Nogomet

Senegal neće vidjeti Južnu Afriku

Borna Rupnik • nedjelja, 12.10.2008.
Senegal neće vidjeti Južnu Afriku
Foto: Sandro Donda

Utakmicama u subotu i nedjelju završava prvi dio afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi. U nastavak natjecanja plasirat će se pobjednici 12 skupina, dok će im se tamo pridružiti i osam drugoplasiranih reprezentacija. Jedno od većih iznenađenja bilo je ispadanje Senegala, zbog kojeg je u Dakaru došlo i do ozbiljnih nereda...

Senegal je u posljednjoj utakmici šeste skupine afričkih kvalifikacija s Gambijom odigrao samo 1:1, što mu nije bilo dovoljno za prolazak u sljedeći krug. Senegalci su vodili sve do pet minuta prije kraja (Mangane u 67. minuti), a onda im je sve nade ugasio Tijan Jaiteh. Gledatelji su tada počeli bacati razne predmete u teren i sukobili se sa snagama reda, a u neredima koji su se kasnije preselili i na gradske ulice ozlijeđena je barem jedna osoba. U njihovoj je skupini prvo mjesto pripalo Alžiru.

Kamerun je već ranije osigurao nastavak natjecanja, a u posljednjem su kolu ispratili Mauricijus s pet komada. Dva je pogotka postigao napadač Barcelone Samuel Eto'o, jednako toliko zabio je i Albert Meyong Ze, a listu strijelaca upotpunio je Lyonov Jean Makoun.

Domaćini Svjetskog prvenstva, Južnoafrikanci, igrali su u skupini s Nigerijom i iščupali drugo mjesto. Nigerija u je zadnjem kolu s 4:1 pobijedila Sierra Leone, dok je Južna Afrika s minimalnih 1:0 slavila u Ekvatorskoj Gvineji. Junak dana bio je Siphiwe Tshabalala. Podsjetimo, Južna Afrika ima osigurano mjesto na Svjetskom prvenstvu, ali ove kvalifikacije ujedno su i izlučno natjecanje za prvenstvo Afrike u Angoli, koje se igra iste godine.

Arsenalov Emmanuel Adebayor ipak je pristao odgirati utakmicu protiv Svazilanda. Adebayor je, naime, posljednjih mjesec dana bojkotirao nastupe Toga iz protesta protiv loših organizacijskih navika tamošnjeg nogometnog saveza. A nastup mu je bio i više nego dojmljiv - u pobjedi od 6:0 zabio je četiri gola. No, Togu to ipak nije bilo dovoljno za prvo mjesto, koje je osigurala Zambija.

Maroko je daljnji plasman potvrdio pobjedom nad Mauritanijom, a isto je učinio i Mali protiv Čada, pogotkom Teneme Ndiayea za 2:1 sedam minuta prije kraja, iako mu je bio dovoljan i neodlučeni ishod. Obala Bjelokosti prolaz je proslavila s tri pogotka u mreži Madagaskara, a dva su bila djelo Boubacara Sanoga. Gana je na prvo mjesto zasjela istim rezultatom, 3:0, protiv Lesota.

Za prvo mjesto u Skupini 2 obračunat će se Gvineja i Kenija, dok je Benin i prije zadnjeg kola osigurao prvo mjesto u Skupini 3, u kojoj se za drugu poziciju bore Angola i Uganda. Egiptu za prvo mjesto treba minimalno bod, a Burkina Faso za isti rasplet ne smije izgubiti u Burundiju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!