Nogomet

"Najteže je iza mene"

Mihaela Bradovski • četvrtak, 23.10.2008.
"Najteže je iza mene"
Foto: Mihaela Bradovski

Nakon godinu dana pauze i "borbe" s ozljedom stopala desne noge u trenažni proces s ostatkom momčadi vratio se 20-godišnji napadač Zagreba Matija Špičić. Ovaj bivši reprezentativac Hrvatske mlađih dobnih kategorija, iako svjestan da ga čeka naporan posao, ekskluzivno za Sportnet.hr otkriva kako vjeruje da je najteži dio iza njega...

Počeo si s treninzima, postoji li strah da nešto ne pođe po zlu, ipak je duga i teška pauza iza tebe?

"Još mi je određeni strah u glavi i bolje da je. Pazim na tu nogu, izbjegavam još uvijek neke rizične duele. Ne bih volio da se ponovno nešto dogodi, ipak je ta kost slomljena dva puta u tih godinu dana. S nogom je napokon sve u redu, rekao bih da je to više strah u glavi, neka psihološka blokada. Ipak, vjerujem da će i on nestati brzo pa da krenem s normalom."

Ovoga si tjedna, na iznenađenje mnogih, zaigrao i u prijateljskom susretu sa Slaven Belupom. Kako si se osjećao ponovno na terenu u natjecateljskom ritmu?

U Zagrebu od 2000.

Špičić je od 12 godine član nogometnog kluba Zagreb. Tek se nešto kratko, dva mjeseca, zadržao u Hrvatskom dragovoljcu. I stariji brat Mario igrao je u Kranjčevićevoj ulici. "Zanimljiva je to priča. Kada su me roditelji pitali hoću li u Dinamo ili Zagreb ja sam prvo rekao kako bih u Dragovoljac. Nikada nisam bio Dinamovac i slično. Imao sam prilike otići tamo, dosta je igrača iz moje generacije i otišlo pa ih sada nema nigdje. Točno kada sam se trebao registrirati u Sigetu uočio me Damir Petravić i stigao sam u Zagreb. Mlađe sam selekcije Zagreba prošao zajedno sa Džolanom, Bašićem i Mehmedagićem. U reprezentaciji sam nastupao u selekcijama od 15. do 19. godine. Posebno pamtim utakmice protiv Slovenije i Bosne i Hercegovine kojima sam redovito zabijao." Dres hrvatske reprezentacije Zagrebov je napadač, u četiri godine nastupanja, oblačio 30 puta, postigavši 11 pogodaka. Prije nekoliko dana produžio je ugovor s klubom do 2015. godine.

"Bio je to malo čudan osjećaj, ali stvarno sam se dobro osjećao. Najbitnije mi je da sam opet ušao u ritam utakmica i da postepeno dobivam minutažu. Što se tiče noge nisam osjetio nikakve probleme. Nisam se nadao da ću tako brzo zaigrati, no u dogovoru s fizioterapeutom zaključio sam da bih mogao biti spreman za zadnjih 20-ak minuta."

Pauzirao si godinu dana, iza tebe su dvije operacije, sigurno je bilo trenutaka kada si gledajući utakmice s tribine poželio pomoći suigračima. Je li bilo i trenutaka kada si poželio odustati?

"Ne, niti u jednom trenutku nisam pomislio tako nešto, da bih odustao. Nedavni susret s Osijekom bio je najteži za mene. Baš me je srce vuklo na teren i čak sam razmišljao da odem sa utakmice. I tada, ali i tokom cijelog oporavka, u meni je bila samo još veća želja i motiv da se vratim. Neki ljudi su me, istina, već bili prekrižili, ali drago mi je sada zbog onih koji su cijelo vrijeme vjerovali u mene i moj povratak."

Zimske pripreme označio si svojim pravim povratkom, znači da očekuješ minutažu u drugom, proljetnom dijelu sezone?

"Da, krećem od nule i stvarno se nadam da mi ove zimske pripreme nešto neće krenuti po zlu. Uvjeren sam, ako ću se kvalitetno pripremiti da ću i dobiti priliku. Ipak me "šef" najbolje poznaje, konkurencije se ne bojim, što veća to bolje za sve i mislim da mogu zaraditi minutažu još u ovom prvenstvu."

Mnogo je onih koji vjeruju u tebe, međutim, ima i onih takozvanih dežurnih kritičara, koji već sada prognoziraju kako je nemoguće da ćeš postići sve ono što se od tebe s razlogom očekivalo. Što poručiti takvima?

"Ništa posebno osim da mi takve priče daju ogroman dodatni motiv za rad, samo da ih mogu u konačnici demantirati. Draže mi je misliti na one koji vjeruju, ovima drugima, "zlobnicima", se nastojim ne zamarati."

Kada se osvrneš na nekoliko sezona unazad, igre u juniorima i reprezentativnom dresu, čini li ti se daleko to vrijeme, odnosno misliš li da si ipak puno izgubio ovom pauzom?

"Moram priznati da mi se čini dosta daleko to vrijeme s obzirom da nisam izgubio samo godinu dana na oporavak, već i godinu prije toga vezano za ugovor. Čak moram reći kako mi je ta godina bila puno teža od ove zadnje. To su ukupno dvije godine i mislim da sam tu ipak dosta izgubio, ali to je sada iza mene i gledam samo prema naprijed. Trebam sada samo pozitivno razmišljati."

Slijedi ti period ponovnog dokazivanja. Prema tvom mišljenju, s kojim prednostima, a s kojim manama krećeš u njega?

"Mislim da pod svoje prednosti mogu staviti brzinu i lijevu nogu. Malo je ljevaka kod nas, a uostalom, osim u napadu, baš sam kod trenera Pavlovića igrao i na lijevom krilu i nije mi strana niti ta pozicija. Možda bi mi čak bilo draže tamo zaigrati, ima više prostora, no najvažnije je ipak da dobijem priliku i skupim minutažu, manje bitno na kojoj poziciji. Pod mane bih svakako rekao igra glavom, to bih želio dosta popraviti."

I sam pripadaš skupini mladih igrača. Smatraš li da je ta mladost koju Zagreb posjeduje njegova prednost ili možda ipak nedostatak?

"Rekao bih prednost i podržavam što su se u klubu odlučili za okretanje mladim igračima. Pridodali su nam još nekoliko iskusnih i mislim da smo dobro posloženi. Ipak, vrijeme će pokazati."

Trenutno je Zagrebova obrana najbolja u ligi, s druge strane realizacija je u posljednjih nekoliko susreta postala problem. Kako ti kao napadač gledaš na tu situaciju?

"Tako je to kod napadača, kad te jednom neće onda zna i potrajati dok se ponovno ne otvori. Ali ja ne sumnjam u dečke, skupa sa mnom, i mislim da do veće krize ne bi trebalo doći. Bilo bi zabrinjavajuće da se niti ne nalazimo u prilikama."

Pratiš igre svojih suigrača, nadaš se nastupima na proljeće, gdje vidiš Zagreb na kraju sezone?

"Mislim da igramo jedan dobar i ambiciozan nogomet i da bi na kraju mogli biti među prve tri-četiri momčadi. Samo da ne bude nekih težih ozljeda, kao što je sada bio slučaj s Vugrincem koji nam je ipak pola momčadi."

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!