Nogomet

Pronašli formulu za domaći teren

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 17.11.2008.
Pronašli formulu za domaći teren
Foto: Davor Sajko

"Lakše protiv najjačih", "Koči ih uloga favorita", "Bodove izgubili na malima", samo su neki od naslova kojima su kretale analize pada igre Zagreba i krize rezultata. Da im više odgovaraju utakmice protiv favoriziranih momčadi pokazao je i dvoboj 15. kola. Prije početka susreta sa dozom opreza gledalo se na potpuno pomlađen vezni red, no upravo je on jučer odigrao važnu ulogu...

Nekoliko neugodnih nizova prekinuli su jučer nogometaši Zagreba u susretu sa Slaven Belupom. Nakon gostovanja u Vinkovcima "bijeli" su tek u petom susretu upisali pobjedu, na domaću se čekalo od petoga kola i susreta s Osijekom, a nakon dvije godine prekinut je i domaći post u dvobojima s momčadi iz Koprivnice. Nakon dosta vremena, junak utakmice nije bio, i dalje najbolji Pjesnik ove polusezone, vratar Josip Škorić, već upravo vezna linija u kojoj se individualnim potezima istaknuo mladi Besart Abdurahimi. A nakon što je proigrala veza stigli su i pogoci i dugo očekivana prvenstvena pobjeda.

Već spomenuti Škorić u jučerašnjem susretu nije imao mnogo posla, baš kao i kompletna obrambena linija "bijelih". Najveći razlog tome igra je vezne linije Pjesnika koja je već na gostujućoj polovici stvarala blok i vrlo rijetko puštala goste da organiziraju opasnu i brzu akciju. Susret su doduše započeli visokim, dugim loptama prema napadačima, no kada je lopta krenula po zemlji, krenule su i akcije pred gostujućim vratima. Napokon se tada Zagreb na vlastitom terenu postavio kao domaća momčad, nametnuvši svoju igru i kontroliravši susret u oba poluvremena.

Čekalo se dosta i na prve proboje po krilima, za koje je do ulaska Pejića bio zadužen uglavnom Abdurahimi po desnoj strani. Lijeva je strana, za koju je bio zadužen Matija Špičić, a odmah do njega i Oršulić, bila više defanzivno orijentirana. Osim što je zajedno sa Špičićem oduzimao lopte i zaustavljao akcije još na protivničkoj polovici, kapetan Oršulić jučer je bio igrač koji je u toj mladoj vezi znao stati na loptu, donijeti strpljivost u napade i tako spriječiti ishitrene poteze koje bi momčad gurnule u pogreške i pogotke u vlastitoj mreži. Trener momčadi Luka Pavlović zadnjih je nekoliko tjedana pričao kako momčadi nedostaje upravo mirnoća u središnjici. Kasnije je tu ulogu svojim ulaskom preuzeo Ivan Parlov.

Desna je strana što zbog brzonogog Abdurahimija, što zbog češćih izlazaka Mujdže prema naprijed u odnosu na lijevo postavljenog Ivankovića, brže kombinirala i direktnije se kratala prema gostujućim vratima. Osim Jugovića, koga se moglo vidjeti u svakom kutu terena, te junaka Abdurahimija, puno je dobroj igri svoje momčadi pridonio i Davor Piškor koji se na susretu istaknuo količinom trke, a upravo je nju Pavlović najavio kao oružje kojim će se ići protiv Slavena. Nakon susreta strateg "bijelih" konstatirao je kako je spoj agresivnosti i kontrole donio uspjeh. Naravno, niti trener nije zaboravio izdvojiti junaka - mladog Besarta.

Ogroman je posao u jučerašnjoj pobjedi obavio vezni red Pjesnika, no bez prisutnosti i iskustva Davora Vugrinca sve bi to teže išlo. Koliko je Abdurahimi svojim prodorima tjerao braniče Slavena da ga ruše u zoni udarca, kasnije i u kaznenom prostoru, toliko je Vugrinec prijetio iz tih izborenih prekida. Jučer doduše ne direktnim udarcima prema vratima, no svi su njegovi ubačaji redom pronalazili nekoga iz bijele momčadi (Kartelo, Oršulić, Piškor), koji su potom nešto bolje, odnosno nešto slabije reagrali. Mnogi će prijelomnim trenutkom susreta označiti udarac s bijele točke za koji je odgovornost preuzeo upravo Vugrinec.

Prosjek godina veze Zagreba koja je započela susreta sa Slaven Belupom iznosti 19.5 godina (veza koja je završila susret - 20.75). Dobra, zrela igra, karakter i individualne sposobnosti nešto su zbog čega svi u Ulici pjesnika mogu biti zadovoljni. A da se na mladost može u svakome trenu računati dobro je znati u situaciji kada momčadi prijete ozljede i kartoni. Kartelu, Ivankoviću, Čuturi, Jugoviću i Mehmedagiću prijete treći, isključujući kartoni, dok čak devet igrača ima po jednu javnu opomenu. Što se ozljeda tiče, od ranije su izvan konkurencije Jurendić, Džolan i Labudović, a teren su jučer zbog istoga napustili Špičić i Mikulić. Dok je kod Špičića riječ o hematomu kao posljedici nezgodnog udarca u list, Mikulić bi, ako je uistinu riječ o ozljedi meniskusa, mogao pauzirati i do tri tjedna.

Hoće li tradiciju koja govori da im lakše ide protiv jačih momčadi nastaviti i na gostovanjima u Osijeku i Maksimiru te u domaćem susretu protiv Šibenika ostaje tek vidjeti, no jučerašnji je dvoboj osim pobjede i pogodaka donio i potvrdu kako kadar Luke Pavlovića nije nipošto slab, a još manje limitiran. A tko zna, možda nakon spomenutih susreta i sadašnji trener "bijelih" zaradi skandiranje kakvo su jučer Bijeli anđeli uputili Mili Petkoviću, ali i novom ljubimcu Besartu Abdurahimiju.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!