Zimski sportovi

Poutiainen treći put za vrh

Antonija Pavlić • subota, 13.12.2008.
Poutiainen treći put za vrh
Foto: Davor Sajko

Tanja Poutiainen uspjela je odličnom drugom vožnjom veleslaloma u La Molini uknjižiti na svoj konto prvih 100 bodova u ovoj sezoni te time prestići Lindsey Vonn u ukupnom poretku Svjetskog kupa. Drugo je mjesto iz prve vožnje obranila Manuela Moelgg dok je Nicole Hosp s pete pozicije stigla do najniže stepenice pobjedničkog postolja.

Nakon dva druga veleslalomska mjesta, u Aspenu i Söldenu, Tanja Poutiainen napokon je uspjela postići najbrže vrijeme u svojoj nominalno drugoj disciplini i u biografiju pod imenom "veleslalom" upisati treću pobjedu.

Nakon ove se utrke tako, možda nije presmiono reći, neočekivano promijenio ukupan poredak skijašica u Svjetskom kupu, vrh je nakon američke turneje, kojom je gospodarila Lindsey Vonn, preuzela upravo Poutiainen, kojoj je danas za prvo mjesto trebala samo pobjeda pod uvjetom da Vonn odustane ili da ne upiše niti jedan bod.

Upravo se to i dogodilo - Vonn je u prvoj vožnji nesretno zakasnila u jedna vrata pred samim ciljem i sa zaustavljenim vremenom prošla ciljnu ravninu. Tako je svojoj, kako sada stvari stoje, najvećoj konkurentici omogućila da ju prestigne za dva boda, no, dva boda koja bi nakon sutrašnjeg dana mogla biti i osjetno veća, budući da je za sutrašnji program predviđen - slalom.

Drugo je mjesto kao i u prvoj vožnji osigurala Manuela Moelgg, a zanimljivo je napomenuti i kako bi sjajan dan za talijansku obitelj mogao upotpuniti njezin brat Manfred, koji je trenutno prvoplasiran u veleslalomu u Val d'Isereu. Do treće je pozicije stigla Nicole Hosp, koja je za Poutiainen zaostala 65 stotinki sekunde, a dojma smo da je mogla i više da nije napravila veću pogrešku u gornjem dijelu staze.

Prvoplasirana nakon prve vožnje, Kathrin Zettel, imala je ispred Poutiainen na startu veliku prednost od 72 stotinke, no na strmom je dijelu staze ostala na repovima skija i završila svoj nastup u La Molini u zaštitnoj ogradi. Drugo razočaranje priredila je Šveđanka Maria Pietilae-Holmner koja nije uspjela mirnom vožnjom osigurati postolje nakon odlične jutarnje prezentacije.

Među prvih su se deset smjestile i Elisabeth Goergl i Michaela Kirchgaser, mlada Švicarka Lara Gut te Francuskinja Tessa Worley, senzacionalna pobjednica Aspena. Deveto i deseto mjesto pripalo je Slovenki Tini Maze te Njemici Mariji Riesch.

Od hrvatskih predstavnica u ovom katalonskom skijalištu nastupila je samo Nika Fleiss, te u prvoj vožnji zauzela 40. mjesto. Ana Jelušić odlučila je preskočiti nastup zbog viroze, no prema sadašnjim bi informacija trebala nastupiti u sutrašnjem slalomu.

La Moline, veleslalom, druga vožnja:
1. Tanja Poutiainen (Finska) 2:16.76
2. Manuela Moelgg (Italija) +0.02
3. Nicole Hosp (Austrija) +0.65
4. Elisabeth Goergl (Austrija) +1.42
5. Michaela Kirchgasser (Austrija) +1.44
6. Lara Gut (Švicarska) +1.56
7. Maria Pietilae-Holmner (Švedska) +1.64
8. Tessa Worley (Francuska) +1.73
9. Tina Maze (Slovenija) +1.74
10. Maria Riesch (Njemačka) +1.77

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!