Vodeni sportovi

Rijeka spremna za spektakl

Maja Giljanović • srijeda, 10.12.2008.
Rijeka spremna za spektakl
Foto: Kristijan Komarica

Večeras u 19 sati gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik Izvršnog odbora EP-a Luciano Sušanj otvaraju građanima Trg Republike Hrvatske za ovu prigodu preimenovan u Plivački trg. Ovdje je, naime, organizirano javno praćenje 12. Europskog plivačkog prvenstva u 25-metarskim bazenima...

Službeno otvaranje samog EP-a je sutra u 16 sati na kompleksu Bazeni Kantrida, a kako je Rijeka maksimalno ozbiljno shvatila svoju obvezu i poduzela ama baš sve u njenoj moći da najveći sportski događaj ikada joj povjeren odradi savršeno od 11. do 14. predstoji nam četiri dana vrhunskog doživljaja.

Direktor EP-a Tomislav Karlo je potvrdio da su redom stanje bazena, organizacija prijevoza, smještaj sportaša i pratećeg osoblja, VIP prostorije te prostorije stavljene na raspolaganju novinarskoj sviti - akreditirano je 290 novinara od kojih 120 inozemnih - prošli rigorozne provjere LEN-a štoviše izazvali su od čelnih ljudi Krovnog plivačkog tijela Europe mahom pohvale.

Riječani i njihovi gosti koji su ostali bez ulaznica (razgrabljene su u kratkom roku) u šatoru će na Plivačkom trgu putem velikih ekrana uživati u nastupe rekordnog broja sudionika - 530 sportaša iz 40 zemalja - među kojima je devet olimpijskih pobjednika s Olimpijskih igara u Sydneyu 2000., Ateni 2004. i Pekingu sada u kolovozu.

Tu je i cijeli niz što europskih što svjetskih prvaka i rekordera od kojih se najvećim zvijezdama s razlogom proglašavaju Alain Bernard, Laszlo Cseh i Laure Manaudou. Francuz je na upravo ovog vikenda održanom nacionalnom prvenstvu srušio svjetski rekord na 100 metara, a u Pekingu je osvojio naslov na 100 metara u 50-metarskim bazenima, svestrani je Mađar primjerice trostruki srebrni iz Pekinga (200 i 400 mješovito i 200 leptir), a Francuskinja koja se vraća nakon razočaravajućeg nastupa na OI deveterostruka je europska, trostruka svjetska i bivša olimpijska pobjednica.

I mi svoje konje za trku imamo: u prvom redu Duju Draganju svjetskog prvaka i bivšeg svjetskog rekordera na 50 slobodno i Sanju Jovanović svjetsku prvakinju i svjetsku rekorderku na 50 leđno.

Direktor reprezentacije Karlo kaže: "Očekujemo zapažene rezultate naših, ali nismo im željeli stvarati ekstra pritisak. Pripreme za ovo EP počele su odmah nakon OI i nastupamo u najjačem sastavu" (nedostaje samo Iva Grivičić koja je prije petnaestak dana slomila ruku, op.p.), a trener Dmitar Bobev je konkretniji: "Od njih petero najboljih - Draganje, Kožulja, Jovanović, Strahije i Todorovića - očekujemo pokoju medalju".

Emotivni će nastupi biti četvorice "mušketira" hrvatskog plivanja - Krešimira Čača, Ante Maškovića, Gordana Kožulja i osobito Marka Strahije baš u bazenu njegovog Primorja CO - 32-godišnji trostruki olimpijac, europski prvak na 50 leđno u u 25-metarskom bazenu u Valenciji, dvostruki europski prvak (Helsinki, Berlin) na 200 leđno u 50-metarskim bazenima, svjetski viceprvak na 200 leđno u malim i europska bronca u 50-metarskim bazenima odlaze, ali spremni uskočiti su debitanti.

Lidija Franjić, Ivana Pijanović, Matea Peteh, Saša Gerbec, Ivan Pehat, Ivan Bilić, Erazmo Maršanić i Michael Kostešić dio su, naime, rekordne hrvatske reprezentacija koja broji čak 31 plivača i plivačicu i svi su odreda spremni oduševiti nas.

Hrvatska televizija, ali i Eurosport od 16 sati izravno prenose finala sva četiri dana, a kako signal preuzima i Eurovizija vrhunski će spektakl prodrijeti u svaki kutak Europe.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!