Nogomet

Promjene kao plod vizije

Mihaela Bradovski • srijeda, 19.11.2008.
Promjene kao plod vizije
Foto: Sandro Donda

Peta pobjeda sezone donijela je mir u Kranjčevićevu, a uspjeh nad jakim Slaven Belupom još je jednom potaknuo priče o Zagrebu kao "klubu modelu", pogotovo kada je u pitanju rad s mladim igračima. Vizija i ciljevi već su duže vrijeme poznati, strpljenja ne nedostaje, čeka se tek kontinuitet dobrih igara i rezultata...

I dok su u prvih pet kola "bijeli" od maksimalnih 15 bodova osvojili velikih devet, a nakon idućih pet još sedam, posljednjih je pet dvoboja momčadi iz Ulice pjesnika donijelo tek jednako toliko, pet bodova. 21 bod ukupno dovoljan je tek za sedmo mjesto koje ne zadovljava u potpunosti i dalje visoke ambicije Pjesnika. Statistički podaci, posljednji rezultati, ali i sama ocjena trenera Luke Pavlovića govore kako Zagreb, u ovome trenu, još uvijek nije spreman za visoke pozicije. "Od jedan do pet, ako gledamo samo dosadašnje rezultate, naš bi učinak ocijenio trojkom. No ako gledamo individualne pomake mojih igrača svakako zaslužujemo višu ocjenu."

DANAS U ITALIJI

Pjesnici nastavljaju sa odlascima u Italiju. Danas je na redu prijateljski susret s Padanijom kojoj će se suprotstaviti kombinirani sastav "bijelih". U Kranjčevićevoj su sigurni kako je sve češća praksa ovakvih test utakmica vrlo korisna njihovim mladim igračima koji i na taj način skupljaju potrebno iskustvo.

Nakon posljednjeg susreta i pobjede nad Slaven Belupom najviše je prostora poklonjeno rotaciji unutar bijele momčadi. Još je uoči početka sezone strateg Pjesnika pojasnio vlastitu, ali i viziju kluba. "Vizija nam je stvoriti kadar od 20-ak igrača koji će se u svakome trenu moći nazvati standardnima. Želja nam je dobiti kadar koji će na kraju tjedna, kvalitetnim radom, izbaciti 11 igrača koji će startati, bez obzira na njihovo ime i godine." U ovome trenu, nakon 15 odigranih kola, Pavlović smatra kako su se igrači priviknuli na činjenicu da u klubu iz Ulice pjesnika ne postoji izraz "idealna postava". "U početku im je možda ovaj način rada bio malo i nejasan, no sada vidim kako su se navikli na taj način i moje razmišljanje. Promjene su plod klupske vizije, a ne loših rezultata."

Spoj mladosti i iskustva ono je čemu u Kranjčevićevoj teže, no sve se češće "bijeli" oslanjaju na najmlađe snage. Tome u prilog govori i činjenica kako je u dosadašnjem dijelu sezone Pavlović koristio usluge desetorice igrača (Oršulić, Džidić, Grgić, Jurendić, Džolan, Mehmedagić, Špičić, Jugović, Abdurahimi, Pavlović) ispod 22 godine. Neki od njih, već bi na proljeće mogli postati prilično standardni, dok su Oršulić i Jugović već imali prilike nositi i kapetansku traku. Jedanaesti, Ivan Sesar, dobio je tek minutu na gostovanju u Šibeniku i jedini od trenutnog kadra, uz drugog vratara Bašića, nije dobio osjetniju priliku. "Sesarov je problem što na njegovoj poziciji, centralnog veznog, imamo još četiri igrača (Brkljača, Parlov, Oršulić, Jugović), no na njega također računamo."

Tri kola prije kraja jesenske polusezone u Kranjčevićevoj još uvijek ne žele pričati o mogućim odlascima, a još manje o dolascima. "Prerano je razmišljati o igračima koji će na zimu napustiti klub. Imamo još dovoljno utakmica na koje se moramo koncentrirati prije nego počnemo razmišljati o proljeću." Logika ipak govori da će slobodne ruke u pronalasku novoga kluba dobiti trojac koji je i ljetos imao istu priliku. Kapetan momčadi Mario Brkljača već je bio "bivši" no transfer u Seriu A propao je u zadnji tren, a njegovim bi se odlaskom smanjila i spomenuta gužva u središnjici. Nekada standardni Tomislav Labudović ove je sezone upisao tek nezamjetnih 45 minuta, dok je Mario Čutura umjesto Ivankovića uskakao u sastav nešto češće, no sada i on redovito "grije" tribinu.

"LIGA 18"

Juniori Zagreba s pobjedama su nastavili i u 16. kolu u domaćem susretu s Osijekom. Dvoboj nije najbolje počeo za "bijele", već su u osmoj minuti gubili s dva pogotka razlike. Međutim, raspoloženi su bili Francetić, Dedić i prije svih Domagoj Veraja koji je postigao drugi i četvrti pogodak svoje momčadi. Upravo je njegov pogodak četiri minute prije kraja susreta odlučio pobjednika. Mladi su Pjesnici slavili rezultatom 4:3. U idućem ih kolu očekuje gostovanje u Šibeniku, a trenutno se nalaze na osmom mjestu.

I dok se juniorska momčad uspinje po tablici, ona kadetska niže poraze. Domaći poraz 2:1 (strijelac Bazina) smjestio ih je na slabo 13. mjesto u konkurenciji kadeta. I njih u 17. kolu očekuje susret u Krešimirovom gradu.

"Sigurno je da i kod nas u klubu postoji nekoliko stožernih igrača, no ostali su svi zamjenjivi." Pogled na statistiku govori kako su do sada nezamjenjivi bili tek vratar Josip Škorić i Marko Kartelo koji su skupili svih 1350 minuta. Standardnim se može nazvati još i stoper Mikulić te napadač Davor Vugrinec, dok su do nedavno to bili i veznjaci Pejić, Parlov i Brkljača. Najviše je promjena doživjela desna strana momčadi. U obrambenoj su se liniji na poziciji desnog bočnog smjenjivali Palčić, Džolan, Mehmedagić, Labudović i Mujdža koji je igrao i na krilu baš kao i Grgić, Abdurahimi, ali i napadač Jurendić. Povratkom Matije Špičića u pogon, konkurenciju je dobio i Pejić na lijevome krilu. Kvaliteta bijelog napada (Vugrinec, Krstanović, Piškor, Jurendić) i manjak igrača na lijevoj strani razlozi su zbog kojih je Špičić iz napada prebačen u veznu liniju.

Osim rotacija unutar momčadi, u Kranjčevićevoj je "klima" drugačija i u vezi statusa prvoga trenera. Niz slabijih rezultata niti u jednome trenu nikoga nije natjerao na razmišljenje o mogućim promjenama. "Skoncentriran sam na rad i momčad i ne osjećam pritisak na sebe zbog razultatskog pada. Isti je pritisak sada kao i na početku sezone." Pavlović je, kako je na startu sezone rečeno, dugoročno riješenje, a prema najavljenim ciljevima, čovjek je i koji će klubu iz centra grada donijeti drugu titulu najboljeg u HNL-u. Ako i ne bude tako, njegov će uspjeh biti vidljiv kroz igrače kojima je vjerovao kada su mnogi drugi bili skeptični.

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 715:1+1417
2Hajduk 712:5+717
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!