Vodeni sportovi

I Thorpe se naklonio VDH-u

Maja Giljanović • nedjelja, 07.12.2008.
I Thorpe se naklonio VDH-u
Foto: EPA

Trostruki olimpijski pobjednik Pieter van den Hoogenband nije se predomislio. Nizozemac je nakon Olimpijskih igara u Pekingu najavio svoj oproštaj, a privilegiju da ga posljednji put isprate pljeskom imale su tribine na "Eindhoven Cupu" u njegovoj Nizozemskoj...

Pieter van den Hoogenband je najprije 1999. pokorio Europu - 21-godišnjak je tada u Istanbulu osvojio šest naslova prvaka - a potom je 2000. u Sydneyu na Olimpijskim igrama osvojio zapanjio i svijet. VDH je u finalu na 100 metara slobodno, naime, porazio olimpijskog pobjednika 1992. i 1996. legendarnog Aleksandra Popova, a još je ranije u polufinalu srušio i svjetski rekord.

Tih njegovih 47.84 odolijevalo je sve do Europskog prvenstva u Eindhovenu u ožujku ove godine kada ih je na 47.60 spustio Francuz Alain Bernard.

U Australiji je osvojio i 200 slobodno te dvije bronce (50 i 4x200 slobodno), a četiri godine poslije u Ateni je obranio 100-icu i osvojio dva srebra (200, 4x100 slobodno).

2000. je u izboru renomiranog Swimming World Magazinea osvojio titulu Najboljeg plivača svijeta u konkurenciji među ostalima i primjerice velikog Iana Thorpea.

10-erostruki je europski prvak, svjetski u štafeti 4x200 u 25-metarskim bazenima, a u olimpijskim je bazenima na svjetskim prvenstvima osvojio osam srebra i dvije bronce.

Van den Hoogenband je u Pekingu propustio prigodu triput zaredom osvojiti naslov na 100 metara. Ovako, naime, dijeli prvo mjesto s Grantom Hackettom i Vladimirom Salnjikovim koji su svojih 1500 metara osvajali u Sydneyu i Ateni odnosno Moskvi i Seoulu.

Nizozemac je odmah u kolovozu potvrdio što je prvi put najavio još 2006. da se oprašta u 2008., ali je službeno zbogom odgodio do večeras kada ga je u njegovoj Nizozemskoj na Eindhoven Cupu pozdravio i veliki rival i prijatelj Thorpe.

"Ni za živu glavu ne bih propustio ovako veliki trenutak u njegovom životu", izjavio je Australac, a organizatori su mitinga bazen u Eindhovenu preimenovali u "Bazen Pietera van den Hoogenbanda".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!