Vodeni sportovi

Grant Hackett se oprostio

Maja Giljanović • ponedjeljak, 27.10.2008.
Grant Hackett se oprostio
Foto: Davor Sajko

Višestruki olimpijski pobjednik, svjetski prvak i svjetski rekorder Grant Hackett potvrdio je danas o čemu se naveliko spekuliralo otkada je početkom listopada prešao u televizijske vode...

28-godišnji trostruki olimpijski pobjednik - 1500 metara u Sydneyju i Ateni te 4x200 slobodno u Sydneyju - Hackett je 1500m dominirao od 1996. do 2007 i Svjetskog prvenstva u Melbourneu. Dotad neporaženog u finalima, Australca je pred njegovim navijačima lani detronizirao Mateusz Sawrymowicz.

U međuvremenu je Hackett četiri puta (Perth, Fukuoka, Barcelona, Montreal) osvajao titule svjetskog prvaka čime je ušao u povijest kao jedini plivač ikada koji je četverostruki prvak u jednoj te istoj disciplini. Ukupno je, pak, osvojio 10 naslova prvaka (400m, 800m i štafeta 4x200m), a listu svih vremena zamalo je preispisao i na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Da je, naime, na 1500m pobijedio, a osvojio je drugo mjesto iza Oussame Melolloulija, odvojio bi se od Vladimira Salnjikova koji je dvaput branio titulu, a treću mu je uskratio komunistički bojkot OI u Los Angelesu.

Hackett je i aktualni svjetski rekorder i na 800 i na 1500 metara, a njegovim povlačenjem Australija je ostala bez svog kapetana jer upravo je on prvi i zasad jedini koji je preuzeo tu čast otkada je Down Under 2005. uvedena.

Otprije je još prekrižio London 2012., a danas je na konferenciji za novinare u Sydneyju novopečeni TV voditelj (Nine Network gdje vodi vikend-izdanje sportskih vijesti) stavio točki na i velebne karijere: "Proveo sam u plivanju više od pola svog života i kucnuo je čas da se posvetim novim izazovima", izjavio je Hackett.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!