Nogomet

Otvoren lov na dva SP-a

Borna Rupnik • subota, 20.12.2008.
Otvoren lov na dva SP-a
Foto: EPA

Najvažnija odluka sa sastanka izvršnog odbora svjetske nogometne organizacije u Tokiju tiče se odabira domaćina za čak dva svjetska prvenstva. Naime, FIFA je odlučila da će u sljedeća 24 mjeseca odlučivati gdje će se igrati svjetska prvenstva 2018. i 2022. godine...

Predsjednik krovne nogometne organizacije Sepp Blatter iznio je zaključke izvršnog odbora, koji je u subotu zasjedao u Tokiju. Kandidature potencijalnih domaćina zaprimat će se od sljedećeg mjeseca, a konačna će presuda biti objavljena u prosincu 2010. godine. Kandidati su slobodni prijaviti se za oba svjetska prvenstva.

O zemlji koja će ugostiti najbolje svjetske reprezentacije 2018. godine već se raspravljalo, a Blatter je mogao samo potvrditi da je prvi favorit Engleska. "Međutim, postoje i drugi ozbiljni kandidati, poput Španjolske ili zajedničke kandidature Španjolske i Portugala", dodao je Blatter. Usput je otkrio kako postoji zanimanje i iz Australije te Sjeverne Amerike.

Novi zajednički projekt očekuje se iz Nizozemske i Belgije, a svoj su interes ranije objavili Kina, Meksiko i Rusija. "Borba je otvorena. Možda će se čak i Katar, koji nije dobio Olimpijske igre, zainteresirati za Svjetsko prvenstvo u nogometu", otkriva predsjednik Fife. Njegova iskustva s južnoafričkim i poljsko-ukrajinskim problemima također bi mogla odigrati važnu ulogu pri procjeni kandidatura.

S obzirom da će 2010. godine u središtu zbivanja biti Južna Afrika, te da će četiri godine kasnije oči nogometne javnosti biti uprte u Brazil, jasno je kako ponovno došao red na Europu, a svi će ostali svoju priliku tražiti 2022. godine. Odluka o istovremenom dodjeljivanju dva domaćinstva trebala bi odabranim zemljama omogućiti više vremena za izgradnju potrebne infrastrukture, a nije na odmet niti dovoljno rano osigurati sponzore.

FIFA je objavila i ukidanje suspenzija nogometnim savezima Kuvajta, Samoe i Perua, koji su riješili svoje administrativne probleme i, prema mišljenju nadležnih, uklonili nepoželjni utjecaj politike iz nogometa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!