Ostali sportovi

Wang ostao svjetski prvak

Antonija Pavlić • nedjelja, 28.09.2008.
Wang ostao svjetski prvak
Foto: EPA

Olimpijski je doprvak u Belgiji pokazao da je za dvije klase bolji od svih suparnika. Kroz cijeli su mu turnir u jednom susretu uspjeli oduzeti samo dva seta, napravili su to Werner Schlager u prvom kolu i Kalinikos Kreanga u polufinalu. Titula je tako ostala u Kini, dok je treće mjesto osvojio mladić iz Kine, Ma Long.

Hao je u polufinalnom susretu i sedmi puta za redom nadigrao grčko iznenađenje turnira, Kalinikosa Kreangu. Grčki tornado pružio je kao i u svim ranijim susretima ogroman otpor, no još jedno iznenađenje nije mogao napraviti. U prvom je setu Hao bio koncentriraniji u izmjenama te je zahvaljujući nekoliko Kreangovih pogrešaka u ključnim momentima poveo sa 1:0. U drugom je setu Kreanga Kineza uspio udaljiti od stola, te je s nekoliko fantastičnih udaraca potpuno zasjenio kineskog igrača.

Osokoljen dobrim prethodnim setom Kreanga je i u treći set ušao veoma dobro te je poveo sa 7:2. Sjajno je backhand servise plasirao na forehand kineskom stolnotenisaču, a prednost je bila prevelika da bi se Kinez vratio u set. Kreanga je i u narednom setu nastavio s odličnom igrom te se činilo da će napraviti iznenađenje. No, Hao je igrao strpljivo, sigurno i mirno naspram Kreangove riskantne i napadačke taktike i to mu se isplatilo. Nakon izgubljenog seta, Kreanga je prestao pogađati nemoguće i Kinez je, strpljiv u izmjenama sa dvaput po 11:6 osigurao finale.

Iako je povijesti bila na strani Longa, koji je u prethodnih šest mečeva izgubio samo jedan, Timo Boll je obranio europsku čast i poništio još jedno kinesko finale nakon Olimpijskih igara u Pekingu. Ljevoruki je Nijemac sjajnim forehand topspinovima koje je plasirao Kinezu u tijelo uspio doći do vodstva od 6:3. Ma Long je kao i u prethodnim njihovim susretima napadao na Bollov backhand, no Nijemac je bio siguran i mirno osvojio prvi set.

Kinez je nakon toga prešao na odigravanje silovitih forehanda što je upalilo, sljedeća su tri seta otišla na stranu Ma Longa i mladi je kineski stolnotenisač bio samo korak do još jednog velikog uspjeha. No, Timo Boll je u četvrti set ušao mnogo bolje i poveo sa 5:3. Long je izjednačio na 8:8 no Nijemac je s tri osvojena poena zaredom došao na samo set manjka. Peti je set ponovno prošao u minimalnoj dominaciji Bolla, te je poravnao rezultat na 2:2. U odlučujućem je setu publika nosila fantastičnog Nijemca k pobjedi te je na početku sedmog seta poveo sa 3:0. Long nakon time-outa vraća na 3:3 no Nijemac je uskoro ponovno upisao prednost, iskoristio prvu meču loptu pri rezultatu 10:6 i rezervirao si kartu za veliko finale.

Poraženi iz polufinalnih susreta, Kalinikos Kreanga i Ma Long odigrali su prije finalnog susreta meč za broncu u kojem je uspješniji bio kineski tenisač. Kalinikos Kreanga kao da se previše istrošio u prijepodnevnim susretima te je Longu ponudio pobjedu na pladnju što je ovaj objeručke prihvatio. Ne možemo se oteti dojmu da smo od dva ponajbolja napadača današnjice očekivali više, no nije bilo više snage u rukama najboljeg backhand i jednog od najboljih forehand napadača današnjice.

Prvi je set zahvaljujući backhandu u punoj snazi uzeo grčki stolnotenisač, no Long uzvraća u drugom s odličnom serijom forehand napada. Poveo je sa 5:1, Grk je uspio smanjiti na 7:6 no do kraja seta nije uspio preokrenuti rezultat. Long se i u drugom setu držao prokušane formule, poveo ja sa 6:1 i tako potpuno slomio Kreangu koji se nije uspio oporaviti nakon poraza od Wang Haoa. Do kraja je 21-godišnji Kinez potpuno kontrolirao meč i zasluženo slavio pobjedu.

Finalni je susret između Haoa i Bolla bio repriza susreta od prije tri godine; na istom je turniru u istom gradu bolji bio njemački stolnotenisač. Na prošlogodišnjem je SP-u u Barceloni pak naslov osvojio Kinez pobijedivši Bolla u polufinalu. Prvi je set Hao osvojio uspješno plasirajući udarce Bollu u tijelo te ne dopustivši Nijemcu da isuče svoje najjače oružje - iznimno brzi forehand topspin. I u drugom je setu Hao nastavio s istom taktikom - udarci na Bollov backhand bili su precizni, a nemalo je puta pogodio "prasicu". U trećem je setu, koji je otišao do tridesetog poena, Hao spasio čak tri meč lopte no četvrtu nije uspio i Nijemac je smanjio na 2:1.

Hao je u četvrtom setu upisao prednost od 3:0 na startu no Timo Boll je uspio doći do jednog poena minusa (8:7). Hao je do kraja seta odigrao bez ijedne pogreške te je sa 11:7 došao korak do obrane naslova. Timo Boll je u istom rezultatskom minusu bio i u polufinalnom meču protiv Ma Longa te se uspio se vratiti i pobijediti. No Hao Wang je daleko iskusniji i takvo iznenađenje nije dopustio. Nijemac je pokušao sve u petom setu, no Kinez je smirenom igrom ponovno zadivio gledatelje koji su cijelo vrijeme gromoglasno bodrili njemačkog stolnotenisača, te je s, na prvi pogled lakih 4:1, obranio naslov svjetskog prvaka.

Polufinale:
Wang Hao (Kina) - Kreanga (Grčka) 4:2 (11:7, 5:11, 7:11, 11:5, 11:6, 11:6)
Boll (Njemačka) - Long (Kina) 4:3 (11:7, 8:11, 9:11, 3:11, 11:8, 11:8, 11:6)

Za treće mjesto:
Ma Long (Kina) - Kalinikos Kreanga (Grčka) 4:1 (7:11, 11:6, 11:5, 11:6, 11:8)

Finale:
Wang Hao (Kina) - Timo Boll (Njemačka) 4:1 (11:8, 11:3, 14:16, 11:7, 11:9)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!