Nogomet

FIFA kaznila Peru

Borna Rupnik • utorak, 25.11.2008.
FIFA kaznila Peru

Utjecaj politike na sport u Peruu izazvao je stroge sankcije krovne nogometne organizacije. Zbog nesuglasica oko izbora predsjednika nogometnog saveza, peruanskim je klubovima, kao i reprezentaciji, do daljnjega zabranjen nastup u međunarodnim natjecanjima...

Nakon što je predsjednik Svjetske nogometne federacije Sepp Blatter prošli tjedan upozorio peruanske dužnosnike da je krajnje vrijeme za okončanje dugotrajnog sukoba između nogometnog saveza i vlade, na što su se glavni akteri oglušili, FIFA je u ponedjeljak donijela odluku o zabrani nastupanja peruanskih predstavnika u međunarodnim natjecanjima.

Sjeme razdora leži u liku predsjednika Peruanskog nogometnog saveza, Manuela Burge, kojeg zbog navodnih nepravilnih izbora ne priznaje Institut za sport peruanske vlade. Predsjednik instituta, Arturo Woodman, izjavio je: "Ukoliko će Burgin položaj ostati jednak, dijalog nema smisla. Ne postoji nikakva vladina intervencija, osim poštovanja zakona. Burga ne može biti predsjednik".

Poznato je kako FIFA u načelu ne tolerira miješanje politike u sport, pa je Burgi preostalo samo ispričati se: "Ispričavam se peruanskom narodu zbog situacije u kojoj se nalazimo. Glavni je problem činjenica što zakon naše zemlje nije u skladu s Fifinim statutima. Svatko bi na mom mjestu postupio jednako".

Peruancima je već ranije oduzeto domaćinstvo prvenstva Južne Amerike za reprezentacije do 20 godina, a nakon ove odluke upitan je nastavak sudjelovanja peruanske reprezentacije u kvalifikacijama za Svjestko prvenstvo u Južnoj Africi 2010. godine. Momčad koja je posljednji put na svjetskoj smotri igrala 1982. godine trenutno drži začelje kvalifikacijske skupine sa sedam bodova iz deset susreta.

Osim toga, neizvjestan je i nastup peruanskih predstavnika u južnoameričkoj inačici Lige prvaka, Copi Libertadores. Ždrijeb tog natjecanja predviđen je za utorak, a mjesta na kojima su se trebali naći predstavnici ove zemlje za sada će ostati prazna.

Reprezentaciju Perua već dulje vremena muči i nedisciplina pojedinih igrača: Prošle su godine iz reprezentacije, među ostalima, izbačene i najveće zvijezde, Claudio Pizarro i Jefferson Farfan. Njih su dvojica odbacili optužbe, ali ih izbornik Jose Del Solar više nije pozivao na okupljanja.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!