setu kada je imao vodstvo od 3:1, no Boll je veoma brzo došao do 7:5 i okončao set, a malo kasnije i meč.

U posljednjem četvrtfinalnom meču drugi nositelj, Long Ma očekivano je svladao Wernera Schlagera iako je 35-godišnji Austrijanac pružio dostojan otpor. Kinez je svoje namjere u "čistu pobjedu" pokazao već u prvom poenu, nastupajući agresivno, napadački, ne prepuštajući ništa slučaju. U drugom je setu zube pokazao i Schlager. Sjajnim je servisima i napadima u tijelo Maou uspio doći do osvojenog seta koji mu je dosta podignuo moral prije najzanimljivijeg, a pokazalo se ovdje i presudnog trećeg seta. Austrijanac je četvrti set tako započeo sa 4:0, Ma je smanjio na 4:1, no Schlager je prednost od tri pogotka razlike uspio zadržati do 6:3 i 8:5. Ma Long zatim osvaja tri poena u nizu te je Austrijanac pri rezultatu 10:9 za Kineza prisiljen spašavati set loptu. No, nakon četiri "produžetka seta" Austrijancu nije pošlo za rukom spasiti i petu set loptu te je Kinez upisao prednost od 2:1. Schlager se i u posljednja dva seta borio kao lav no u završnicama mu je falilo svježine - zaslužen trijumf mladog Kineza.

Grupna faza, 3. kolo: Wang (Kina) - Pradeeban (Kanada) 4:0 (11:9, 11:1, 11:3, 11:8) Schlager (Austrija) - Chuan (Tajpeh) 4:2 (11:8, 11:7, 9:11, 11:8, 5:11, 12:10) Ma Long (Kina) - Trent Carter (Australija) 4:0 (11:8, 11:4, 11:2, 11:6) Se Hyuk Joo (Koreja) - Michael Maze (Danska) 4:0 (11:5, 11:2, 13:11, 11:8) Kalinikos Kreanga (Grčka) - Gao Ning (Singapur) 4:0 (11:9, 11:3, 11:5, 11:7) Timo Boll (Njemačka) - Segun Toriola (Nigerija) 4:0 (11:6, 11:1, 11:4, 11:6) Ovtcharov (Njemačka) - Li Ching 4:3 (11:8, 8:11, 11:8, 9:11, 8:11, 11:5, 11:6) Ryu (Koreja) - Jean-Michel Saive (Belgija) 4:0 ( 11:6, 11:9, 11:8, 13:11)

Četvrtfinale: Wang Hao (Kina) - Ovtcharov (Njemačka) 4:1 (12:10, 11:7, 6:11, 11:6, 11:8) Kreanga (Grčka) - Hyuk (Koreja) 4:2 (11:7, 6:11, 11:5, 11:7, 5:11, 12:10) Timo Boll (Njemačka) - Ryu (Koreja) 4:0 (11:6, 11:8, 11:7, 11:4) Ma Long (Kina) - Werner Schlager (Austrija) 4:1 (11:4, 9:11, 16:14, 11:3, 11:7)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!