Nogomet

Svladan još jedan favorit

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 24.11.2008.
Svladan još jedan favorit
Foto: Sandro Donda

Osječko je gostovanje u punom smislu riječi donijelo nove doze dobrog raspoloženja u Kranjčevićevu. Pobjeda u Gradskom vrtu veliku je važnost imala i zbog činjenice da je njome preskočen direktan protivnik za jedno od mjesta koje se nalaze u samome vrhu, a vode u Europu. Iduće kolo u Ulicu pjesnika dovodi momčad Šibenika, još jedan sastav koji bi vrijedilo preskočiti u spomenutoj borbi za što bolji plasman. No prije svega, dobar posao u Slavoniji "bijeli" žele nastaviti i u srijedu kada će tražiti prolazak u polufinale Kupa...

Jučerašnjom su pobjedom nogometaši Zagreba ponovili uspjeh sa početka sezone kada su zaredali dvije pobjede u nizu (Rijeka, Hajduk). I u protekla su dva susreta "padale" momčadi s vrha tablice (Slaven Belupo, Osijek) što ima dodanu važnost za ovaj mladi i persprektivni sastav iz metropole. No više od svega, trenera Luku Pavlovića i njegov stručni stožer veseliti može činjenica kako momčad igra kvalitetno i prije svega inteligentno. Rad na treningu, odnosno taktičke zamisli trenera igrači su u protekla dva susreta, ali i u kup susretu na Kantridi, jako dobro prenijeli na teren i tu prije svega treba tražiti razloge novih uspjeha "bijelih".

Zanimljivo je da je gostujući trobod u sva tri dosadašnja slučaja (Rijeka, Cibalia, Osijek) postignut bez pogotka u mreži vratara Josipa Škorića. Zagrebova je obrana, uz pomoć jednog od najboljih vratara HNL-a, tokom tekuće sezone već ponijela epitet najčvršće, a i navedeni podatak svakako joj ide u prilog. Posljednju su liniju u Osijeku činili do nedavno vezni Mensur Mujdža, neizostavni "šef" Marko Kartelo, lijevi bočni Vedran Ivanković te juniorski reprezentativac Hrvatske Mateo Pavlović. Škorić i Kartelo odigrali su standardno, a to u njihovom slučaju najčešće znači bez greške, desna je strana zahvaljujući Mujdži bila nešto agilnija i otvorenija od lijeve, dok je mladi Pavlović posebno dobar bio u zračnim dvobojima.

No osim obrane, još je jednom sjajna bila i vezna linija, koju je i sam strateg "bijelih" nazvao prevagom u dobivenom dvoboju. Borbenost i trka dvije su najveće asocijacije na spomenutu liniju Pjesnika. Dokaz te borbenosti brojne su javne opomene kojih u momčadi iz Kranjčevićeve daleko najviše imaju upravo veznjaci. Abdurahimi, Jugović, Oršulić i Špičić vrlo su zrelo i odgovorno odigrali gotovo cijeli jučerašnji susret, a nisu se štedili niti u obrambenim niti u napadačkim zadaćama. Uključujući riječki kup susret i domaći dvoboj sa Slaven Belupom središnjoj se liniji Zagreba ne mogu naći veće zamjerke.

Osim spomenutih kartona vezna se linija do sada istaknula i pogocima, u momčadi Pjesnika u strijelce su se upisali veznjaci Parlov (dva pogotka), Brkljača, Pejić, Abdurahimi i u jučerašnjem susretu Matija Špičić. A upravo se Špičić, koji je u konačnici ponio i naslov igrača utakmice, još do nedavno borio sa dugotrajnom ozljedom i oporavkom i povratak planirao tek na proljeće. Mjesec dana od povratka u trenažni proces s ostatkom momčadi, postigao je pogodak, ali i postao prvi pick trenera Pavlovića na poziciji lijevog krila, istisnuvši s nje Miroslava Pejića. No i Pejić, baš kao i Brkljača i Parlov, koji su ušli u nastavku, nisu propustili dati doprinos uspjehu i konačnom rezultatu. Baš su Pejić i Brkljača započeli akciju koju je pogotkom okončao Vugrinec.

I nakon 16. kola mnogi će se osvrnuti na "zdrav" balans mladosti i iskustva u momčadi Pjesnika. Vratar Škorić mrežu je sačuvao netaknutom, Davor Vugrinec postigao je pogodak koji je psihološki rasteretio momčad, a vrlo zrele prilike propustili su realizirati Kartelo i Krstanović. S druge strane, Zagrebova mladost u zadnjim susretima nudi samo ugodna iznenađenja. Ono što je u osmini finala kupa u Zaprešiću bio Mateo Pavlović, a protiv Slaven Belupa Besart Abdurahimi, jučer je bio Matija Špičić. Već bi u idućim susretima to mogao biti netko od ostalih brojnih nada omladinske škole kluba, poput Vedrana Celjaka koji je jučer susret odgledao sa klupe. Iako je nedavni uspjeh mladih Pjesnika na međunarodnom juniorskom turniru privukao pažnju na budućnosti koju Zagreb stvara, mnogi je do sada nisu najozbiljnije shvaćali.

No pozornost na to da pohvale zalužuju svi, a ne samo oni najiskusniji odnosno oni najmlađi, skreće upravo Luka Pavlović. Uoči posljednjeg susreta priupitan za napradak igrača konstatirao je kako je svaki igrač u sastavu posljednjih mjeseci napravio pozitivni pomak. Potvrdit će to i činjenica da su se još do prije godinu dana Mikulić, Pejić, Parlov, Oršulić, Jurendić, Grgić borili za priliku i minutažu, a već su ove sezone svi uz svoje prezime imali prilike nositi i epitet standardni. U mnoštvu pozitivnih, ali i onih negativnih komentara baš kao i na kraju brojnih analiza izdvojeno je ime kapetana Brkljače. Najvrijednije noge Kranjčevićeve ili igrač koji je od potencijalnog A reprezentativca stigao do klupe i uloge "rezerve" 19-godišnjem Jugoviću? Dojmova je mnogo i iako je Brkljača daleko od očekivanih igara, riječi prvog stručnjaka Pjesnika kako se radi o najvećem profesionalcu sadašnje postave "bijelih" daju jasan odgovor na mnoge sumnje.

Dobri posljednji rezultati razlog su optimizma, no u Ulici pjesnika ne nedostaje niti opreza. Svaki se protivnik doživljava maksimalno ozbiljno, pa su se tako Zagrebaši već sinoć okrenuli novom ispitu, uzvratnom susretu Kupa s Rijekom koji se igra za samo dva dana. I kroz njega će se tražiti izlazak u Europu.

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!