Nogomet

"Strpljivost ključna za prolaz"

Zoran Zdelar, Mihaela Bradovski • srijeda, 26.11.2008.
"Strpljivost ključna za prolaz"
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Samo tri dana nakon prvenstvenih slavlja nad Osijekom i Croatijom iz Sesveta nogometaše Zagreba i Rijeke očekuje uzvratni susret četvrtine finala nacionalnog Kupa. Pjesnici u dvoboj ulaze kao lagani favoriti, prvenstveno zbog rezultata na Kantridi, no oscilacije obje momčadi pozivaju na oprez, ali i nagovještavaju uzbudljiv susret…

Iako zadovoljan igrom i rezultatom u Osijeku, trener bijelog sastava Luka Pavlović odlučio se na tri promjene u početnom sastavu za današnji kup susret s Rijekom. Zanimljivo je kako će oba strijelca iz Gradskog vrta, Matija Špičić i Davor Vugrinec, priliku za nastup čekati sa klupe. Umjesto njih će od prve minute zaigrati Miroslav Pejić na lijevom krilu te Josip Jurendić u vrhu napada.

"Teško je u Osijek doći i pobijediti. Mi smo međutim znali što hoćemo i tako smo se od početka i postavili. Imali smo mirnoću u posjedu lopte i strpljenje u trenucima kada smo ranije gubili koncentraciju. Bez obzira na to, ja sam se odlučio na tri rotacije i imam vjere da će sastav koji sam odredio kvalitetno odgovoriti na zahtjeve današnje utakmice. Do promjena je došlo i zbog taktičkih stvari, ali i zbog ritma srijeda-nedjelja. To što nema Vugrinca ne znači da su nam Kup i Rijeka manje bitni od idućih prvenstvenih susreta. Za svaki loš rezultat uvijek preuzmem krivnju na sebe, no ne mogu biti kriv što sam odlučio dati priliku igračima poput Parlova ili Pejića."

Remi s Kantride i dva pogotka u mreži Riječana lijepo su ostvarnje uoči uzvrata. Riječki će sastav biti dodatno oslabljen zbog nedjeljnjih isključenja, no sve to nije nagnalo nikoga u Kranjčevićevoj da već sada konstatira kako je prolaz u polufinale logičan slijed. "Očekujemo Rijeku kakva je bila ovdje na prvenstvenoj utakmici kada nam je stvorila mnogo problema i osvojila bod. Mi smo kroz analizu pokušali riješiti te nedostatke koje smo tada imali. No jasno je kako ćemo morati postići pogodak. Sigurno ćemo u susret ući kao da nam remi nije dovoljan. Utakmica protiv Slaven Belupa mora nam biti model. Čvrst i kvalitetan blok i strpljenje u situacijama pred protivničkim vratima ono je što nas vodi ka uspjehu. Rijeci će nedostajati neki igrači, no i oni koji ih zamjene dati će sve od sebe i jasno je da nema opuštanja s naše strane."

"I mi, kao mnogi, ne bi imali širok kadar da se za rotacije i takav rad nismo odlučili već na početku priprema." Mnogo rotacija, čini se, neće biti u zadnjoj liniji koja je u Osijeku uspijela sačuvati vlastitu mrežu netaknutom. Na klupi će Pjesnici imati tek jednog obrambenog igrača (Mehmedagić) dok će ostatak "rezervi" činiti igrači sredine ili prvoga plana (Brkljača, Jugović, Grgić, Špičić, Vugrinec).

Rijeka će u Kranjčevićevoj bez ikakve dvojbe tražiti plasman u polufinale Hrvatskog kupa, no treneru Robertu Rubčiću neće biti nimalo lako odrediti početnu postavu s obzirom na brojne izostanke, a posebno je prorijeđen napadački red.

Ahmad Sharbini ne može nastupiti zbog suspenzije, a Matija Matko zbog problema s kvadricepsom također neće moći zaigrati. "Odigrali smo prvu utakmicu jako dobro i nesretno primili dva pogotka u završnici te sada imamo negativan rezultat. Kao što je bilo rezonirano i prije utakmice kako mi i Zagreb imamo podjednake šanse, tako ni sada ne bih rekao da je Zagreb u nekoj prednosti bez obzira na 2:2. Pokazali smo da vani igramo jako dobro te da možemo ugroziti svakoga protivnika. Danas ćemo ovisiti o preciznosti naših napadača jer vjerujem da ćemo zaustaviti Krstanovića i Vugrineca, njihova dva najbolja igrača, gdje leži najveća opasnost."

Rubčić ima javnosti uvijek dragu naviku otkrivanja sastava s kojim će zaigrati i dan ranije prije utakmice, no ovog puta još uvijek nije donio odluku, pa smo primorani za neke pozicije ipak nagađati njegova rješenja.

"Teško je reći sastav s obzirom da nemamo rješenje za napadača, a i desni bok već duže vrijeme, no to ćemo pokušati sa Turkaljem. U obrani će uz njega igrati Budicin, Cerić i Dabac lijevo, zadnji vezni Pamić, Landeka, a ispred njih povratnici Anas Sharbini i štrok, Fernandez te Novaković. U kojem sustavu ćemo igrati odlučit ćemo kada pogledamo još neke snimke", rekao je Rubčić.

Na raspolaganju Rubčić nema još ni Čaglja, Ljubovića, Tadejevića, Miladina, Škoru i Križmana. Na mjestu napadača najvjerojatnije će zaigrati desni bočni Igor Novaković, a postoji mogućnost da se na toj poziciji nađe i kapetan Anas Sharbini.

1/4 hrvatskog Kupa, uzvratni susret: Zagreb - Rijeka 17:00

Zagreb: Škorić - Mujdža, Pavlović, Kartelo, Ivanković - Abdurahimi, Oršulić, Parlov, Pejić - Krstanović, Jurendić

Rijeka: Radman - Turkalj, Cerić, Budicin, Dabac - Landeka, Pamić - Fernandez, Štrok, An. Sharbini - Novaković

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!