Nogomet

Oprez unatoč pozitivnom rezultatu

Mihaela Bradovski • četvrtak, 13.11.2008.
Oprez unatoč pozitivnom rezultatu
Foto: Sandro Donda

Nogometaši Zagreba nakon gostovanja na Kantridi nastavljaju sa popravljanjem statistike kroz nacionalni Kup. Naime, "bijeli" su po drugi puta ove sezone teške poraze iz prvenstva pogurnuli prema zaboravu uspjehom u Kupu, a baš kao i u susretu sa Interom, postigli su i dva pogotka...

Podjela bodova na Kantridi momčadi Zagreba daje realne šanse u prolaz u poluzavršnicu Kupa, iako ih ovosezonski razultati s vlastitog terena zovu na oprez. Povratak sa iznimno negativnih 0:2 na obećavajućih 2:2 veliki je plus vraćanju dobre atmosfere i pred domaći prvenstveni susret sa Slaven Belupom u kojem "bijeli" moraju tražiti sva tri boda žele li vratiti poziciju u gornjem domu HNL-a. Jučerašnji je krajnji ishod tim značajniji što je postignut bez standardnih Vugrinca i Brkljače koji su susret odgledali s klupe.

Po deveti puta ove sezone (gledajući prvenstvene i kup utakmice) Pjesnici su boljom igrom u drugome poluvremenu, odnosno na samome kraju susreta, osigurali bolji rezultat, bodove ili prolaz. Nastavak susreta pobjede je "bijelima" donosio u dvobojima s Rijekom (2. kolo), Osijekom (5. kolo) i Interom (1/8 Kupa), dok su po bod na isti način osigurali u utakmicama s Interom (8. kolo) i Rijekom (13. kolo). Pozitivan rezultat iz prvoga dijela u nastavku su povećali protiv Hajduka (3. kolo) i Grafičar Vodovoda u Kupu, dok su u prvome kolu u Varaždinu negativnih 0:2 u drugome poluvremnu uspijeli pretvoriti u nešto manje neugodnih 1:2.

I dalje ostaje zagonetka zašto se Zagrebaši od samoga starta utakmice ne postavljaju kao na njenom kraju. Posebno se to odnosi na dvoboje na domaćem terenu gdje su posljednjih nekoliko susreta ostavljali dojam gostujuće momčadi, čekajući protivnikov potez.

No susret na Kantridi donio je i nekoliko individualnih pomaka. Nakon točno šest mjeseci neefikasnosti u strijelce se na jednoj službenoj utakmici upisao napadač Josip Jurendić. Doduše, protiv Rijeke je Jurendić zauzeo poziciju desnog krila, no na njoj je i ranije znao pružati kvalitetne izvedbe. I dalje traje borba za mjesto u vrhu napada pored Davora Vugrinca, pogodak je postigao i Ivan Krstanović koji i dalje ne pronalazi riješenja za brojne promašaje glavom. Također, par centralnih veznjaka Jugović - Oršulić na jučerašnjem je iznimno teškom travnjaku prezentirao vrlo borbenu i konkretnu igru, u pojedinim trenucima čak puno bolju nego što su je ove sezone pružali standardni Brkljača i Parlov.

"Prvo smo poluvrijeme igrali jako dobro dok je to teren dozvoljavao. U nastavku su uvjeti za igru bili nemogući, ali ipak je palo dosta pogodaka. Po mojoj procjeni svi u sastavu zaslužuju pohvale, bili smo kompaktni kao rijetko do sada i zaista ne bih mogao izdvojiti pojedinca koji nije dobro odigrao." - zaključio je priču o susretu u Rijeci jučerašnji kapetan bijelog sastava Marin Oršulić.

A da bi jučerašnji dan završio još uspješnije pobrinuli su se juniori Zagreba. U finalu juniorskog Kupa Zagrebačkog nogometnog saveza svladali su vršnjake Hrvatskog dragovoljca nakon čak 28 izvedenih jedanaesteraca. Regulrani je dio susreta završio rezultatom 3:3, a u strijelce su se upisali Zagrebaši Jakara, Dedić i Tomislav Bošnjak u posljednjim trenucima dvoboja. Vratar "bijelih" Vincek obranio je potom dva kaznena udarca, a pobjedu Zagrebu donio je Damir Šovšić postavivši konačnih 16:15.

Da je juniorska momčad Zagreba u usponu govore i rezultati nekoliko posljednjih susreta Lige 18. Prvo su "bijeli" slavili u Zaprešiću u odgođenom susretu 8. kola, svladavši junore Intera rezultatom 2:0. Pogotke su postigli Šćrbec i Šoljić. Identičnim su rezultatom mladi Pjesnici slavili i na domaćem terenu protiv Hajduka, a ovoga su puta precizni bili Majcenić i Bogdanović. I iduće, 15. kolo donijelo im je novu pobjedu, ovoga puta u Koprivnici gdje su svladali vršnjake Slaven Belupa rezultatom 3:1 (strijelci Veraja, Majcenić i Šovšić sa 11 metara). Nakon niza pozitivnih rezultata juniori iz Ulice pjesnika zauzimaju desetom mjesto. U idućem kolu u Veslačku stiže četvrtoplasirana momčad Osijeka.

Za razliku od juniorskog sastava kadeti "bijelih" u tri su susreta doživjeli i tri poraza. Vršnjaci Intera svladali su ih rezultatom 2:1 (strijelac Horvat), potom su rezultatom 2:0 izgubili i od Hajduka, a potpuni su potop doživjeli u Koprivnici gdje su izgubili sa uvjerljiih 4:0. I njih u 16. kolu očekuje domaći susret protiv Osijeka, a trenutno zauzimaju 12. poziciju na tablici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!