Nogomet

Zaustavile ih "dječje bolesti"

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 29.09.2008.
Zaustavile ih "dječje bolesti"
Foto: Mihaela Bradovski

Bojazan Zagrebovog trenera Luke Pavlovića, kako bi susreti s takozvanim "lakšim" protivnicima za njegovu momčad mogli predstavljati težu prepreku od onih s favoritima za prvo mjesto, potvrdu je na terenu dobila i sinoć. Neuspjeh Pjesnika, jer tražila se pobjeda, došao je nakon potpunog pada u nastavku susreta i vrlo primjetne nervoze u "bijelim" redovima. Tri bi jučerašnja boda Zagrebašima značila i priključak samom vrhu, no momčad iz Ulice pjesnika još uvijek nije dovoljno zrela za te visoke pozicije...

Pet prvenstvenih utakmica nogometaši Zagreba ne znaju za poraz, no još tamo od troboda s Osijekom ne znaju niti za pobjedu. Momčad Luke Pavlovića u devet je susreta tek dva puta poražena, u tom pogledu od njih nisu bolji niti prvoplasirani Dinamo i drugoplasirani Hajduk, ali ono što je "bijelim" uskratilo priliku za boljim bodovnim stanjem četiri su neodlučena ishoda u posljednjih četiri kola. Šibenik, Dinamo, Inter i jučer Croatia nisu bili bolji, ali niti lošiji od Pjesnika. Mnogima će u Kranjčevićevoj najteže pasti upravo zadnja dva neupjeha, Inter i Croatia suparnici su koje Zagreb mora pobjeđivati želi li i dalje biti pozitivno iznenađenje jesenskog dijela sezone i konkurent za vrh. Glavni akteri razloge posljednjih podbačaja traže u umoru i nervozi, no trenutne se predstave "bijelih" ipak više mogu pripisati njihovom stanju u glavi nego u nogama.

Šok nakon izjednačujućeg pogotka Pjesnici su u stanci morali ostaviti za sobom u svlačionici, ali dobra igra Zagreba i sam Zagreb kao takav s terena su se "izgubili" u 43. minuti susreta. Umjesto toga njihova se kombinatorna i inače strpljiva igra u nastavku potpuno izgubila dok je u prvi plan izbila, i više nego vidljiva, nervoza. "Bijeli" su se trudili svim silama i doslovno na silu postići još jedan pogodak, što je goste i dovelo u brojne prilike pred Škorićevim vratima. Zagrebaši su susret započeli točno onako kako je dogovoreno, strpljivim građenjem akcija, bez ishitrenih i često pogubnih rješenja, stvoriti situaciju iz koje bi stigli do pogotka. Iako je takav nogomet u početnih nekoliko minuta mnogima mogao biti i dosadan i nezanimljiv, bio je upravo ono čemu su domaći trebali težiti i u nastavku susreta. U nastavku međutim, sasvim druga priča, vezna linija potpuno se "izgubila", isforsirani pokušaji preko bokova često su završavali pogreškom ili blokom i takvo preskakanje igre nije moglo donijeti pomak kojem su "bijeli" težili.

Donijelo je međutim opasnost po vlastita vrata, raspoloženi, ali ne i dovoljno koncentrirani Petrović i Palić mogli su bez većih problema kazniti takvu vrlo neopreznu i neozbiljnu igru Zagreba. Momčad je od poraza spasio ponovno maksimalno raspoloženi Josip Škorić, igrač koji svojim predstavama u posljednjim susretima spašava "obraz" svojim suigračima. Vratar Zagreba već se nakon nekoliko kola prometnuo u najboljeg igrača u bijelom sastavu i jedini je oko koga trener Pavlović ne mora gubiti živce. Domaća je obrana osjetno pala u posljednja dva susreta, čak i Marko Kartelo, koji je sezonu započeo odličnim igrama, više nije na istoj razini. Kartelo i drugi "bijeli" stoper Josip Mikulić svoj su posao jučer odradili solidno, no tek to - solidno. U njihovoj je igri bilo previše pograšaka, ali i nedostatka jednostavnih rješenja na što smo od njih već bili navikli. Ozlijeđenog Mikulića zamijenio je Damir Džidić čijih je nekoliko poteza lako moglo riješiti utakmicu, ali na nesreću njega i njegove momčadi u korist Sesvećana.

Pitanje koje se nakon jučerašnje utakmice postavlja vezano je za bočne igrače. Ivica Džolan i Vedran Ivanković u obrambenim su zadacima još nekako i ispunjavali trenerove zamisli, no prema naprijed kretali su se puno premalo i još više netočno. Dok je mladi Džolan još uvijek "zelen" te vrlo često "ispada" iz igre kada se na drugoj strani nalazi netko s puno većim iskustvom, Ivanković je u većini susreta ove sezone bio previše "mekan" i neodlučan. Kada se tome pribroji njegovo vrlo sporo vraćanje u posljednju liniju, na što ga većinu vremena mora "podsjećati" vratar Škorić, postavlja se pitanje je li on takav (jer zna i može daleko više) bolji od Marija Čuture, igrača koji je odigrao tek nekoliko susreta ove sezone i u svima bio među najboljim pojedincima na terenu. Na klupi, a vrlo često i na tribini svoju priliku za mjesto na desnom boku čeka i Tomislav Labudović, igrač koji je baš kao i Čutura na lijevom, posljednjih nekoliko sezona bio nezamjenjiv u momčadi Zagreba.

Trener "bijelih" pitanjima će suprotstaviti tezu kako je "čekanje" i naposlijetku izrastanje Džolana u standardnog igrača za iduće sezone veći dobitak od dva ili četiri boda više na tablici i u tom je pogledu apsolutno u pravu, no radi čega se čeka da proigra Ivanković, igrač koji se više nikako ne može nazvati neiskusnim, a u konkurenciji je fighter i znalac Čutura? 30-godišnji Vinkovčanin možda se ne uklapa u petogodišnje planove stručnog stožera upravo zbog svojih godina, no Zagreb ne osvaja bodove za iduće sezone već ovu sada i igrač koji u ovom trenu igra bolje zaslužuje i povjerenje od prve minute. Jedan od ciljeva kluba iz Kranjčevićeve stvaranje je kadra od 20-tak igrača koji će u bilo kojem trenu moći konkurirati za prvi sastav, u duhu toga Čutura bi, kako sada stvari stoje, a i statistika govori, trebao imati mjesto u početnih jedanaest.

Vezna linija kroz ovu je sezonu definirana, jedine rotacije Pavlović je silom prilika, zbog ozljede Mujdže, morao obavljati na desnom krilu. Marko Grgić i, u nekoliko zadnjih susreta, napadač Josip Jurendić na toj su poziciji igrali po principu toplo - hladno. I jedan i drugi u stanju su odigrati vrlo dobro, čak u pojedinim trenucima i odlično, no njihov je najveći problem u tome kako zadržati tu razinu. Poslije jedne takve utakmice za pohvalu, redovito su dolazile one u kojima su podbacili. Jurendić jučer definitivno nije blistao i tek se na samom startu utakmice približio razini predstave iz Zaprešića. Lijeva strana "rezervirana" je za Miroslava Pejića, jednog od najstandardnijih igrača Pavlovićeve garniture. I dok je u prvom poluvremenu bio među najistaknutijim akterima u nastavku se previše povukao u sredinu ostavljajući veliki prostor iza svojih leđa. Ulaskom Čuture lijeva je strana nekoliko puta ponovno zaprijetila prodorima i točnim nabacivanjima, no čini se ipak prekasno.

I dok su u Zaprešiću kapetan "bijelih" Mario Brkljača i Ivan Parlov radom i igrom iskočili iznad ostalih suigrača, jučerašnji susret u velikom su dijelu "prespavali". Na njihovu je predstavu utjecao i period Zagrebove igre u kojem se uglavnom preskakao centralni dvojac, no vezni igrači koji u 90 minuta naprave tek nekoliko prekršaja i niti jednom, ili tek jednom, ugroze suparničkog vratara nisu zaslužili visoku ocjenu. I tu je Marin Oršulić vidio svoju priliku, no tek pet minuta igre premalo je da jedan igrač donese potpuni preokret. Priliku za iskupljnje Parlov i Brkljača imat će već u idućem kolu u Vinkovcima na terenu gdje će Zagrebašima itekako dobro doći njihova borbenost i požrtvovnost. Među boljim igračima u bijelom dresu jučer su bili napadači. I Davor Piškor i Ivan Krstanović stvarali su i ulazili u dosta prilika, posebno u periodu nakon vodstva i prava je šteta što tada nisu poentirali još koji put jer su se i njihove prilike "razvodnile" u nastavku. Iako je momčad Zagreba u posljednjih nekoliko susreta pala u formi, ona 196 centimetara visokog Krstanovića u stalnom je rastu, tri pogotka u tri zadnja susreta razlog su za veliki optimizam.

Od sanjanih 12 do planiranih deset bodova iz susreta s Interom, Croatijom, Cibalijom i Zadrom, "bijeli" nakon polovice puta imaju tek slabašna dva. U Vinkovcima će Zagreb morati pružiti puno više, utakmica slična onoj u Šibeniku već tradicionalno neće gledatelje privući ljepotom već borbenošću, a svaka će se pogreška skupo platiti. Ipak, Zagrebaši u izdanjima protiv Hajduka, Dinama pa i Rijeke nesumnjivo mogu i do pobjede. Pitanje je samo hoće li se odlučiti za disciplinu i strpljenje ili preskakanje igre i nervozu.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 86:9-311
6Istra 1961 84:14-108
7Osijek 76:9-37
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!