Nogomet

Velšani na rubu senzacije

Borna Rupnik • srijeda, 15.10.2008.
Velšani na rubu senzacije
Foto: Sandro Donda

Prednost koju je mlada engleska reprezentacija donijela iz Walesa očito je uspavala njihove igrače, a borbeni su Velšani zamalo iskoristili englesku opuštenost. Bjelorusi, Finci i Španjolci na svojim su terenima nadoknadili zaostatke iz prvih utakmica...

Englezi su na Villa Park u Birminghamu istrčali s komotnih 3:2 iz prvog susreta, a već nakon 13 minuta igre činilo se kako su Velšani susjedima došli samo uljepšati slavlje. Strijelac za engleskih 1:0 bio je Huddlestone.

Međutim, pokazalo se kako su neustrašivi gosti iz Walesa imali drukčije namjere. U samo četiri minute preokrenuli su rezultat i prije isteka prvih pola sata na semaforu je pisalo 1:2. U strijelce su se upisali Ramsey i dvostruki strijelac iz prvog susreta, Church.

I sljedeći su gol postigli Velšani, no Vokes je u 35. minuti loptu pospremio u krivu mrežu. Na poluvrijeme se otišlo sa 2:2, a engleske je navijače u 66. minuti smrznuo donedavni junak Huddlestone. Zbog prekršaja na Blakeu zaradio je izravni crveni karton.

Do kraja utakmice igralo se samo u smjeru gola na kojem je stajao Hart. Mladi Velšani najbliže su produžecima došli pet minuta prije kraja susreta, kada je nesretni Vokes pogodio vratnicu. Ipak, sreća je na kraju poljubila Engleze, koji će je okušati i na Europskom prvenstvu.

Bjelorusi su na gradskom stadionu u Borisovu Turke svladali s 2:0, pogocima Sivakova i Šitova. S obzirom da su Turci na put u Bjelorusiju krenuli sa samo jednim pogotkom zalihe, kući se vraćaju praznih ruku.

Finci su također hvatali zaostatak, a uspjeli su ga uhvatiti na vrlo dramatičan način. Austrijancima je ukupnu prednost od dva pogotka donio Stanković u 26. minuti, ali je stvari na početak vratio Vasara pogocima u 80. i 90. minuti utakmice. Produžeci nisu donijeli pobjednika, te su o putniku na Europsko prvenstvo odlučivali jedanaesterci. Tu se iskazao finski vratar Maanoja, obranivši udarce Stankovića i Madla.

Švicarci su u Murciji preko Gashija čak i poveli te tako nadogradili svoju prednost iz prve utakmice. Početkom drugog dijela poravnao je Tejada, a Španjolci su švicarsku obranu po drugi put uspjeli probiti tek u petoj minuti sudačke nadoknade (Sisinio)i tako u zadnji čas izboriti produžetke.

Gostujuće je nogometaše samo sedam minuta dijelilo od lutrije jedanaesteraca, no jedne od stalnih favorita natjecanja mlađih kategorija na Europsko prvenstvo odveo je pogodak Raula Garcije. Španjolska tako nije ponovila sudbinu Nizozemske, koja je od Švicaraca ispala u natjecanju po skupinama.

Dodatne kvalifikacije za Europsko prvenstvo U21, uzvratne utakmice:
Bjelorusija - Turska 2:0
Finska - Austrija 2:1 (4:2 - 11m)
Engleska - Wales 2:2
Španjolska - Švicarska 3:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!