arhiva

Zločin i kazna

Dario Dodić • nedjelja, 09.11.2008.
Zločin i kazna
Foto: Nikola Movrić

Bilo bi lijepo kada bi u klađenju vrijedila ona stara: "Tko prizna pola mu se prašta", ali moji zločini me progone...

Možda vam je simpatično gledati kada promašujem parove HNL-a, pogotovo kao prošli vikend, kada bi ćorava kokoš slučajnim odabirom pogodila više od mene. Meni baš i nije, jer realnost je da se previše ne kladim na HNL u "stvarnom životu", parove sam stavljao iz kola u kolo zato što je to ipak naša liga, najzanimljivije je prognozirati naše, a završavam kao predmet sprdnje. Kako se ono kaže, ne postoji negativni publicitet pa je valjda u mom interesu da se priča o meni, makar o tome kako se ne razumijem u HNL.

Ali, moj je zločin što sam pisao pickove u koje često sam ne vjerujem, iako ih naravno nisam pokušavao sugerirati vama. Uglavnom, na dan kada sam promašio apsolutno sve parove HNL-a zapravo sam završio u popriličnom plusu, a s obzirom da me kladionica nije mazila proteklih mjeseci, plus mi je došao kao budali šamar. Tu posebna zahvala ide braći Rusima koji su odigrali jedan prijateljski X.

Istina, moglo je i bolje, recimo čitav prošli tjedan bio je katastrofa, ali to može zaključiti i bilo tko letimičnim pogledom na rezultate europskih natjecanja u što se djelomično uklapa i košarkaška Euroliga.

Nakon toga me ponovno uhvatilo pametno razdoblje, tzv. Nema klađenja, bolje ću živjet'. I moram priznati da je život bez kladionice prilično jednostavniji. Ne visiš uz kompjuter čitav dan, sve stigneš obaviti, ne uništavaš živce, ne nerviraš se kada Efes gubi kod kuće.

Ima to i svojih nedostataka. Oostende je pobijedio, koeficijent preko 3, prošla i Samara na hendikep, a bome i Unics. Pobijedio je jučer i Albion Rovers u gostima, prošla je i Cibona ispod 167.5 koševa.

Zašto to ne valja? Jer čovjek propusti dobre parove, požali, izgubi strpljenje i zaleti se u nešto drugo što ne valja. Srećom u ovoj drugoj fazi još uvijek nisam, možda izdržim pa je preskočim.

Danas nema parova HNL-a. Ma ima, tradicija je tradicija, samo nemojte slučajno ulagati ijednu kunu na to u kladionici. Radije ću malo prokomentirati jučerašnji dan na Uefa Futsal Cupu koji se igra u Zagrebu. Iznenađenja je bilo, Nacional je odigrao po meni jednu katastrofalnu utakmicu. Da nije bilo dvojice Novaka komotno bih rekao da su svi odigrali sramotno loše i bez imalo hrabrosti.

Očit je nedostatak snage kod igrača Nacionala, sličnih problema nisu imali Azerbajdžanci predvođeni Brazilcem, popularnim "brojem četiri". Momak je visok jedno 190 cm i ima sigurno barem 115 kilograma, ali ima više snage od kompletnog Nacionala, lagan je na nogama kao Messi, ima fantastičnu tehniku, strašno je brz i izvrstan realizator, a igra i odgovorno u obrani. Dvorana 2 Doma sportova nije mogla ne pljeskati na njegove poteze jer je jednostavno šokantno dobar za svoju konstituciju. Poraz Nacionala je zaslužen, a realnost je da su i ta tri njihova pogotka više rezultat sreće, a ne smišljene akcije.

Tu je još i Dinamo Moskva, očiti favorit zagrebačke skupine, favorit koji je jučer imao 0:3 protiv vrlo solidnih Mađara koji igraju za rumunjski Odorheiu. Gubio je Dinamo do jedno osam minuta prije kraja utakmice s ogromnih 3:0, a fascinantno je što se niti jedan igrač Dinama zbog toga nije previše nervirao. Stvorili su tisuću prilika, odličan je bio rumunjsko/mađarski vratar, ali na kraju je nesretno i nespretno kapitulirao po četvrti put za konačnih 4:3.

Gdje je tu Nacional? Ako se ne trgnu malo, ako ne odigraju s više "muda" (često se u zadnje vrijeme ovaj izraz koristi na Sportnetu), naći će se na dnu tablice. Jer, realno su sve ekipe pokazale puno više, iako je današnja ponuda prilično neprivlačna.

Dinamo igra s Azerbajdžancima i velik je favorit s koeficijentom 1.15. Koeficijent je premali, ali nitko zdrave pameti ne može igrati protiv njih, bez obzira što su Azeri brzi, efikasni i sjajni u obrani. Teško je procijeniti koliko su Azeri dobri, a koliko je njihova pobjeda plod jako loše igre Nacionala. Recimo ovako, X2 me ne bi čudio, ali najbolje je preskočiti ovaj par.

Nacional jednostavno mora pobijediti Odorheiu, mislim da bi im to kao domaćinima i moglo uspjeti. Snagom su tu negdje kao i Nacional, ali imaju izvrsnu kontru, kojom su tri puta tresli mrežu Dinama. Igraju odličnu obranu koju su Moskovljani teškom mukom probijali. Imajte na umu da Dinamo ima jedno 30 različitih akcija, a svaka je više-manje bolja od Nacionalovih desetak. Ali, domaće je domaće, mislim da Nacional ne može lošije nego jučer, a Odorheiu sigurno ne može bolje nego protiv Dinama. 1.90 je više manje pošten koeficijent na Nacional, možda ga se isplati odigrati s nekim srednjim ulogom.

Dolazimo do najljepšeg dijela kolumne. Ne meni, nego svima onima koji više od svega vole kad promašim HNL. Nema problema, nema predaje, evo novih prijedloga, ako promašim sve možda završim u plusu "uživo".

Šestorica promašenih

Rijeka - Inter 1
Dinamo - Croatia Sesvete 1 (možda i Croatia daje gol?)
Šibenik - Cibalia 1
Osijek - Zadar x2
Slaven Belupo - Varteks 1 (više od 2.5)
Hajduk - Zagreb 1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

arhivaPick na pojilu

Pročitaj više

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!