arhiva

Ponos i predrasude

Dario Dodić • nedjelja, 26.10.2008.
Ponos i predrasude
Foto: Bruno Karadža

Na nekom forumu sam neki dan slučajno nabasao na komentar jednog mojeg teksta s Fanatika. Je li moguće da na Fanatik dolazite s pretjeranim ponosom i predrasudama?

Ljudi moji, je li to moguće? Zašto se svaki put kad netko spomene Hajduk u negativnom kontekstu svi uzjogunite? Ja napišem prokleti Hajduk zato što ih nikako ne mogu pogoditi na kladionici, a vi me napadate kako je moguće uz jedan tako veliki klub dodavati prefiks 'prokleti'? Napišem nešto protiv Dinama i kompletan Fanatik postane "tovarski" (sad se vi iz južnih krajeva ponovno naljutite jer sam napisao riječ tovarski). Halo ljudi, dajte se skoncentrirajte. Niti mrzim Hajduk, niti navijam za Dinamo. Pardon, navijam uvijek za hrvatske klubove u Europi, a tko će koga u našem prvenstvu - iskreno me ne dira, samo nek' bude što više dobrog nogometa.

Zato, kad napišem prokleti Hajduk, ne pokušavam pljunuti na tradiciju i instituciju koju predstavlja taj veliki hrvatski klub, već izražavam osobnu frustraciju izazvanu kladionicom - a ne biste vjerovali, upravo je to tema ove kolumne. Stoga, ili predrasude i ponos ostavite pred vratima ili nemojte dolaziti na Fanatik.

Kad smo već kod ponosa i predrasuda, nisam istraživao, ali mislim da Skandinavci imaju veće uspjehe u klađenju od nas, temperamentnih "južnjaka". Razum ispred osjećaja (razbacujem se s Jane Austen i skupljam bodove kod žena) sigurno je pametnija solucija nego klađenje uz ponos i predrasude. Nema smisla vezivati se uz klub tipa: Ja volim Barcu, Barca će pobijediti, samo zato jer ne želim da mi izgubi voljeni klub. Dobro, Barca je možda nezgodan primjer jer je velika vjerojatnost da će Katalonci pobijediti, s kime god igrali. Ali, jasna vam je poanta. Jasna je, je li tako?

I tako Skandinavac, zovimo ga Per, gleda u ponudu i vidi da igraju Deportivo i Real Madrid, radi se o utakmici koju Real nije dobio preko 15 godina (zaboravio sam točan broj), pročita u novinama da Deportivo nije igrao s punim sastavom protiv Hajduka jer su se čuvali za Real i Per odluči odigrati jedinicu. U ponudu pogledam ja, zovimo me Dario, vidim da igraju Deportivo i Real, Deportivo me već nekoliko puta zeznuo u Europi, nadigrao ih Hajduk, Hajduk loše startao u prvenstvu, Hajduk me koštao love, Depor me koštao love, e pa u inat Deportivu igram na Real! Da, to ima smisla, evo dan danas se priča po La Coruni kako sam se inatio Deportivu. I što se dogodi? Moj zicer dana padne lagano, a Per trlja ruke i ne kupi ništa svojoj djevojci jer je jednostavno hladan i bezosjećajan. Očekujem prosvjedno pismo svih skandinavskih veleposlanstava u Hrvatskoj.

Zadnjih mjeseci kladionica me baš i ne mazi. Je li vam poznat osjećaj kada ste toliko "unutra" da baratate s previše informacija koje vam na kraju pomućuju rasuđivanje? Znate što se onda događa? Previše filozofirate, razrađujete, kombinirate i - pogriješite. I što na kraju shvatite? Vjerojatno cijela nacija pobire lovu jer utakmice masovno završavaju kako trebaju (pogledajte samo proteklo kolo Kupa Uefe), a vi čekate rezultat U 17 utakmice na turniru u Bahreinu - i padnete.

Kad smo već kod mlađih naraštaja, čini se da je važno od malih nogu odgajati klince za pravi sportski život. Tako su jučer utakmicu U 19 kvalifikacija za Euro igrale reprezentacije BiH i Crne Gore. Iz pouzdanih izvora (ovo zvuči frajerski) stigla je informacija da je utakmica namještena na X, ali već su se oni s bržim dotokom informacija nakrcali i par je blokiran u svim hrvatskim kladionicama. Za divno čudo utakmica je završila 0:0 i diljem Lijepe naše slavilo se majmunovo s posebnim žarom.

Da bi stvar bila gora, opet će se čitava nacija sprdati sa mnom jer nema šanse da pogodim nešto u ovom kolu HNL-a, apsolutno niti jedan par mi se ne sviđa, radije bih igrao golove. E pa to ću i napraviti za neke utakmice, uz 1x2 stavljam i prognozu golova, preko ili ispod 2.5 gola.

Šestorica veličanstvenih

Šibenik - Inter 1, više od 2.5
Osijek - Croatia Sesvete 1
Slaven Belupo - Cibalia 1
Zagreb - Varteks 1
Zadar - Hajduk 2, više od 2.5
Rijeka - Dinamo 1x, više od 2.5

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

arhivaPick na pojilu

Pročitaj više

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!