Nogomet

Kazahstan dobio prvaka nakon penala

Borna Rupnik • petak, 21.11.2008.
Kazahstan dobio prvaka nakon penala
Foto: Sandro Donda

Nogometaši Aktobea novi su prvaci Kazahstana. Svoj su treći naslov, drugi uzastopni, osvojili na pomalo neuobičajen način. Naime, slavili su tek u majstorici, i to nakon izvođenja jedanaesteraca...

Dva su kazahstanska kluba upriličila, u pravom smislu te riječi, neizvjesno prvenstvo. Nakon 30 odigranih kola, na vrhu prvenstvenog poretka našla su se dva kluba s po 67 osvojenih bodova: Aktobe i Tobol Kostany. Aktobe je naslov ispustio u posljednjim minutama zadnjeg prvenstvenog kola, ali je u majstoricu ipak ušao ohrabren osvajanjem netom završenog kazahstanskog kupa.

U konačnom obračunu nitko se nije štedio. U prvom je dijelu sudac pokazao četiri žuta kartona, a zbog ozljede je igru morao napustiti igrač Tobola, reprezentativac Farkhadek Irismetov. Njegova je momčad četiri minute nakon odmora povela: loptu je glavom pospremio u mrežu Moldavac Alexandru Golban. No, izjednačenje je donio Samat Smakov u 70. minuti, realiziravši kazneni udarac.

U produžecima također nije nedostajalo uzbuđenja. Najbolju priliku propustio je upravo Golban, a njegov je suigrač, 20-godišnji Juri Logvinenko, zaradio isključenje. No, cijelo se prvenstvo svelo na raspucavanje s 11 metara, u kojem su se uspješnijima pokazali nogometaši Aktobea, slavivši rezultatom 4:2.

Trener starih i novih prvaka, Vladimir Muhanov, izjavio je: "Jedanaesterci su uvijek lutrija. Međutim, mislim da smo zaslužili titulu jer smo ipak jača momčad. Žao mi je Tobola, toliko su puta završili među prve tri momčadi, ali nikada nisu osvojili prvenstvo". Veću priliku od ove sigurno nisu imali.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!