Nogomet

Brazilci u svakom kutku svijeta

Maja Giljanović • srijeda, 24.12.2008.
Brazilci u svakom kutku svijeta
Foto: Davor Sajko

Brazilski nogometni savez objavio je frapantan podatak. 1176 brazilskih nogometaša u 2008. je napustilo Brazil i svoju nogometnu budućnost potražilo diljem svijeta...

Ove je godine brojka u odnosu na prošlu porasla za 8.5 posto, a više nego dvostruko veća je nego 1998. te 13 puta veća nego 1978. Lani je, naime, Brazil "trbuhom za kruhom" napustilo 1085 nogometaša, 530 prije deset, a njih 87 prije 30 godina.

Najpopularnija destinacija je Europa u kojoj su završila 762 igrača, a slijede Azija (222), ostale južnoameričke zemlje (105), Sjeverna i Srednja Amerika (69), dok se put Afrike zaputilo njih samo 15.

Što se liga tiče, pomama očekivano zbog kulturoloških i jezičnih veza vlada za portugalskom (209). Na drugom je mjestu Bundesliga (58), švicarska na trećem (46) te Primera na četvrtom (34).

Brazilski se klubovi nisu u stanju nositi s višestruko izdašnijim financijskim ponudama inozemnih klubova, a da koliko-toliko ograniči štetu Brazilski savez domislio se uvesti pilot-projekt po kojem se igračima mlađima od 16 godina zabranjuje potpisati profesionalni ugovor.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!