Nogomet

Vugrinec i veza ne mogu sve sami

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 08.12.2008.
Vugrinec i veza ne mogu sve sami
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon 18. kola i novog dvoboja u Maksimiru nogometaši Zagreba morati će pričekati neka "bolja vremena" za uspjeh na terenu u istočnom dijelu grada. Tek pogodak Vugrinca nije dovoljan kako bi "bijeli" mogli ustvrditi da su zadovoljni prikazanim u susretu s jesenski prvakom. Bilo je perioda igre kada su Pjesnici naznačili kako mogu biti opasni, no ipak nedovoljno kada je na drugoj strani momčad Dinama. Ipak, iako konačni rezultat nije ugodan, Zagrebašima ovo nije bio najlošiji susret sezone...

Jedan od očekivano najboljih pojedinaca u sastavu Zagreba bio je vratar Josip Škorić, koji je unatoč trima pogocima u svojoj mreži, obranio sve što je bilo u njegovoj moći. I dok je Škorić zaradio prolaznu ocjenu, Zagrebova je obrana još jednom prikazala koliko lako gubi povezanost i koncentraciju. "Šef" zadnje linije "bijelih", Marko Kartelo, iako nešto slabiji nego na startu sezone, pokupio je mnogo "ostataka", odnosno ispravio mnogo pogrešaka svojih obrambenih kolega. Drugi stoper Haris Mehmedagić, umjesto prolazne ocjene, zaradio je žuti karton koji ga isključuje iz konkurencije za prvi proljetni susret sa Interom.

Većina opasnosti po Škorićeva vrata dolazila je po bokovima na kojima se jučer "bijeli" nisu iskazali. Vedran Ivanković i Mensur Mujdža nisu mnogo promijenili u svojoj igri i pristupu u odnosu na prošlo kolo. Dok prvi jako slabo i vrlo loše pokriva svoju stranu, drugi je preveliki ofenzivac za poziciju u obrani. Zbog trećeg žutog kartona i Mujdža će morati preskočiti susret 19. kola. Blijedoj igri bočnih igrača pridružili su se i oni na krilima. Miroslav Pejić ne igra na razini na kojoj je igrao veći dio sezone, na jučerašnjem je susretu često zaboravljao na obrambene zadatke, a niti prema naprijed, što mu je puno jača strana, nije puno napravio. Kada je riječ o Matiji Špičiću, očigledno je kako je ispao "žrtva" pozicije. Desna strana nije njegova prirodna i to se jasno i vidjelo, iz igre je izašao kao najneprimjetniji igrač na terenu.

Mario Brkljača i Igor Jugović, igrači zaduženi za središnjicu terena, protiv Dinama nisu imali lak posao, no jednako tako nisu niti podbacili. Borbenost i trud koji je rezultirao javnim opomenama (Jugoviću treći žuti) ipak nisu uspijeli pretvoriti u nešto ozbiljnije. No niti jednome niti drugome ne može se zamjeriti trka, posebno Jugoviću koji je stizao zatvoriti i rupe u obrambenoj liniji. Za razliku od njega, Brkljača je u prvome poluvremenu pokušavao momčad primaknuti domaćim vratima, no bez probojnosti po bokovima bilo je teško stvoriti ozbiljniju priliku.

Ono što nije uspijelo njima, pošlo je za nogom Marku Grgiću i Marinu Oršuliću, koji su svojim ulaskom unijeli ritam, "animirali" momčad i natjerali je prema naprijed. Grgićev je problem što iz svake situacije želi driblingom izaći kao pobjednik no njegov je ulazak donio i prve probleme "modroj" obrani. Oršulić je pak, iako je odigrao tek posljednjih 15 minuta, bio ofenzivniji nego inaće, te je lijepo gurao suigrače u potencijalne prilike. Prava šteta što su "bijeli", u trenucima kada su počeli stvarati pritisak na polovici domaćih, primili novi pogodak. Da Pjesnici bez grča, slobodnije i opuštenije igraju kada nemaju pritisak rezultata pokazale su i opasnosti u šesnaestercu Dinama nakon tog drugog, odnosno trećeg pogotka.

Činjenica je kako Zagreb jako teško postiže pogotke što je bijela momčad uspijela prezentirati i jučer. Jedini konstantno raspoloženi napadač kroz završenu polusezonu, Davor Vugrinec, ujedno je i jedini čovjek u bijelom u čijem se potezu vidi rutina, a ne strah. Jučerašnji počasni pogodak njegov je sedmi u sezoni, što je više od trećine postignutih čitave momčadi. Josip Jurendić niti u 13 nastupu nije uspio poentirati, dok jučer ništa bolji nije bio niti Ivan Krstanović, no on je uspio upisati barem asistenciju za pogodak.

Iako je obrana "bijelih" u posljednja dva susreta primila čak sedam pogodaka, neefikasnost bijelog napada najveći je problem momčadi Luke Pavlovića. Upravo je Pavlović, nakon susreta u kojima su Pjesnici bili vrlo dobri ili odlični, najboljima istaknuo veznu liniju. No vezna linija ipak ne može sve sama...

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Istra 1961 84:14-108
8Gorica 77:12-55
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 77:11-44

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!