Nogomet

"Nadam se nastupima u kontinuitetu"

Mihaela Bradovski • petak, 05.12.2008.
"Nadam se nastupima u kontinuitetu"
Foto: Mihaela Bradovski

Nogometni klub Zagreb ove je sezone pažnju nogometne javnosti skrenuo na sebe velikim pomlađivanjem momčadi i građenjem igre upravo na igračima koji su tek u dolasku. Jedan od takvih je i Marin Oršulić, 21-godišnji veznjak koji je već imao priliku ponijeti i kapetansku traku. U kratkom razgovoru za Sportnet.hr priznao je kako je zadovoljan svojim igrama, ali i da je svjestan kako je od svega najvažniji kontinutet koji tek treba steći...

Imaš 21 godinu, pripadaš skupini mladih igrača, no smatraš li da ti u njoj više nije mjesto s obzirom da je i vani, ali sve češće i kod nas, praksa da standardnim igračima postaju juniori, pa čak i kadeti?

"Složio bih se da više ne pripadam toj skupini. Po meni su mladi igrači oni koji tek izađu iz juniora, dakle tu svoju prvu seniorsku sezonu, sve ostalo više nije to."

Mnoge je iznenadio izbor Luke Pavlovića u vezi novog kapetana momčadi. Je li ti kapetanska traka poticaj, teret ili ne mijenja mnogo u tvome pristupu igri?

"Iskreno, i mene je iznenadio izbor trenera. Iako su kapetanom mogli postati i Mujdža i Kartelo, i po tom se pitanju klub odlučio na pomlađivanje. Željeli su igrača koji neće već idućeg prijelaznog roka napustiti klub. Biti kapetan je velika odgovornost, ali još veća čast. Vidjet ćemo u budućnosti kakav ću biti u toj ulozi, ali ja mislim kako se mogu nositi i s tim."

Prošle si sezone na prijateljskim susretima redovito zabijao te se češće priključivao prema naprijed. Je li novi sustav ipak pomalo promijenio tvoju igru?

"Prošle sam sezone igrao na drugoj poziciji, ove je godine sustav drugačiji i moje su zadaće ipak nešto defanzivnije. Ali i u ovome sustavu treba zabijati i znam da bih se češće trebao priključivati napadačkim akcijama, makar iz tog drugog plana."

Dojam je i da bolje i lakše igraš na gostovanjima, kako to objasniti?

"Rekao bih da mi svi igramo bolje na gostovanjima, a stvarno ne znam zašto je to tako. Rekao bih da je to ove polusezone ispala samo slučajnost. I meni osobno, ali i momčadi, treba kontinuitet dobrih igara. Ovako kad odigraš dvije dobro, a iduću te utakmicu nema nigdje, nema govora o uspjehu. Kad odigramo dvije sezone dobro, to će onda biti nešto."

Trener Pavlović u posljednjih ti je mjesec dana ukazao povjerenje ispred standardnih Parlova, odnosno Brkljače. Jednako tako, zadovoljan je tvojim nastupima. S druge strane kritike okoline nisu naročito pozitivne. Kako ti gledaš na to i koliko to utjeće na tebe?

"Najvažnije je da je zadovoljan trener i da su zadovoljni svi ostali u klubu. Tribine često znaju biti nepravedne i ja se pokušavam isključiti iz toga. Znam da sam pod povećalom jer sam kapetan sa svojom 21 godinom, ali s tim se moram naučiti nositi. Pred domaćim mi navijačima ne pomaže činjenica što sam na gostovanjima redovito igrao vrlo dobro, kada niti sam igrom na domaćem terenu nisam potpuno zadovoljan. A zvižduka će uvijek biti, shvaćam ljude, oni dolaze i plaćaju za to da vide kako mi igramo, imaju pravo na svoje mišljenje."

Mnogi znaju reći kako si igrač destrukcije, kako ti nije mjesto u veznom redu, a kao činjenica stoji da se uz tvoje ime često vežu i kartoni. Je li se stvorila pogrešna slika o tebi kao igraču?

"Mislim da je, stvarno nisam niti destruktivac, a još manje "razbijač". Međutim, ovaj sustav traži igrače poput mene i Jugovića i mi smo se zamislima trenera i samom sustavu morali prilagoditi. Rekao bih da posljednje igre i rezultati govore da smo u tome i uspijeli."

Na kraju polusezone, koliko si zadovoljan svojim učinkom i igrama i misliš li da je ostanak Brkljače utjecao i na tvoje uvodne nastupe?

"Osobno sam zadovoljan, ali osjećam i znam da to može još daleko bolje. Rekao sam kako je najvažniji kontinuitet i pri tome stojim. Ovo još uvijek ne znači puno, jednom među najboljima na terenu, a iduću se utakmicu mučim. Cilj je sezona - dvije odličnih igara, a ja vjerujem kako to i mogu. Najvažnije mi je zdravlje i povjerenje trenera i znam da će jednom sve doći na svoje. Bilo je nezgodno na početku sezone, Brkljača je već otišao za Italiju, ja sam "upao" unutra, a već idućeg dana me nije bilo nigdje i tako skoro 15 utakmica."

Poznato je kako ti je po tvom dolasku u Zagreb pomogao tadašnji kapetan Dragan Stojkić. Koliko ti je to značilo i koliko si naučio od njega?

"Stvarno sam puno naučio. Stojkić je jedan vrhunski čovjek i pomogao mi je apsolutno u svemu. Ne smijem zaboraviti niti našeg vrhunskog vratara Škorića te Kartela s kojima sam najbolji u momčadi, a puno nam, posebno nama mlađima, znači prisutnost Davora Vugrinca, i na terenu i u svlačionici."

"Zagreb je moj klub, a Njemačka san"

Zagrebov je veznjak s nogometom krenuo za očevim stopama koji je nosio dres prvoligaša Osijeka, a u nogometni klub Zagreb stigao je sa 16 godina. Sadašnji trener Luka Pavlović trenirao ga je i u omladinskoj školi, a Oršulić o njemu ima samo riječi hvale. "Treneru Pavloviću dugujem puno, dugujem mu cijeli svoj nogometni život."

Najveća mu je mana ofenzivni skok, a kao najveću prednost naveo je pregled igre. Iako Dalmatinac, Oršulić priznaje kako bi, kada bi morao birati, Dinamo izabrao ispred Hajduka, ali i to da mu je Zagreb bez konkurencije najdraži.

Jednoga bi dana volio zaigrati u Bundesligi, točnije u Dortmundu. "Volio bih svugdje probati, ali Njemačka mi je san."

U nedjelju Zagreb očekuje gostovanje u Maksimiru, što očekivati od Zagreba?

"Dobru igru. Tamo ćemo sigurno dobro odigrati. Dinamo je favorit, mi ćemo igrati svoju igru, no činjenca je kako niti oni nisu toliko uvjerljivi ove sezone. Mi ćemo dati sve od sebe pa što Bog da. Još uvijek pamtimo pobjedu nad Hajdukom u Maksimiru s početka sezone."

Gdje vidiš Zagreb na kraju sezone?

"Vidim ga u Europi. Mislim da ćemo se do kraja sezone uključiti u borbu za treće mjesto i da ćemo je na toj poziciji i završiti. U gostima puno bolje igramo od svih ostalih konkurenata za tu poziciju, kada bi popravili igru na našem terenu bili bi sigurno u samom vrhu. Mi smo sve prosuli baš na domaćim utakmicama, dok se malo tko nadao bodovima iz Rijeke ili Osijeka."

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!