Zimski sportovi

Povratak Raicha, Kosteliću veleslalom života

Petar Plevnik • nedjelja, 07.12.2008.
Povratak Raicha, Kosteliću veleslalom života
Foto: Nikola Movrić

Iako je nakon prve vožnje zaostajao više od sekunde za vodećim Tedom Ligetyem, Austrijanac Benjamin Raich slavio je pobjedu u drugom ovosezonskom veleslalomu voženom u Beaver Creeku. Za rezultat karijere u veleslalomu odličnim osmim mjestom pobrinuo se Ivica Kostelić...

Ako su protekla dva dana donijela definitivnu potvrdu povratka Aksel Lunda Svindala u vrh svjetskog skijanja, onda je današnji veleslalom najavio povratak još jednog velikana, Austrijanca Benjamina Raicha. Vjerojatno je samo Austrijanac vjerovao da su 1.08 sekundi prednosti Teda Ligetya dostižne uoči druge vožnje, no sjajnom drugom vožnjom Raich je uspio upisati prvu pobjedu u Svjetskom kupu još od 9. prosinca 2007. i slalomskog slavlja u Bad Kleinkirchheimu.

Prednost Teda Ligety topila se iz metra u metar i iako je na zadnjem prolazu prije ulaska u cilj imao prednost u odnosu na Raicha, Amerikanac se, na žalost domaće publike, morao zadovoljiti drugim mjestom. A najsretniji nakon vikenda u Beaver Creeku svakako je Aksel Lund Svindal, koji je nakon slavlja u spustu i superveleslalomu današnjim trećim mjestom preuzeo vodstvo u ukupnom poretku Svjetskog kupa.

Skok u ukupnom poretku Svjetskog kupa nakon današnje će utrke svakako napraviti i Ivica Kostelić. Ivica je odvozio odličnu drugu vožnju te je kao 13. iz prve vožnje u cilj ušao s 35 stotinki prednosti u odnosu na do tada vodećeg Švicarca Carla Janku. Kako su Christoph Gruber, Bode Miller i Daniel Albrecht izletili sa staze, a Massimo Blardone i Aleš Gorza odvozili lošije od Ivice, Kostelić je u konačnici stigao do osmog mjesta i rezultata karijere u veleslalomu Svjetskog kupa. Do sada najbolji Ivičin rezultat u veleslalomu bilo je deveto mjesto iz Zauchenseea, još tamo u ožujku 2002.

Najugodnije iznenađenje današnjeg veleslaloma svakako je nastup Kjetila Jansruda. Norvežanin sa startnim brojem 43 prvu je vožnju završio na vrlo dobrom 12. mjestu, da bi sjajnom nastupom i najboljim vremenom druge vožnje došao do četvrtog mjesta, čime je izjednačio rezultat karijere, četvrto mjesto iz slaloma ostvareno upravo prije tri godine u Beaver Creeku.

Posebna priča još je jedno odustajanje Bodea Millera. Iako je nakon prve vožnje imao solidno peto mjesto i mogućnost da napokon stigne do bodova u Svjetskom kupu, Amerikanac je od samog početka druge vožnje "divljao" po stazi i bilo je pitanje trenutka kada će odustati. Dogodilo se to na sredini staze kada je Miller preagresivno ušao na jedna vrata i tako dvije od tri utrke u Beaver Creeku završio odustajanjem.

Beaver Creek, veleslalom:
1. Benjamin Raich (AUT) 2:24.61
2. Ted Ligety (SAD) +0.01
3. Aksel Lund Svindal (NOR) +0.10
4. Kjetil Jansrud (NOR) +0.15
5. Davide Simoncelli (ITA) +0.31
6. Didier Cuche (ŠVI) +0.58
7. Didier Defago (ŠVI) +0.75
8. Ivica Kostelić (HRV) +0.86
9. Carlo Janka (ŠVI) +1.21
9. Jean-Baptiste Grange (FRA) +1.21
...

Veleslalom, ukupni poredak:
1. Benjamin Raich (AUT) 150
2. Ted Ligety (SAD) 140
3. Didier Cuche (ŠVI) 120
4. Daniel Albrecht (ŠVI) 100
5. Aksel Lund Svindal (NOR) 80
6. Kjetil Jansrud (NOR) 74
7. Thomas Fanara (FRA) 65
8. Carlo Janka (ŠVI) 58
9. Davide Simoncelli (ITA) 58
10. Romed Baumann (AUT) 54
...
14. Ivica Kostelić (HRV) 32

Ukupni poredak Svjetskog kupa:
1. Aksel Lund Svindal (NOR) 345
2. Hermann Maier (AUT) 216
3. Didier Defago (ŠVI) 198
4. Didier Cuche (ŠVI) 196
5. Benjamin Raich (AUT) 193
6. Ted Ligety (SAD) 185
6. Daniel Albrecht (ŠVI) 185
8. Michael Walchhofer (AUT) 175
9. Carlo Janka (ŠVI) 159
9. Peter Fill (ITA) 159
...
18. Ivica Kostelić (HRV) 109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!