Nogomet

Ukidaju Aperturu i Clausuru

Maja Giljanović • petak, 26.12.2008.
Ukidaju Aperturu i Clausuru
Foto: EPA

Dva dana nakon dramatičnog finiša ovogodišnje Aperture u kojem se u trokružnom play-offu naslovom prvaka okitila Boca Juniors, Argentinski se nogometni savez odlučio dogodine vratiti jedinstvenom prvenstvu...

Liga ustoličena 1891. - prva van Velike Britanije - kroz povijest je mijenjala formate triput.

Kroz amatersku eru do 1931. i sljedećih 35 godina nakon profesionalizacije lige Argentinci su njegovali engleski sustav - svatko sa svakim na svom terenu i u gostima. Iznimka je 1936. godina kada je prvaka (River Plate) odlučila utakmica između pobjednika Cope de Honor i Campeonata, a svakako je kuriozitet da od 1931. do 1966. nijedna momčad van Buenos Airesa nije osvajala naslov prvaka.

"Velika petorka", River (12), Boca (10), Racing (šest), Independiente (pet) i San Lorenzo (tri), dominirala je punih 36 godina, a najbliže im se približio Banfield 1951. kojeg je, međutim, u play-offu u dvije utakmice nadjačao Racing.

1967. se uvode dva prvenstva: Metropolitano i Nacional, a revoluciju su odmah iskoristili dotadašnji autsajderi. Estudiantes iz La Plate je, naime, prvi klub izvan Buenos Airesa koji se domogao naslova prvaka. Njegov premijerni naslov kasnije su slijedili primjerice Chacarita, Velez, Huracan, itd.

1985. tadašnji izbornik Carlos Salvador Bilardo predlaže novu reformu po uzoru na europske lige. Prva nacija Južne Hemisfere koja je uvela "našu" ligu, Argentina je ukinula dva prvenstva, a novi je režim potrajao do 1991.

Prije 18 godina, naime, liga se dijeli na sadašnju Aperturu i Clausuru, a u prvoj sezoni igrala se majstorica između pobjednika. Newell's Old Boys je nadmašio Bocu, a kontroverze koje su uslijedile - Boca je cijelu sezonu bila bez poraza da bi na kraju nakon slabijeg izvođenja penala ostala bez titule, svoje prve nakon 10 godina posta - donijele su novo pravilo.

Prvacima su se dogodine proglasili i River i Newell's Old Boys, a prvoplasirani i u prvenstvima od veljače do lipnja i onima od kolovoza do prosinca službeni su prvaci Argentine.

Ole, pak, prenosi da se predsjednik Saveza Julio Grondona odlučio vratiti jedinstvenom tzv. Nacionalu koji će iznjedriti prvaka nakon 38 kola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!