Nogomet

United novi svjetski prvak

Zoran Zdelar • nedjelja, 21.12.2008.
United novi svjetski prvak
Foto: EPA

Nogometaši Manchester Uniteda postali su svjetski prvaci nakon što su u finalu Svjetskog klupskog prvenstva uspjeli minimalnim rezultatom svladati LDU Quito...

Manchester United stigao je ove sezone do svog drugog trofeja. Nakon što su na početku godine slavili u engleskom Superkupu, danas su u Japanu u finalu Svjetskog klupskog prvenstva bili bolji do LDU Quitoa te su tako Europljani dobili svog drugog svjetskog prvaka. Podsjetimo, protekle godine prvak je postao Milan, dok su u prijašnjim izdanjima natjecanja pobjeđivali klubovi iz Južne Amerike.

Iako je momčad Alexa Fergusona postala prvak zahvaljujući tek jednom pogotku u posljednjoj utakmici nije ipak bilo previše neizvjesnosti. Nogometaši Uniteda dominirali su tijekom većeg dijela utakmice, imali su više vremena loptu u svom posjedu i stvorili su u konačnici više izglednih prilika.

No, prvu pravu priliku na utakmici imao je Quito. Manso je u 4. minuti izveo slobodan udarac, a nakon toga loptu je propustio u mrežu Van der Sara ugurati Campos. To je trgnulo Engleze koji su se nakon toga razigrali, a gotovo svaka lopta je išla prema danas izuzetno raspoloženom Wayneu Rooneyju, koji je nizao udarce od početka utakmice.

Prvi dio utakmice završio je ipak bez golova, a onda je momčad na cjedilu ostavio igrač koji je u polufinalu pokrenuo golijadu – Nemanja Vidić. U 49. minuti srušio je Bielera, a onda ga je na travnjaku udario laktom u glavu te ga je sudac opravdano poslao u svlačionicu direktnim crvenim kartonom.

Razlika u kvaliteti je ipak bila prevelika te je Manchester United igrao prilično dobro i s čovjekom manje na terenu. Nakon što je Quitov Manso propustio realizirati dvije lijepe prilike u listu strijelaca se nakon brojnih promašaja uspio upisati Rooney. U 73. minuti Ronaldo je proigrao Rooneyja, a engleski reprezentativac snažnim prizemnim udarcem svladava Cevallosa koji nije imao previše šansi za spašavanje svoje mreže u ovoj situaciji.

Do kraja utakmice nije ubilježena neka veća prilika ni na jednoj strani, ali su zato Englezi u posljednjim minutama utakmice ipak pokazivali znakove nervoze da ne bi koja zalutala lopta ipak završila u njihovoj mreži. To se ipak nije dogodilo te je United opravdano postao novi prvak svijeta.

Svjetsko klupsko prvenstvo, finale:
LDU Quito - Manchester United 0:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!