Nogomet

Udinese: Nikad bolji

Tomislav Pacak • utorak, 07.10.2008.
Udinese: Nikad bolji
Foto: EPA

Dinamo je u prilično nezgodnom trenutku za protivnika dobio talijanski Udinese. Klub iz Udina proživlja ponajbolje dane u svojoj povijesti, pod vodstvom Pasqualea Marina crno-bijeli igraju odličan nogomet...

Udinese, naime, nakon šest kola Serie A dijeli vrh tablice s Lazijom i Interom, sva tri kluba osvojila su 13 bodova. Udineseov jedini poraz je onaj u Torinu od Juventusa, a osim remija s Napolijem, Bianconeri su upisali četiri pobjede - protiv Palerma, Siene i Torina kod kuće, te 3:0 u gostima kod Bologne. Da rezultatski rujan bude potpuno uspješan pobrinuo se prolazak u Ligu Uefe pored Borussije iz Dortmunda.

Udinese su prvi susret dobile s 2:0 na Westfalenstadionu, pogocima Flora Floresa i Inlera, no Nijemci su kaznili opuštanje Talijana kod kuće te drugim golom Hajnala, u sudačkoj nadoknadi, izborili produžetke na Friuliju. Ipak, s bijele točke precizniji su bili domaći igrači pa su se tako našli u ždrijebu ligaškog dijela Kupa Uefa.

Trener Marino preferira sustav 4-3-3 koji se lako pretvara u 4-5-1, a najveća individualna snaga momčadi leži u napadu gdje igraju talijanski reprezentativci Antonio Di Natale i Fabio Quagliarella. Tu je i mladi Simone Pepe kojeg je Marcello Lippi pozvao za predstojeće kvalifikacijske susrete protiv Bugarske i Crne Gore.

Ljubimac navijača je, inače, ove sezone postao novopridošli Čileanac Alexis Sanchez. 19-godišnjak je stigao iz River Platea, a iako još nije postigao pogodak za Udinese, postao je standardni prvotimac zahvaljujući izvrsnim predstavama koje su oduševile navijače.

Gol-razlika od 10:3 govori o dobroj ravnoteži unutar momčadi, naglasio je to i trener Marino: "Ova momčad se konstantno poboljšava. Za sada je liga izjednačena, ali mislim da će velike momčadi izaći na površinu s vremenom. Mi moramo nastaviti raditi kao i do sada, bez iluzija i sa skromnim pristupom."

Kao i dosta drugih talijanski trenera, Marino u Kupu Uefa voli odmarati prvotimce, pa su tako na klupi protiv Borussije ostajali Di Natale, Quagliarella, Pasquale i drugi iz prve postave.

Protiv Nijemaca je Samir Handanovič čuvao gol, u obrani su igrali Feronetti, Coda, Domizzi te Luković ili Pasquale. Veznu liniju činili su u obje utakmice D'Agostino, Isla i Inler, a ispred njih igrali su Floro Flores, Pepe te Di Natale (u uzvratu) odnosno Sanchez (u prvom susretu).

Udinese je inače osnovan 1896. kao dio Udinese di Ginnastica e Scherma, a u svojoj povijesti nikada nije osvojio naslov prvaka Italije. Kroz 60-e i 70-e klub se mučio u Serie A i B, a nakon što je u ranim devedesetima balansirao između prve i druge lige, sredinom devedesetih ustalio se kao jedan od najstabilnijih prvoligaša.

Udinese igra na stadionu Friuli koji prima 30.900 gledatelja, a među slavnim igračima valja izdvojiti Zica, Sensinija, Balba i Zoffa. Prije dvije sezone Udinese je igrao u Ligi prvaka gdje je u skupini osvojio treće mjesto iza Barcelone i Werdera.

Nakon malog pada, u ljeto 2007. stigao je Sicilijanac Pasquale Marino, a s njim i nekoliko kvalitetnih pojačanja poput Quagliarelle i Gokhana Inlera, pa je Udinese lani igrao odlično u Serie A te većim dijelom sezone držao četvrto mjesto. Na kraju su se zadovoljili sedmim i nastupom u Kupu Uefe, gdje će biti vrlo težak protivnik zagrebačkom Dinamu...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!