Nogomet

Englezi osvojili Berlin

Petar Plevnik • srijeda, 19.11.2008.
Englezi osvojili Berlin
Foto: EPA

Za razliku od reprezentacija Hrvatske, Kazahstana i Andore, tri su protivnika naše reprezentacije iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo večeras igrala prijateljske susrete. Najviše je pozornosti privuklo gostovanje Engleske u Berlinu, koja je unatoč brojnim izostancima nastavila sjajan niz pod Fabiom Capellom...

Središnji susret večeri igran je na rasprodanom Olimpijskom stadionu u Berlinu, gdje su snage odmjerili ljuti rivali Njemačka i Engleska. I Joachim Löw i Fabio Capello imali su uoči susreta puno problema s ozljedama, pa su Elf i Gordi Albion nastupili u prilično šarenim sastavima. Tako je za Njemačku od prve minute debitirao lijevi bočni Hoffenheima Marvin Compper, dok je napad Engleza predvodio napadač Aston Ville Gabriel Agbonlahor.

Unatoč činjenici da je na berlinski travnjak istrčao praktično rezervni sastav, od prve minute na igri Engleza mogao se vidjeti rukopis Fabija Capella. Englezi su odlično stajali na terenu, čvrstim blokom na sredini igrališta ne dopustivši Nijemcima da razviju svoju igru. Čvrsti Englezi do vodstva su stigli u 23. minuti nakon što je Downing ubacio iz kuta, vratar Njemačke Adler loše procijenio let lopte, a branič gostiju Upson iz blizine ugurao loptu u mrežu.

Jedinu ozbiljniju opasnost za gol Jamesa u prvih 45 minuta blijedi Nijemci priredili su iz prekida, no pokušaj Westermanna glavom na ubačaj Schweinsteigera odlazi daleko preko gola, pa ne čudi što su domaćini na odmor ispraćeni gromoglasnim zvižducima.

U nastavak susreta oba su trenera ušla s nekoliko promjena, a njemački izbornik odlučio se i za promjenu formacije, pa je Elf u nastavku zaigrao u formaciji 3-5-2. Usprkos tome, Englezi su i dalje bez problema kontrolirali igru, prijetivši iz neugodnih kontri. Upravo iz jedne takve u 62. minuti gosti su imali prigodu riješiti sve dvojbe oko pobjednika, nakon što se Defoe našao sam pred Wieseom, obišao ga i potom promašio prazan gol.

Kazna za promašaj stigla je već u sljedećoj akciji kada Nijemci zahvaljujući velikom poklonu Engleza dolaze do pogotka. U naizgled bezopasnoj situaciji Terry je pokušao zagraditi loptu za vratara Carsona, koji je na poluvremenu zamijenio Jamesa, a spretni Helmes koristi neodlučnost engelskog vratara i gura loptu u praznu mrežu za izjednačenje.

Pogodak Helmesa nije previše šokirao Engleze, koji su i dalje čvrsto držali raspored i prijetili iz brzih kontranapada. Nagovještaj novog engleskog vodstva stigao je u 79. minuti kada Wright-Phillips ruba 16-erca sjajnim udarcem pogađa gredu gola već svladanog Wiesea. Ako je i bio sukrivac za primljeni pogodak, John Terry definitivno se iskupio u 84. minuti pogotkom za pobjedu. Downing je sjajno ubacio iz prekida, a branič Chelsea u skoku nadvisio Westermanna te glavom pogodio desni kut Wieseova gola za više nego zasluženu pobjedu Engleza.


Jedini protivnik s kojim se Hrvatska još nije sastala u dosadašnjem dijelu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo Bjelorusija još je jednom pokazala svoje ćudljivo lice. Momčad koja je nedavno namučila Englesku, večeras je poražena na Cipru. Ciprane je u vodstvo u 29. minuti doveo Christofi, da bi Avraam nakon tri minute igre u nastavku udvostručio prednost Cipra. Sve što su Bjelorusi uspjeli napraviti do kraja susreta bio je počasni pogodak Kovela u 55. minuti.

Za razliku od Bjelorusa, njihovi susjedi Ukrajinci upisali su pobjedu. Sastav Alekseja Mihaljčenka u Dnipropetrovsku je s 1:0 bio bolji od Norvežana, a do pobjede domaća je momčad stigla pogotkom Seleznyov iz 11-erca u 26. minuti. Nastojanja Norvežana da dođu do izjednačenja dodatno je otežao John Arne Riise, koji je već u četvrtoj minuti nastavka zaradio crveni karton.

Prijateljske utakmice:
Njemačka - Engleska 1:2
Cipar - Bjelorusija 2:1
Ukrajina - Norveška 1:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!