Zimski sportovi

Poseban dan za Zahrobsku i Češku

Antonija Pavlić • utorak, 02.12.2008.
Poseban dan za Zahrobsku i Češku
Foto: EPA

Šarka Zahrobska uspjela je dvije godine nakon što je senzacionalno osvojila zlatnu slalomsku medalju na SP-u u Areu, u izravnom sučeljavanju pobijediti Nicole Hosp i Tanju Poutiainen te uknjižiti prvu pobjedu u Svjetskom kupu. 24-godišnja Čehinja do sada je stajala na pet pobjedničkih postolja, a šlag na vrhu torte stigao je u Aspenu, gdje je uz gotovo nemoguće uvjete odvozila dvije fantastične vožnje.

"Bila je ovo jako teška utrka. Morala sam biti koncentrirana i odlučna tokom cijelog dana. Uvjeti su bili strašni", rekla je slavodobitnica nakon utrke. "Ovo je poseban dan za mene i moju državu.", naglasila je potom Zahrobska koja je postala prva češka skijašica koja je ostvarila pobjedu u Svjetskom kupu, uspijevalo je to onima prije 1993., kada je država bila još u sastavu Čehoslovačke.

"Ova pobjeda mi je važna i da dokažem svijetu da zlatna medalja sa SP-a nije izolirana pobjeda, već da mogu pobjeđivati i u Svjetskom kupu. Ne mogu reći da me pobjeda nije iznenadila, štoviše, nisam se osjećala dobro i bila sam šokirana kada sam u prvoj vožnji ostvarila prvo vrijeme."

Nimalo razočarana nije bila drugoplasirana Nicole Hosp koja u posljednjim utrkama nije briljirala, te je od početka sezone sakupila za nju mala 133 boda. "Lijepo je ponovno biti na podiju, sada se osjećam puno bolje. Skijala sam jako dobro, posebno u drugoj vožnji i mislim da je samo pitanje vremena kada ću ostvariti i pobjedu u ovogodišnjem Svjetskom kupu."

Najbolju formu na početku sezone pokazala je Tanja Poutiainen koja je u prve četiri utrke tri puta stajala na pobjedničkom postolju. To se odrazilo i na ukupan skor i utrku za Veliki kristalni globus, gdje Finkinja trenutno vodi ispred Amerikanke Lindsey Vonn. "Lijepo je biti u vodstvu, no sada kreću brze discipline i Lindsey će brzo vratiti poziciju.", priznala je Poutiainen. "Sada ću uzeti malu pauzu prije novih tehničkih ispita u Španjolskoj, pokušat ću trenirati još snažnije i naći ono malo što mi nedostaje za pobjedu."

Lindsey Vonn, koja je prvu vožnju okončala kao deveta, sjajno je odvozila drugu i samo su ju stotinke dijelile od postolja. "Naravno da bih voljela ispred svoje publike upisati još jednu pobjedu u slalomu, nakon trijumfa u Leviju. Ipak, ne mogu se žaliti na četvrto mjesto. Odvozila sam sporu prvu vožnju, no svladala me i nedavna ozljeda koljena na treningu super-G-a i ugrubo, zadovoljna sam."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!