Vodeni sportovi

Šesta plivačka sila Europe

Maja Giljanović • ponedjeljak, 15.12.2008.
Šesta plivačka sila Europe
Foto: Davor Sajko

Hrvatska je na 12. Europskom prvenstvu u 25-metarskim bazenima u Rijeci osvojila dva zlata i dvije bronce čime je nadmašila uspjeh iz Valencije...

I 2000. godine naši su reprezentativci osvojili četiri medalje, ali tada smo EP u 25-metarskim bazenima okončali sa "samo" jednim najsjajnijim odličjem - naslovom europskog prvaka Ante Maškovića na 50 metara leđno. Gordan Kožulj osvojio je srebra na 100 i 200 leđno, a štafeta 4x50 mješovito broncu.

U Rijeci je rekordna 30-člana reprezentacija postavila 16 apsolutnih državnih rekorda, tri juniorska i čak 40 osobnih rekorda. Izboreno je 10 finala, tucet polufinala, a Hrvatska je s dva zlata Sanje Jovanović na 50 i 100 leđno i broncama Duje Draganje na 50 slobodno i štafete 4x50 slobodno zauzela šesto mjesto.

Prigodnom svečanošću zadnjeg dana natjecanja od reprezentacije su se službeno oprostili Gordan Kožulj, Marko Strahija, Ante Mašković, Krešimir Čač i Smiljana Marinović.

Dvostruki europski prvak u 50-metarskim bazenima i četverostruki olimpijac Kožulj, europska bronca u olimpijskim bazenima Strahija i trostruka olimpijka Marinović otplivali su i svoje oproštajne utrke, dok europski prvak u 25-metarskim bazenima Mašković i trostruki olimpijac Čač duže vrijeme ne plivaju.

Dugotrajnim pljeskom "staru " su "gardu" pozdravile tribine, a prigodne darove su joj uručili predsjednik HOO-a Zlatko Mateša, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i predsjednik i tajnik HPS-a Goran Pavić i Tomislav Karlo.

Najuspješnija je nacija Rusija (sedam naslova europskih prvaka) ispred Francuza (šest) i Talijana te Nizozemaca (pet), a ispred nas su još samo Španjolci (dva zlata, ali tri medalje više).

Iza Hrvatske su među ostalima Njemačka i Velika Britanija, a ukupno je 21 zemlja osvojila barem jednu medalju.

Prva zvijezda među plivačima definitivno je Amaury Leveaux. 23-godišnji je Francuz osvojio i 50 slobodno i 50 delfin i 100 slobodno i 4x50 slobodno te je srušio pet svjetskih rekorda, a najvrednijim je rezultatom među plivačicama LEN-a proglasila svjetski rekord naše Sanje Jovanović na 50 leđno.

Ukupno je u Rijeci postavljeno 14 europskih - Jovanović je i ovdje dala svoj obol na 100 leđno - i 17 svjetskih rekorda čime je Istanbulu koji je organizator 13. EP-a od 10. do 13. prosinca dogodine postavljen visok standard.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!