Nogomet

Igra za jedno poluvrijeme

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 03.11.2008.
Igra za jedno poluvrijeme
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Teren u Ulici pjesnika ove se sezone pretvorio u veliku enigmu nogometašima Zagreba, čak veću nego gostujućim momčadima. Nakon remija s Croatijom i Zadrom, te poraza od Varteksa, "bijeli" pobjedu nisu okusili niti u susretu s Rijekom. Još jedna podijela bodova ne može zadovoljiti Pjesnike i trenera Luku Pavlovića, no gledajući igru u prvome dijelu, osvojeni bod uistinu je pothvat...

Posebno se to odnosi na posljednjih desetak minuta prvoga dijela kada je u igri "bijelih" bilo i više nego vidljivo kako samo čekaju odmor i nove upute trenera. Upravo je prvo poluvrijeme nevjerojatno podsjećalo na susret s Varaždincima. No ovoga je puta Zagrebašima probleme stvarao brz i raspoložen trio Matko - Sharbini - Novaković. Nakon odmora, a posebno nakon ulaska Abdurahimija i kasnije Krstanovića, Pjesnici su na terenu djelovali puno bolje. Pritisak koji su stvorili rezultirao je brojnim prilikama i izjednačujućim pogotkom, no više od toga nije išlo.

Tek 20-ak minuta konstantnog pritiska i gotovo furiozne igre donijelo je domaćim nogometašima još jedan remi, čak šesti u dosadašnjem dijelu sezone. Ostaje pitanje zbog čega dolazi do blokade u otvaranjima susreta, jer u nastavcima je evidentno kako "bijeli" mogu i znaju. Zagrebovi igrači, već nekoliko susreta za redom, na domaćem terenu djeluju sve samo ne kao domaći sastav. Prepuštanje inicijative protivniku, povlačenje u šesnaesterac, te vrlo rijetke i spore kontre ono su što se od njih moglo vidjeti i protiv Varteksa i protiv Rijeke.

Nakon 13. kola obrana Zagreba više nema status najčvršće. Nekoliko nesigurnih izdanja "pokvarilo" je statistiku, ali i sigurnost cijele momčadi. Na jučerašnjem je susretu spomenuti gostujući trojac Zagrebovoj posljednjoj liniji stvorio velike muke. Posebno se to odnosi na Čuturu i Palčića koji su teško izlazili na kraj s brzim Matkom i Novakovićem. I "šef" obrane, Marko Kartelo nekoliko je puta "ispao" iz igre, dok je stoper Mikulić još jednom posegnuo za vrlo nepopularnijm riješenjem, rušenjem u šesnaestercu. I dalje je jedini igrač Zagreba, oko kojeg trener Pavlović i ostali igrači ne trebaju brinuti, pouzdani vratar Josip Škorić.

I krilni su igrači u prvome poluvremenu bili relativno slabi. Matija Matko i Igor Novaković u gotovo su svakoj akciji stvarali neprilike po svojim stranama, pa čudi što niti Grgić niti Pejić nisu više sudjelovali u obrambenim zadacima. U nastavku, kada je čitava momčad izašla “iz krila” vratara Škorića i oni su "oživjeli"”. Čak štoviše, Pejić i Abdurahimi najzaslužniji su za snažan pritisak u nastavku, a njihova je otvorena igra "natjerala" i Čuturu i Palčića da se češće pridružuju napadima. Mladi se Abdurahimi prometnuo u Zagrebovog jockera s klupe, dok je prava šteta što Pejić jednako kvalitetno nije i startao u susret.

Iako je imao dosta pogrešaka u predaji lopte, posebno u prvome dijelu, ime kapetana Oršulića upisano je u gotovo svakoj akciji bijele momčadi u tom prvom poluvremenu. Drugu je prvenstvenu utakmicu za redom dugim loptama točno pronalazio Grgića i šteta što se u tim situacijama Grgiću nitko od suigrača nije brže otvarao. U Oršulićevoj igri fali tek više hrabrosti i inicijative prema suparničkim vratima. Za razliku od njega, hrabrost i inicijativa više ne bi smjeli biti nedostatak Ivanu Parlovu koji ove sezone još nije zaigrao na razini iz prethodne i u skladu s mogućnostima. Doduše, nedavna je pauza i na njegovoj igri, baš kao i na igri Davora Vugrinca, ostavila posljedice.

Velika zamjerka na račun napadača vezana je za njihovo daleko postavljanje od suparničkog gola. I dok se od Vugrinca očekuje pomoć mladom i još uvijek nedovoljno iskusnom veznom redu, barem bi Josip Jurendić svoje područje kretanja trebao ograničiti na kazneni prostor. Jer kriza realizacije bijelih napadača nije bez razloga. U prethodnim su se susretima, u izglednijim prilikama nalazili veznjaci (Brkljača, Parlov, Pejić, Oršulić) nego igrači zaduženi za pogotke. To je slučaj tek kod Ivana Krstanovića koji i dalje, unatoč visini, bolju igru prezentira po zemlji nego u zraku. I u Kup susretu pogotke su postigli igrači obrane i veze.

"Bijelima" slijede utakmice u kojima neće biti favoriti (Hajduk u Splitu, Slaven Belupo u Kranjčevićevoj), i iako se zaostatak za vodećim momčadima povećao, njihova bi prednost mogla biti upravo u činjenici da pred njima nije imperativ pobjede. U konkurenciju za sastav vraća se Mario Brkljača, dok će susret na Poljudu zbog tri žuta kartona morati preskočiti Josip Mikulić. Dobra je vijest što je Mensur Mujdža nakon duge pauze jučer zauzeo mjesto na klupi.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!