Vodeni sportovi

Phelpsu još jedno priznanje

Maja Giljanović • utorak, 02.12.2008.
Phelpsu još jedno priznanje
Foto: Davor Sajko

Michael Phelps je prvi plivač u povijesti kojeg je prestižni Sports Illustrated proglasio sportskom figurom godine na izmaku...

Izbor je magazin, kojeg u prosjeku iz tjedna u tjedan čita 25 milijuna čitatelja, proveo 54. put, a Phelps ga je pokorio u godini u kojoj je srušio desetljećima nedostižni rekord legendarnog Marka Spitza od sedam olimpijskih naslova na OI u Münchenu prije 36 godina. Te 1972. laureat nije bio Spitz nego su priznanje podijelili najbolja tenisačica svijeta Billie Jean King i UCLA košarkaški trener John Wooden.

Ovog puta dvojbe za Sports Illustrated nije bilo. 23-godišnji Phelps je u Pekingu osvojio osam olimpijskih naslova i postao je najuspješniji olimpijac u povijesti s ukupno 14 zlatnih medalja u karijeri (a gdje je još London 2012.?).

Lani je priznanje otišlo NFL quarterbacku Brettu Favreu i tradicionalno pobjednici iz svijeta američkog nogometa, NBA-a, bejzbola odnosno klasičnih "američkih" sportova prevladavaju njihovim izborom. Ova je godina, ističe urednik magazina Terry McDonell, bila "najjednosmjernija otkada pamti".

"Promijenio je ne samo svijet plivanja nego i sport u globalu", objasnio je. Phelps je primjerice u svom lovu na Spitzov rekord prodro u američke domove - TV gledanost plivačkih prijenosa je dosegnula neviđene postotke, a potom se pretvorio u svojevrsnu pop-ikonu nakon što je vodio premijeru najgledanijeg TV talk-showa u SAD-u Saturday Night Livea.

"Sretan sam čovjek jer se bavim onim što volim i još sam dobar u tomu što radim. 2008. je bila godina za pamćenje u kojoj ama baš ništa ne bih mijenjao, a osobito sam ponosan što sam pridonio kolikoj-tolikoj popularizaciji plivanja", skromno je izjavio Phelps.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!