Nogomet

Pele otvorio Muzej nogometa

Borna Rupnik • utorak, 30.09.2008.
Pele otvorio Muzej nogometa
Foto: EPA

Pedeset godina nakon što su u Švedskoj osvojili svoj prvi naslov svjetskih prvaka, Brazilci su otvorili svoj nogometni muzej. Naravno, nije bilo pozvanije osobe za otvaranje od najvećeg brazilskog nogometaša svih vremena, slavnog Pelea...

Muzej se nalazi u Sao Paulu, a smješten je ispod stadiona Paulo Machado de Carvalho, popularno zvanog Pacaembu, na kojem domaće utakmice igra nogometni klub Corinthians. Izloženi materijal može se gledati u 17 prostorija na tri kata, a ukupna površina muzeja iznosi približno 7000 kvadratnih metara.

Izgradnja muzeja trajala je 13 mjeseci, a projekt je koštao oko 9,5 milijuna funti. Posebna je pažnja pružena očuvanju 70 godina stare strukture stadiona, koji je nakon svih zahvata ostao netaknut.

Cijela izložba sadrži 1442 fotografije i šest sati filmskih prikaza. Video isječci prikazuju dječake kako natjeravaju loptu na prašnjavim ulicama, u dvorištima i raznim drugim površinama, mnogobrojne dokumentarne prikaze brazilske nogometne povijesti, priče o jednoj kulturi koja je gotovo potpuno srasla s nogometom te trodimenzionalni film o reakcijama ljudskog tijela za vrijeme utakmice.

U muzeju se mogu susresti i projekcije igračkih legendi poput Didija, Garrinche, Socratesa i Romarija u prirodnoj veličini. Izloženi su i navijački suveniri, a u jednoj od prostorija posjetitelje okružuju navijačke pjesme i slogani.

Kako sve ne bi ostalo samo na pasivnom promatranju, jedna je prostorija namijenjena testiranju snage udarca te simulaciji izvođenja jedanaesteraca. Na kraju izložbe može se proučiti povijest samog stadiona ispod kojeg se muzej nalazi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!