Nogomet

Sve, samo ne prijateljski

Ivan Forjan • utorak, 18.11.2008.
Sve, samo ne prijateljski
Foto: EPA

Posljednji Fifin termin za odigravanje prijateljskih utakmica u 2008. godini, 19. studenoga, upriličit će mali nogometni praznik. Većina europskih i svjetskih nogometnih velikana odlučila je odmjeriti snage s manje ili više ravnopravnim kolegama po štucni i kopački, dok je Slaven Bilić svoje dečke odlučio odmoriti do veljače iduće godine…

Znaju Lippi, Capello, Löw i Blažević da su četiri mjeseca reprezentativne stanke ipak preduga. Znaju da, kako bi momčad što bolje funkcionirala, mora što češće biti na okupu. Međutim, njihovog mišljenja nije i Bilić čiji će boysi današnji termin za odigravanje utakmica propustiti. Posrnula Hrvatska tako se neće okupiti do 9. ili 11. veljače 2009. godine za kada je Fifa predvidjela nove prijateljske utakmice. Kako ne bismo bili zakinuti nogometnih užitaka i naslada, pobrinuli su se prvenstveno Englezi i njihovi vječni rivali Nijemci.

Englesko – njemački dvoboji svoje korijene vuku iz daleke 1899. godine kada Englezi pobjeđuju s 13:2. Prvi veliki okršaj zbio se 1966. na Svjetskom prvenstvu u Engleskoj kada je Engleze do pobjede od 4:2 predvodio veličanstveni Sir Geoffrey Charles Hurst postigavši jedini hat – trick u povijesti svjetskih nogometnih prvenstava. Dvije godine poslije, Njemačka ostvaruje prvu pobjedu od 1:0 na krilima popularnog Kaizera Beckenbauera. Sve u svemu, od 27 međusobnih utakmica Englezi su nosili pobjednički barjak u njih 14, Nijemci u njih 10, dok je šest dvoboja završilo miroljubivo neodlučenim rezultatom.

NAJZANIMLJIVIJI OGLEDI

Njemačka - Engleska
Nizozemska - Švedska
Grčka - Italija
Slovenija - BiH
Španjolska - Čile
Brazil - Portugal
Francuska - Urugvaj
Ukrajina - Norveška
Srbija - Bugarska
Austrija - Turska
Škotska - Argentina

Prije 28. (ne)prijateljske utakmice na Olimpijskom stadionu u Berlinu, obje momčadi srele su se s deficitom standardnih prvotimaca. Zbog ozljeda su već otprije otpali Rooney i Ferdinand te Lahm i Ballack. Zdravstveni karton engleske reprezentacije naglo je pocrvenio kada je javljeno da okosnice veznog reda i cijele momčadi, Frank Lampard i Steven Gerrard također neće konkurirati za mjesto u sastavu. Obojica vuku ozljede od subotnjih prvenstvenih ogleda protiv West Bromwich Albiona s jedne te Boltona s druge strane. Kao njihove zamjene Capello je predvidio Bullarda (Fulham) te Parkera (West Ham United), dok će Löw okušati raspjevanog "cajkaša" Jonesa (sjetimo se avantura s Rakitićem i Krstajićem). Pred nama je čvrst dvoboj u kojem golove garantira odlična forma engleskog napadača Darrena Benta.

Srijeda nam nudi i okršaj oslabljenih Nizozemaca i Šveđana. Obje momčadi ulaze u dvoboj s istom sudbinom dijela igračkog kadra kao što je slučaj i kod Nijemaca i Engleza. Naime, nedostajat će Ibrahimović i Mellberg kod Švedske te Huntelaar, Vennegoor of Hesselink, Robben, de Jong i Marcellis u momčadi Tulipana. I dok su Interov centarfor i Juventusov branič zatražili poštedu od švedskog izbornika, navedeni igrači Oranja izostat će zbog ozljeda.

U nama geografski najbližoj utakmici snage će odmjeriti Bosna i Hercegovina našeg Ćire Blaževića te naši sjeverni susjedi Slovenci. Blažević na dispoziciji ima 16 igrača te uoči utakmice kaže: "Slovenci žarko žele pobjedu, ali i naš pobjednički mentalitet daje nagovijestiti tešku borbu. Deficit igračkog kadra neće utjecati na ozbiljan i odgovoran pristup utakmici."

Dvije zemlje istog službenog jezika, ali različitih kontinenata, Brazil i Portugal, trebale bi večeras odigrati najlepršaviju utakmicu ovotjedne nogometne srijede. Izbornik Dunga željan je dokazivanja pred domaćom publikom te će njegovi puleni nesumnjivo "gristi" Portugalce.

Za kraj izdvajamo dvoboj bivših europskih prvaka Grka i pomlađenih Talijana. Azzuri s obzirom na ozljede pojedinih igrača kreću u napad na Peloponez u prilično izmijenjenom sastavu bez Buffona, Amelije i Del Piera, koji iako igra u životnoj formi, nije pronašao svoje mjesto među Lippijevom squadrom: "Alessandro nije trajno izostavljen s popisa igrača na koje računam, već u ovoj akciji želim isprobati mlađe igrače poput D'Agostina i Dossene", poručio je novi/stari talijanski izbornik.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!