Vodeni sportovi

Phelps se okreće novim izazovima

Maja Giljanović • četvrtak, 25.12.2008.
Phelps se okreće novim izazovima
Foto: Davor Sajko

Osmerostruki olimpijski pobjednik iz Pekinga Michael Phelps broji dane prije nego se vrati u žrvanj treninga. Sportaš godine u izboru Sports Illustrateda ne pamti kada je četiri mjeseca proveo van bazena, ali sada broji dane prije nego se vrati u svoj ambijent...

23-godišnjaku koji je nakon Olimpijskih igara u Pekingu ostatak godine proveo putujući SAD-om, snimajući sponzorske reklame i nastupajući na eminentnim TV showovima trener Bob Bowman je dao "voljno" do 1. veljače.

Tada, naime, započinje ciklus priprema za sljedeće Olimpijske igre. London 2012. bit će prve OI na kojima će iscrpljujućih 400 mješovito mijenjati za sprinterske discipline, a rad na novom režimu uspješni će tandem započeti u veljači pet mjeseci prije Prvenstva SAD-a i Svjetskog prvenstva u Rimu krajem srpnja.

Phelps je odmah poslije Pekinga najavio: "400 otpada. Cilj nam je razviti sprintersku brzinu i osim 100 delfin napasti i 100 slobodno i 100 leđno". U kolovozu je na OI upravo na 100 metara delfin pobijedio za "trepavicu" kada je Milorada Čavića prešao za stotinkicu sekunde za svoje sedmo zlato kojim je izjednačio (kasnije i prestigao) rekord Marka Spitza iz Münchena 1972.

Bowman upozorava: "Spremit će se on i dovesti u optimalnu formu, ali ne treba sada očekivati ludosti. Bit će kako bude", izjavio je dodavši: "Koji poraz ga ne bi ubio. Čak bi mu i dobro došao, dao motiva za još žešći trening".

Slično su učinili i 2005. nakon Olimpijskih igara u Ateni 2004. gdje je osvojio šest zlata i dvije bronce. Godinu poslije je na SP-u nastupio u dvije-tri discipline van njegovog uobičajenog programa i osvojio primjerice sedmo mjesto na 100 slobodno, dok se na 400 slobodno nije niti kvalificirao u finale.

Manje će trenirati - Bowman procjenjuje da će umjesto 80.000 metara Phelps tjedno isplivavati 50.000 - međutim, trener mu napominje: "Michael je odlučan suprotstaviti se sprinterima, ali on nije čistokrvni sprinter. Nema prirodnu eksplozivnu brzinu poput njih. Njegov su forte, naime, izdržljivost i brzina na dulje staze".

"Vidjet ćemo. Kad ga stisnem još će me moliti da se vratimo na 'njegovih' 400 mješovito", vrckasto će Bowman.

Državno prvenstvo je od 7. do 11. srpnja, a Svjetsko prvenstvo u Rimu od 18. srpnja do 2. kolovoza. Phelps u Italiji iz Melbournea 2007. brani 200 slobodno, 100 i 200 delfin, 200 i 400 mješovito i štafete 4x100 slobodno i 4x100 mješovito.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!