Nogomet

Kočnica dolazi s ulogom favorita

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 20.10.2008.
Kočnica dolazi s ulogom favorita
Foto: Mihaela Bradovski

Treći su puta od početka sezone nogometaši Zagreba uoči susreta proglašeni apsolutnim favoritom i treći su puta osvojili "tek" bod. Susreti sa Interom, Croatijom i Zadrom najslabija su izdanja "bijelih" iz Kranjčevićeve uzme li se u obzir konačni rezultat. Problem je poznat - Pjesnicima uloga favoriti predstavlja veliku blokadu i sada već dobro znani osjećaj poraza usprkos jednom osvojenom bodu...

Čak sedam kola nogometaši iz Ulice pjesnika osvajaju bodove. Razlog je to što se i dalje nalaze na vrlo dobroj petoj poziciji "samo" šest bodova od vrha. Ipak, uzevši u obzir da su im mnogi (i s razlogom) u već spomenutim susretima upisivali sigurne pobjede, "bijeli" su nakon njih mogli biti bogatiji upravo za tih šest bodova. No što je tu je, nema razloga da nitko u Kranjčevićevoj klone duhom, Pjesnici iz svakog susreta izađu bolji u nekom segmentu u odnosu na one prethodne i to im ipak daje razloga za poprilično zadovoljstvo. Momčad koja je gotovo polovicu dosad odigranog dijela sezone igrala bez ijedne istinske zvijezde (ozljeda Vugrinca "vukla" se od šestog kola) u konačnici zaslužuje pohvale javnosti.

Te pohvale u najvećoj bi mjeri morale završiti na računu trenera momčadi Luke Pavlovića, koji uz jasnu viziju i znanje i dovodi momčad do toga da, usprkos oscilacijama, vidljivo napreduje. Najveći problem Zagreba psihološki je teret koji sa sobom nosi i spomenute oscilacije, "teške noge" i neučinkovitost u napadu. I jučer su "bijeli" imali periode kvalitetne igre, koji su u ovakvim susretima ipak prerijetki. Sredinom prvog poluvremena i na kraju susreta, kada su pojačali ritam, vidjeli smo nekoliko lijepih i brzih kombinacija Čuture, Parlova i Vugrinca na lijevoj strani, odnosno Grgića i Krstanovića na desnoj. U drugom se poluvremenu umjesto Čuture tim brzim kombiniranim akcijama priključio Pejić. Obje su strane Pjesnika bile vrlo pokretne iako su u pojedinim trenucima igrale previše napamet.

PET PLUS

+ Forma vratara Josipa Škorića
+ Povratak Davora Vugrinca
+ Sveprisutna želja "bijelih" za napretkom
+ Konstantnost dobre forme Krstanovića i Pejića
+ Klupa (Čutura, Oršulić, Piškor, Labudović, Palčić, Jurendić...)

Napredak su u utakmici sa Zadranima bile igre Grgića i Džolana iako su i one, posebno potonjeg, tokom susreta oscilirale. Igrač utakmice Marko Grgić napokon je susret započeo i završio u visokom ritmu. U više je navrata "izludio" gostujuće igrače lijeve strane, koristio je svoju brzinu i potez i lijepo kombinirao s napadačem Krstanovićem. Dobra igra desne strane dijelom je zasluga i Ivice Džolana koji, unatoč i dalje prisutnim nedostacima, djeluje sigurnije te se sve bolje uklapa u sustav i igru momčadi. S obzirom na činjenicu da je bočna pozicija "najosjetljivije" mjesto na terenu mladi se igrač Zagreba dobro drži sa slabijim igrama i kritikama. Jučer je nekoliko puta lijepo i bez puno respekta i razmišljanja krenuo u napad i upravo je tu vidljiv njegov pomak. Kada stekne još sigurnosti i izlazaka prema naprijed biti će više.

Najbolji primjer Džolan ima u svom suigraču iz obrane Josipu Mikuliću koji je od početka sezone najviše napredovao u smislu sigurnosti te on sve više igra kao rutiner. Veliki mu je plus i brzina kojom nadoknađuje neke druge slabosti. Nakon nekoliko slabijih izdanja Marko Kartelo ponovno je na staroj razini, pravovremen i samouvjeren u izlascima, bez greške u vlastitom šesnaestercu od najveće je pomoći vrataru Škoriću. A upravo je Josip Škorić najveća mora igračima ostalih HNL momčadi. U svakom je do sada susretu, vratar "bijelih" bio "u elementu". I jučer je, posebno kada je riječ o 80. minuti susreta, pokazao nevjerojatan osjećaj za vrijeme i prostor kada je pravovremenim izlaskom u situaciji jedan na jedan spasio svoju mrežu.

Mario Čutura i Miroslav Pejić u nastavku, kvalitetno su se koristili probojima prema šesnaestercu i centaršutevima u njega, no završetak akcije u pogodak nisu znali pretvoriti napadači Vugrinec i Krstanović. U igri povratnika Vugrinca vidjela se velika želja, fizički je spreman, straha nakon duge pauze nije bilo, ali izostao je efekt realizacije i osjećaj za loptu. Baš kao i Vugrinec napromašivao se i njegov partner iz napada Ivan Krstanović. Još je jednom napadač "bijelih" propustio postati junakom utakmice, no usprkos tome bilo bi nepošteno prozvati ga tragičarem jer je u nekoliko navrata sam priredio izglednu priliku, što sebi, što suigraču.

PET MINUS

- Loša forma centralnih veznjaka Parlova i Brkljače
- Realizacija (u četiri protekla susreta tri pogotka)
- Psihološka blokada
- Oscilacije tokom susreta, ali i u odnosu na druge susrete (igre toplo-hladno)
- Mladi igrači i dalje na "stand-by" (Oršulić, Jugović, Sesar...)

A veliki dužnici sebi i suigračima ostali su centralni veznjaci Mario Brkljača i Ivan Parlov. Posebno blijed jučer je bio "bijeli" kapetan koji je odigrao puno ispod svoje razine. Nekoliko zakašnjelih reakcija donijelo je opasnost pred Škorićem kao što je slučaj bio u petoj minuti kada su gosti naposljetku pogodili vratnicu. I njemu i Parlovu ne može se poreći aktivnost, odnosno trka, no obojica igraju previše "sterilno" prema naprijed preuzimajući vrlo malo odgovornosti na sebe. Kratkim su se dodavanjima brzo rješavali lopte, a baš se od njih očekuje kreativnost i ideja. Nakon Vinkovaca ovo im je druga uzastopna utakmica u kojoj se podbacili u svojim ofenzivnim zadaćama.

I lijevi je bočni Vedran Ivanković bolju ocjenu i kritike mogao zaraditi da je povremene lijepe kombinacije svojih suigrača umjesto lošim reakcijama završio kvalitetnim centaršutevima. Ovako samo nastavlja sa ispodprosječnim igrama, uglavnom rijetko prelazeći svoju polovicu. Proslavile se nisu niti zamjene Davor Piškor i Igor Jugović koji u igru svoje momčadi nisu unijeli baš nikakve pomake. Tako su Piškorovim ulaskom "bijeli" samo brojčano imali jednog ofenzivca više.

Pjesnicima slijede još dva uzastopna susretima u Kranjčevićevoj i iako na domaćem terenu još nisu upisali poraz, igra koji su prezentirali jučer neće biti dovoljna za uspjeh u susretima sa Varteksom i Rijekom. U tim susretima "bijeli" zbog posljednjih podbačaja neće imati ulogu apsolutnog favorita, što im u trenutnoj situaciji može samo olakšati posao. Sigurno je kako će tjedan uoči dvoboja prvog susreta drugog kruga strateg Zagreba osim na terenu morati s igračima mnogo raditi i kroz razgovore.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!