arhiva

Igra bez granica

Dario Dodić • nedjelja, 16.11.2008.
Igra bez granica
Foto: Sandro Donda

Što je prije bilo, kokoš ili jaje? Je li kladionica učinila sportove toliko zanimljivijima ili ih je toliko uništila da ih ne možemo pratiti ako se nismo okladili?

Sjećam se vremena kada su Toto 10 i 13 bili glavna zanimacija svima koji su željeli prognozirati nogometne ishode. Radilo se o parovima HNL-a i talijanskih liga (bio sam vrlo mlad, ne sjećam se baš), ali to nije utjecalo na popularnost drugih sportova, drugih nogometnih utakmica.

Sportsko poslijepodne, svi živi sportovi, sve živo se gleda. Od skijanja, skijaških skokova, preko rukometa, košarke, vaterpola, sve do nogometa. Mogla se pogledati i odbojka, tenis naravno, nije bilo bitno, samo neka je sport. A sada? Sada gledam u raspored, tražim sportove koji se prenose, a onda gledam koeficijente da bih učinio zanimljivijim gledanje tih utakmica. Čak ne bih rekao zanimljivijim, nego uopće zanimljivim.

Primjera radi, jučer nisam gledao Fulham - Tottenham jer se nisam kladio na tu utakmicu. Ali sam zato pratio talijansku odbojku. Istina, M.S.-ov talijanski prijatelj Francesco nije se baš iskazao, sigurno će danas sve pogoditi jer ja više neću igrati odbojku. Do neke nove prilike.

Je li današnji sport postao toliko nevažan i nezanimljiv da ga se mora "začiniti" klađenjem ili je kladionica uništila naše sportske mentalne sklopove zbog kojih smo uživali u sportu radi sporta? Kladionica je promijenila način života mnogih ljudi. Primjera radi evo izjave mojeg dobrog prijatelja Slavena prošle subote: "Nisam se kladio danas, kao da mi nije subota".

I to je to! Ljudi se naviknu na određen način života i teško je promijeniti taj mentalni sklop. Naravno da će se nogometna i rukometna repka uvijek pogledati, kao i tenis pa čak i Volim nogomet emisija s prijenosom kompletnog kola HNL-a, ali adrenalin će biti veći ako se uplati koja kuna na to. Stvar je navike, preodgojenog mozga, istog onog koji je izgubljen ako se jedne subote ne prate rezultati, onog koji poludi kada vikend lige zamijene utakmice reprezentacija (tko je vidio zarađivat lovu na repkama?).

S druge strane, zahvaljujući kladionici u glavi imamo popis svih klubova iz pet glavnih sportova u čitavom svijetu. Dobro, ne baš svih, ali mnogih. Kakva korist od toga? Halooo! Što ako mi to bude milijunsko pitanje na Milijunašu? Koji od ovih klubova ne igra 1. Rusku nogometnu ligu? Ili koji od ovih estonskih klubova nije iz Taljina? Manje je važno što se nikad u životu nisam i vjerojatno neću prijaviti na neki od tih milijunskih kvizova. Nek' se nađe.

Prošli sam tjedan čak pogodio poneki rezultat u HNL-u. Još sam vam fino sugerirao pobjedu Nacionala (1.90), uz par dodatnih opcija u HNL-u, ali niste me poslušali jer ionako nije fora kada pogađam. Pogodio sam šest od devet, nije loše. Da ne bude dosadno ove nedjelje, here's my two cents, štono bi rekli Ameri. Što ako opet nešto pogodim? Zašto nema dodatnih razrada na utakmicu Zadra i Šibenika? Pitam se, pitam. Nakon nedavnih saznanja o utakmicama Croatije iz Sesveta uopće se ne pitam, vjerujem! Igraju posljednja ekipa protiv 4., ekipa s devet osvojenih bodova protiv ekipe s 22 osvojena boda, a koeficijent na pobjedu posljednjeplasirane momčadi je 1.40? Rekli bi patuljci iz reklame smrdi, smrdi, užasno smrdi. Ali, zašto je jedinica još uvijek u ponudi? Malo mi fali da tipujem x2, ali nema smisla praviti se pametan, kud svi tud i ja...

Šestorica veličanstvenih

Zagreb - Slaven Belupo 1x
Varteks - Osijek x2 (više od 2.5 gola)
Zadar - Šibenik 1
Cibalia - Dinamo 2
Croatia Sesvete - Inter 1
Hajduk - Rijeka 1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

arhivaPick na pojilu

Pročitaj više

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!