Košarka

Potraga za trećom

Ivor Krapac • srijeda, 05.11.2008.
Potraga za trećom
Foto: Kristijan Komarica

Najbolji Cibonin euroligaški početak u više od deset godina u četvrtak može postati još bolji. Druga ovosezonska domaća utakmica u ovom natjecanju donosi ogled s prvim favoritom skupine A, grčkim Olympiacosom, koji je, poput momčadi Velimira Perasovića, također krenuo s dvije pobjede u prva dva kola...

Može li 2-0, što je Cibona na otvaranju Eurolige posljednji put ostvarila još u sezoni 1996./97., prerasti u 3-0? Odgovor ćemo doznati u četvrtak uz početak u 18,30 sati, s tv-prijenosom na HTV 2. Izazov će biti velik, suparnik jak, no kao što je u najavi kazao trener Velimir Perasović, ova momčad na domaćem terenu nikom unaprijed ne priznaje da je bolji.

Jedan od glavnih kandidata za euroligaški naslov bit će dosad najjači test Cibonine snage u sezoni koja je još relativno mlada. Cibosi su u posljednjih tjedan dana napravili dobar posao, prvo gostujućom pobjedom u neuobičajeno tvrdoj i neefikasnoj utakmici u Le Mansu, potom i puno lepršavijim i dojmljivijim izdanjem kod kuće protiv Crvene zvezde u regionalnoj ligi, ispisavši najavu koja nije mogla biti bolja. Naravno, Olympiacos je toliko jak da će u četvrtak trebati pokazati još više, odraditi posao bez ijednog razdoblja praznog hoda tijekom utakmice.

Sve će početi od obrane, kao i dosadašnjem dijelu sezone. Cibosi bez pravog izdanja u tom segmentu ne mogu puno, čvrsta obrana je glavni Perasovićev zahtjev i najbolji recept prema željenoj pobjedi, kako se pokazalo u Le Mansu i protiv Crvene zvezde, ali i tjedan ranije protiv Maccabija na startu euroligaškog puta u Draženovom domu. U napadu će trebati uobičajeno Prkačinovo izdanje, Earl Calloway iz Le Mansa, Kus i Marshall bolji nego prošlog tjedna u Francuskoj... Ukratko, svi najvažniji kotačići Cibonine igre.

Olympiacosovu kvalitetu nije potrebno posebno isticati. Trener Panagiotis Giannakis može ravnopravno računati na desetak igrača, točno deset ih je u prva dva euroligaška kola igralo barem 15 minuta po susretu, a prijetnje dolaze sa svih strana. Opasni su i na vanjskim pozicijama (Papaloukas, Teodosić, Greer, Halperin) i pod košem (Vujčić, Bourousis, Erceg, Schortsanitis), imaju jake domaće adute Vasilopoulosa i Printezisa, potrošili su oko 30 milijuna dolara za trogodišnji ugovor Josha Childressa, pristiglog iz Atlanta Hawksa...

S takvom kvalitetom na raspolaganju, otvaranje euroligaške sezone s 2-0 je sasvim normalna stvar. U pobjedama u Avellinu (83:69) i kod kuće protiv Unicaje (83:72) Giannakisova momčad nije izgledala sjajno cijelo vrijeme, no uzeli su ono što su željeli, a zasad su stopostotni i u grčkom prvenstvu u kojem su krenuli s 4-0. Childress je u oba natjecanja odmah počeo opradavati uloženi novac, vodeći je strijelac momčadi i u Euroligi (14,5 poena po utakmici) i u prvenstvu (15,3), ali nije jedini - u dosadašnje dvije europske utakmice još su šestorica s prosjecima između pet i 15 poena po susretu.

Ako Cibona uspije zaustaviti takav zasad nezadrživi stroj, plasman u Top 16 bit će nadohvat ruke. Ne samo rezultatski, zbog početka s 3-0, već i zbog dodatnog samopouzdanja zbog pobjede nad velikim protivnikom... Neće biti lako, ali vrijedi se nadati - da ponovimo riječi trenera Cibosa, njegova momčad se kod kuće nikom ne predaje unaprijed.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Cibona85:76Olympiakos
Sidigas Avellino72:70Unicaja Málaga
Maccabi Tel Aviv82:80 *Le Mans Sarthe
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Cibona85:76Olympiakos
Sidigas Avellino72:70Unicaja Málaga
Maccabi Tel Aviv82:80 *Le Mans Sarthe
1Unicaja Málaga 82+73
2Olympiakos 64+67
3Maccabi Tel Aviv 64+4
4Cibona 55-12
5Sidigas Avellino 37-60
6Le Mans Sarthe 28-72

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!