Nogomet

Moglo je i bez drame

Mihaela Bradovski • četvrtak, 27.11.2008.
Moglo je i bez drame
Foto: Sandro Donda

Pobjedom nad Rijekom u uzvratnom susretu Pjesnici su produžili niz pobjeda, ali i što je puno važnije, prošli u polufinale Kupa, što je i ove godine u Kranjčevićevoj bio cilj. Luka Pavlović, trener domaćeg sastava, još je jednom pogodio odabirom igrača, iako se i prije jučerašnjeg susreta susreo s mnogim sumnjama u svoje poteze i metode…

Ponovno je najavljeni sastav začudio mnoge, poglavito zbog toga što su strijelci iz posljednjeg prvenstvenog susreta završili na klupi. No upravo su "novi" igrači u početnom sastavu, Ivan Parlov i Miroslav Pejić na jučerašnjem susretu bili najbolji u vezi Pjesnika, a pogocima su skrojili i krajnji rezultat. Vizija dobivanja širokog izbora igrača u zadnjim se susretima itekako isplatila.

Osim širenja kadra, česte su rotacije unutar bijele momčad pooštrile konkurenciju što najviše koristi upravo klubu i njegovim rezultatima. Tako je primjerice, Ivan Parlov, nakon nekoliko susreta startanih sa klupe, jučer odigrao možda i najbolju utakmicu ove sezone. Često je Parlov u proteklim dvobojima djelovao prilično rezervirano, no jučer je protiv Rijeke preuzeo odgovornost u veznoj liniji, a stigao je zapucati i najveći zicer na susretu. Ipak, dobru je igru okrunio posljednjim kaznenim udarcem koji je "bijelima" donio nastavak natjecanja u Kupu i na proljeće.

Nešto slabije od ranijih susreta odigrao je kapetan Pjesnika, Marin Oršulić, koji je djelovao previše defanzivno te je često komplicirao na vlastitoj polovici umjesto da je težio jednostavnijim rješenjima. Najmlađi u veznoj liniji, Besart Abdurahimi, ponovno je na desnoj strani koristio svoju brzinu, no dojam je kako talentirani 18-godišnjak nema snage cijeli susret odigrati u istom ritmu. Miroslav Pejić, strijelac prvog pogotka na susretu, još je jednom pokazao kako se specijalizirao za Kup susrete (strijelac i u Zaprešiću), ali i za neobične pogotke.

I dok Matija Špičić i Igor Jugović svojim ulaskom nisu donijeli novu razinu u igri domaćih, ulazak Davora Vugrinca pokazao se punim pogotkom i još jednom potvrdio staru konstataciju kako je igrač koji jednim potezom može riješiti susret. I dok je Vugrinec svoj nastup okrunio dvama pogocima (pogodio prvi jedanaesterac Zagreba), Ivan Krstanović i Josip Jurendić i dalje puno češće promašuju nego poentiraju. Posebno je loš jučer bio Jurendić, koji se više istaknuo nepotrebnim prekršajima nego prilikama i kvalitenim potezima.

Obrana "bijelih" ponovno je individualnim greškama dala priliku protivnicima da stvore prilike, ali i rezultat. Ipak, u prvome je poluvremenu posljednja linija Pjesnika djelovala vrlo homogeno i čvrsto kao i u susretima sa Slaven Belupom i Osijekom. Iako su igračem susreta mogli postati i Davor Vugrinec i Ivan Parlov, junak Zagreba još je jednom postao vratar Josip Škorić. I iako je u prvome dijelu susreta imao vrlo malo posla i iako kod pogodaka nije mogao puno, njegove su dvije obrane kaznenih udaraca gurnule momčad pred vrata polufinala. Osim dva pročitana udarca Škorić je blizu obrane bio i kod prvog, ali i kod drugog izvedenog gostujućeg jedanaesterca.

A upravo su "bijeli" zrelost i psihološku stabilnost pokazali u tim najdramatičnijim trenucima susreta. Osim Vugrinca, koji se jedini u momčadi iz Kranjčevićeve može nazvati rutinerom, samopouzdanjem su zračili i ostali strijelci, Špičić, Jugović i Parlov. Izgleda da bijela mladost stasa i u tom segmentu, jer opće je poznato kako im je pritisak sve do nedavno bio najveći problem na putu do boljeg rezultata.

Nakon posljednjih uspjeha i pobjeda u nizu, imperativ pobjede momčad iz Ulice pjesnika imat će i u idućem prvenstvenom susretu. Upravo će taj susret biti ključan za uspješan završetak jesenske polusezone. Prolasku u polufinale Kupa, "bijeli" bi pobjedom nad Šibenikom dodali i visoku poziciju prije nastavka proljetnog dijela i time bi bili ispunjeni ciljevi za odrađeni dio natjecanja.

A težak su posao, baš protiv Šibenčana, imali juniori i kadeti Zagreba. Sa gostovanja na Šubićevcu "bijeli" su se vratili s juniorskim remijem (1:1) i kadetskim porazom (0:1). Pogodak Magdića nije bio dovoljan za slavlje mladih Pjesnika u susretu u kojem je najbolji bio vratar gostiju Hrvoje Vincek, dok je kadetska selekcija porazom produljila svoj niz neuspjeha. Zadnji su porazi kadete ostavili na prilično niskoj 13. poziciji, dok se juniorska momčad ipak diže, trenutno se nalaze na sedmom mjestu. U 18. kolu obe momčadi Zagreba putuju u Siget vršnjacima Hrvatskog dragovoljca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!