Nogomet

Portugal posramljen u Brazilu

Zoran Zdelar • četvrtak, 20.11.2008.
Portugal posramljen u Brazilu
Foto: EPA

Brazil je u veličanstvenoj utakmici u potpunosti nadigrao Portugalce, koji će se morati osramoćeni vraćati u Europu nakon poraza od visokih 6:2...

Portugalsku reprezentaciju mnogi svrstavaju među bolje u Europi, no taj epitet nisu ni djelomično opravdali na gostovanju kod nekadašnjeg svjetskog prvaka Brazila. Portugalci su poraženi znatno uvjerljivije no što je to itko očekivao. Utakmica nije bila ni približno neizvjesna.

Brazil je svojim navijačima u Brasiliji ponudio nezaboravnu utakmicu kojom je otvoren stadion Bezzerrao. Dunga se posljednjih mjeseci mora nositi s brojnim oštrim kritičarima koji smatraju da je potreban novi trener na klupi Brazila, no nakon pobjede od 6:2 nad Portugalom nema sumnje kako je kupio vrijeme i sad će dobiti toliko potrebni mir kako bi reprezentaciju mogao prilagoditi svojim zamislima.

Pred otprilike 20.000, koliki je kapacitet novog stadiona, Portugal je stigao iznimno rano do vodstva. Gosti su slavili nakon samo četiri minute igre zahvaljujući Dannyju, no Brazilu nije dugo trebalo da se vrati u igru te izjednačuju već u 8. minuti. Pokazalo se da je to bio samo početak iznimno raspoloženog Luisa Fabiana, ali ovog je puta postigao pogodak zahvaljujući odličnom prodoru Robinha.

Domaćini su nastavili s pritiscima i to je ubrzo rezultiralo novim loptom u portugalskoj mreži, a strijelac je ponovno bio Fabiano. Minimalnim vodstvom Brazila otišlo se i na odmor, a zatim je u nastavku utakmica bila gotovo u potpunosti jednosmjerna. Brazil je igrao, a Portugal primao.

U 56. minuti vodstvo Brazila povećava Maicon, da bi samo koju minutu kasnije u listu strijelaca ponovno dospio Fabiano. U 62. minuti Portugal ipak uspijeva zbiti svoje redove i smanjiti već tada ogromni zaostatak pogotkom Simaoa, no to im nije previše pomoglo. Brazil je očito odlučio upisati veliku pobjedu te već tri minute kasnije na tri pogotka razlike vraća Elano.

Završnica sjajne utakmice također je pripala domaćim nogometašima, a koliko je Portugal bio loš potvrđuje i činjenica da je malo prije završetka dvoboja uspio zabiti i Adriano, koji je u svojem Interu u velikoj krizi. Cristiano Ronaldo, kojeg mnogi smatraju najboljim nogometašem današnjice, nije pokazao ni djelić svog talenta i bila je to vrlo vjerojatno njegova najlošija utakmica ove sezone.

Prijateljska utakmica: Brazil - Portugal 6:2

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!