Nogomet

Gamba Osaka prvak Azije

Borna Rupnik • srijeda, 12.11.2008.
Gamba Osaka prvak Azije
Foto: Sandro Donda

Azija je novog klupskog prvaka dobila na stadionu Hindmarsh u australskom Adelaideu. Tamošnji United nije uspio nadoknaditi veliki zaostatak iz prve utakmice, te titula putuje u japansku Osaku...

Prva utakmica finala azijske Lige prvaka odigrana je prije tjedan dana u Osaki, a domaća Gamba slavila je s glatkih 3:0, pogocima Enda, Lucasa i Yasude. Stoga je pred Adelaide Unitedom - koji je u polufinalu izbacio ambiciozni uzbekistanski Bunyodkor - stajao vrlo težak zadatak.

A taj je zadatak postao još teži nakon samo pet minuta uzvrata, kada Brazilac Lucas postiže vrlo vrijedan gol za Gambu, jer je to značilo kako bi Australci za naslov morali zabiti čak pet komada. No, ako je australska nada još tinjala, potpuno ju je ugasio isti igrač u 16. minuti, kada zabija za 0:2. Do kraja susreta rezultat se nije mijenjao, te su Japanci trofej podigli s dvije uvjerljive pobjede.

Zbog ovakvog raspleta, može se reći kako su finale prije finala odigrale dvije japanske momčadi. Naime, novi azijski prvaci u konačni su se obračun plasirali tek polufinalnim preokretom protiv Urawe, koja je u zadnjih 45 minuta uzvrata na svom terenu ušla s ukupnom prednošću od 2:1. Momčadi trenera Akire Nishina ovo je prvi međunarodni naslov.

Gamba je u svom sadašnjem obliku osnovana 1991. godine, a u japanskoj se prvoj ligi natječe od njenog osnutka 1993. godine. Naslovom prvaka okitili su se samo jednom (2005. godine), a osvojili su i po jedan japanski liga-kup i superkup. Na klupi ovog japanskog kluba svojedobno je sjedio Josip Kuže, a njegove su boje branili i Mladen Mladenović, Nino Bule i Mirko Hrgović.

Azijska Liga prvaka, finale, uzvratna utakmica:
Adelaide United - Gamba Osaka 0:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!